Genital siğillere DİKKAT! Tüm vücuda yayılabilir

HPV enfeksiyonunun tüm dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olduğunu ve siğillere yol açtığının altını çizen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, siğillerden şüphelenen kişilerin, hemen bir doktora başvurarak yakma, dondurma ve ilaç tedavilerinden uygun olana başlaması gerektiğini açıkladı.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, HPV virüsünün sebep olduğu siğillerin, virüsün taşıyıcısı olduğu için cilt temas yoluyla veya ortak kullanım alanlardaki eşyalar ile tüm vücuda kolaylıkla yayılabildiğini vurgulayarak, “Bu nedenle siğillerden şüphelenen kişiler, bir doktora başvurmalı ve yakma, dondurma ve ilaç tedavilerinden uygun olan başlamalıdır. Genital siğiller cilt teması veya ortak kullanım alanlarındaki eşyalar ile tüm vücuda yayılabilir. HPV virüsünün sebep olduğu siğiller, virüsün taşıyıcısıdır. Bu sayede cilt teması yoluyla kolaylıkla yayılabilir.” dedi.

HPV’ye bağlı siğillerin tedavisinin lezyonları ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu da sözlerine ekleyen Yanaral, “Lezyonların koter veya kriyoterapi ile lokal olarak tedavisi en etkili yöntemdir. Siğiller tamamen temizlendikten sonra tekrar oluşmaması için bazı ilaç tedavileri verilebilir. Bu şekilde bağışıklık sistemi güçlendirilerek siğillerin tekrar oluşması önlenebilmektedir. HPV siğilleri, tedavi edilmemesi durumunda aynı kalabilir, büyüyebilir, bazen gerileyebilir veya tamamen kaybolabilir. Siğilin büyüklüğü arttıkça kendiliğinden kaybolma ihtimali azalmaktadır ve özellikle 4 cm üzerindeki lezyonların kendiliğinden kaybolması beklenmemektedir. HPV virüsünden korunmak için önlemler almak, periodik sağlık kontrolleri yaptırmak son derece önemlidir. Hastalık oluşmadan veya hastalığın erken döneminde saptamak tedavide başarıyı artırmaktadır. Erken tedavi enfeksiyonun karsinojen etkisini azaltır ve yayılmasını önler. Siğil saptanan bir kişinin partnerinin de detaylı şekilde muayene edilmesi gerekir. Bazı durumlarda eşlerin 2’sine birden ilaç tedavisi verilebilir veya HPV aşısı yapılabilir.“ şeklinde konuştu.

Exit mobile version