Son Dakika Beyin Tümöründe Yaşam Kalitesi ve Süresi Artık hassas tıpla belirleniyor
Sağlık News Sağlık NewsSondakika sağlık haberleri
Plastik ve Estetik Cerrahi

Burun estetiği ve burun kemeri

T Tuğçe TÜMBET22.04.2020 16:17 · 2 dk okuma · 3 okunma
Burun estetiği ve burun kemeri — haber görseli

Yüz ortasında bulunan burnun yüzün estetik görüntüsü ve ifadesinde çok önemli bir etkisi vardır. Çoğu zaman burun sırt yapısı burnun karakterini belirler. Eski zamanlarda yunan ve mısır da estetikle ilgili çalışmalara rastlanmış 1600 lü yıllarda ise burun profilinin detaylı çözümlemeleri yapılmış ilk olarak 1845 de Dieffenbach bu operasyonu gerçekleştirmiştir. 1884 de kokainin keşfi burun ameliyatlarını daha kansız hale getirmiş ameliyatlar yaygınlaşmıştır.

Burun kemeri yani dorsal hump burnun ortasında ve profilden burnun temel karekterini oluşturmakta ve karşıdan bakışta ise diğer yapılarla ilişkisi göze çarpmaktadır.Erkeklerde hfif bir burun kemeri daha erkeksi ve güçlü ve maskulin profil oluşturur. Burun sırtı 1-2 mm burun ucundan yüksek olması genelde iyi bir sonuç oluşturur.(Altta şekil a da olduğu gibi.)
Erkeklerde aşırı burun sırtı rezeksiyonu kadınsı bir görüntüye yol açar.

Op. Dr. Erkan UYGUR
Op. Dr. Erkan UYGUR

Burun kemeri doğumsal yada daha sonra oluşan travmalar sonucu ortaya çıkar. Doğum sonrası burun hızla büyür.

Burun kemeri kıkırdak ve kemik yapıdan oluşur.Ancak büyük kısmı kıkırdaktır. Genellikle genetik faktörlerde önemli rol oynar ailede benzeri başka burunlar da vardır.
Hastaya operasyon öncesi gerçekçi bir estetik sonuç sunulmalıdır.

Burun kemiklerinin simetrisi genişliği burun cildinin kalınlığı lateral kartilaj olarak adlandırılan kıkırdakların şekli estetik sonuç önemlidir.

Burun sırtı kemeri burun kökü ve burun ucu şekliyle de ilişkilidir.Operasyon açık yada kapalı teknikle yapılabilinir.Genel ya da lokal anestezi tercih edilir.Küçük kemerler sadece törpülenerek tedavi edilebildiği gibi büyük kemerlerde osteotom yardımıyla kesilerek alınır.Ameliyat sonrası hasta 1 hafta nasal splint ile hastada ödemi engellemek için gergili bantlarla pansumanlar yapılır.Cilt kemik vbe kıkırdak yapıya yaslanır ve ölü boşlukların oluşması önlenir.

Ameliyat sonrası kanama morluk ödem oluşabilir. Morluklar 2 en geç 4 hafta içinde düzelir. Burun sırtının aşırı alınması semer burun deformitesine yol açar ki bunu düzeltmek için hastanın burnunda ki yada kulak kepçesi kıkırdaklarından yararlanarak düzeltilir. Yetersiz alınması ise polybeak deformitesine yol açar. 

0,0 (0 oy)

Puan vermek için giriş yapın

Yorumlar

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın.

Yorum yapmak için giriş yapın veya üye olun.

Giriş Yap Üye Ol