Bebek ve Çocuk

Raşitizm hastalığı D vitamini eksikliğinden mi olur?

İştahsızlık, kilo alamama, kemik ağrıları, gelişme geriliği, yürümede gecikme, diş çıkmasında gecikme… Genellikle D vitamini eksikliğine bağlı olarak bu tip belirtilerle ortaya çıkan raşitizmden çocuklarınızı korunmak için, önerilen sürelerde onları güneşe çıkarabilir, beslenme şeklini gözden geçirebilirsiniz.

Her yaşta görülebilen D vitamini eksikliği, yetişkinlere göre 6-36 aylık bebeklerde daha sık kemik hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle D vitamini eksikliği olan, hamileliğinde güneşten uzak kalan kadınların bebeklerinde D vitamini eksikliği sık karşılaşılan bir durum. Rakamlara göre, ülkemizde raşitizm 0-3 yaş grubunda yaklaşık yüzde 6 oranında görülüyor. Konu hakkında merak edilen bilgileri, Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç verdi…

D vitamini eksikliği raşitizmin en büyük sebebi 

Raşitizmin farklı nedenleri olabiliyor fakat en sık olarak D vitamini eksikliğiyle ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Bu eksiklik nedeniyle bağırsaklardan emilimin yetersiz olması sonucunda kandaki kalsiyum ve fosforu dengelemek için kemikten kalsiyum çekilmesiyle kendini gösteren raşitizm, kemik yapısını bozarak kemik mineral yoğunluğunu azaltıyor. Raşitizmi işaret eden pek çok belirti de var tabii; iştahsızlık, kilo alamama, kas krampları, kemik ağrıları, gelişme geriliği, bıngıldakta geç kapanma, terleme, yürümede gecikme, diş çıkmasında gecikme, kasılma ve nöbet geçirme, bacaklarda eğrilik gibi kemik deformiteleri…

El-bilek grafisi, kanda kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, PTH ve 25-OH vitamin D düzeyine bakılması gibi yöntemlerle kesin tanıya varılabiliyor. Tanıdaki olası bir gecikmenin ise geri dönüşsüz kemik deformiteleri ile solunum sıkıntısı gibi hayati tehlike yaratacak sonuçlara kadar varabildiğini söyleyebiliriz. D vitamini eksikliğinin tedavisinde ise yaşa göre, ağızdan ya da kas içine vitamin verilerek hızlı iyileşme sağlanıyor. Ayrıca ülkemizde, 

yeni doğan tüm bebeklere rutin olarak doğumdan itibaren 1-2 yıl D vitamini desteği sağlandığını da hatırlatalım. 

HADİ! GÜNEŞE ÇIKIN 

D vitamini eksikliğini önlemenin en doğal yolu, güneş görmektir. Bebeklerin bezli oldukları dönemde haftada 3 kez 10 dakika, annelerin ise en azından el ve yüz açık olacak şekilde haftada 3 kez 20 dakika güneş görmeleri uygundur. 

Kronik hastalıkları olanların, hamilelerin ve yaşlıların özellikle yaz döneminde güneşin en zararlı olacağı öğle saatlerinin (11.00- 15.00 arası) dışındaki saatlerde güneşe çıkmaları daha uygun olacaktır.

BESLENMENİZİ GÖZDEN GEÇİRİN! 

D vitamini en çok hangi besinlerde var?

D vitamini en çok hayvansal besinlerde mevcut: 

  • Tereyağı
  • Süt
  • Peynir
  • Yumurta
  • Balık
  • Tavuk
  • Karaciğer 

Aynı zamanda D2 vitamini şeklinde bitkilerde de bulunuyor. Ancak unutmayalım ki, sadece hayvansal besinlerden alınan D vitamini depolanabiliyor. Bu nedenle güneş ışığından faydalanmanın yanı sıra doğru beslenerek de D vitamini eksikliğine engel olabilirsiniz.

Gelişmiş ülkelerde nadir görülen (1/200.000) raşitizmin ülkemizdeki sıklığı %2-20 arasındadır.

EN İYİ “YARDIMCI” OYUNCU 

“Vücudumuzun Oscar”ları olsaydı, herhalde “En İyi Yardımcı Oyuncu” ödülünü D vitamini alırdı. Neden mi? Çünkü; 

  • Kemik erimesini ve bazı kanser türlerini engellemeye yardımcı olmak
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmak
  • Sinir sistemini desteklemeye yardımcı olmak 
  • Boy uzamasına yardımcı olmak
  • Şeker ve tansiyon düzenlenmesine yardımcı olmak 

gibi pek çok önemli rolü başarıyla yerine getiriyor. Bunun da bize gösterdiği tek bir şey var: Daha sağlıklı bir yaşam için her yaş grubundaki çocuk ve yetişkinler özellikle güneşli zamanlarda kapalı ortamlardan çıkıp makul ölçülerde güneş almalıdırlar.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir