Plastik ve Estetik Cerrahi

Güzelliğe ‘dolgu’ dokunuşu

Bu hafta, ameliyatsız burun estetiği ya da estetik ameliyat sonrasında bir düzeltme ihtiyacı doğrultusunda kullanılan dolgu tekniğinden bahsedeceğim. Estetik dolgu tekniği, insan dokularıyla uyumlu maddelerin işlemden geçirilerek enjeksiyon yöntemiyle bölgeye uygulanmasıdır. Burunda öne çıkan ve simetriyi bozan alanların aksine, diğer bölgeleri doldurarak burun şekli düzeltilir. Tüm bu işlem 10-15 dakika arasında gerçekleştirilirken, acı seviyesi ise hissedilmeyecek boyuttadır. İşlem genel anestezi gerektirmez. İşlem sonrası, hiçbir ağrı, sızı, morarma belirtisi görülmez. İşlem sonrası, hemen işe gidebilir ve davetlere katılabilirsiniz. Ancak bu işlem, uzmanlık alanı burun estetiği olan doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Op. Dr.Önder Akdeniz
Op. Dr.Önder Akdeniz

Burada önemli olan soru; burun dolgusunun ortalama kalıcılığının ne kadar olduğuyla ilgilidir. Kullanılan dolgu türü ve miktarına göre ve kişinin biyolojik süreçlerine bağlı olarak süre 12-18 ay arası değişmektedir. Dolgunun etkisi geçtikten sonra, uygulama tekrarlanabilir veya hasta kalıcı bir sonuç istiyorsa, burun estetiği ameliyatı geçirebilir. Dolgu sonrası sonuçtan memnun kalınmadığı takdirde bu dolgu maddesini 2 – 3 gün içinde eritebilen güvenli maddeler de mevcuttur.

Burun dolgusu ile neler yapılabilir?

  • Burun eğriliği ortadan kaldırılabilir veya hafifletilebilir,
  • Burun asimetrisi sağlanabilir,
  • Burun estetiği sonrası oluşan problemler giderilebilir,
  • Burun ucu kaldırılabilir,
  • Burun dudak bileşkesi belirginleştirilebilir,
  • Burun sırtı düzleştirilebilir,
  • Burun alın ilişkisi düzeltilebilir,
  • Burun kanadı düzeltilebilir.

Burun dolgu operasyonunda önemli olan bir nokta ise, ileri derecede burun fonksiyonları bozuklukları (Septum eğrilikleri, Konka Hipertrofileri, Valv yetmezliği vb.) burun dolgusu ile giderilmesi mümkün değildir.

Ameliyat sonrası istenilen sonuçların elde edilemediği revizyon vakalarında burun dolgusu uygulamaları ile problemlerin çözümü mümkündür. Böylece tekrar ameliyat olmak istemeyen hastalarda basit bir uygulama ile problem çözülmüş olur.

Burun dolgusu için farklı tıbbi materyaller kullanılmaktadır. Bunların içerisinde tüm dünyada en yaygın olan ve en güvenilir olanı “hyaluronik asit” türevleridir. Nadiren dolgu maddelerine karşı reaksiyonlar olabilir.

Unutmayın ki, dolgudan gerçekdışı beklentileri olan hastalara bu uygulama gerçekleştirilmez. Dolgu işlemini, öncelikle burun estetiği geçiren hastalarımın ameliyat sonrası oluşabilecek ufak problemleri çözmekte kullanıyorum. Daha sonra, estetik ameliyat sürecine girmek istemeyen ve geçici çözümler arayan hastalara dolgu işlemini uyguluyorum. Güzelliklerle dolu bir hafta dilerim…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir