Plastik ve Estetik Cerrahi

Burun estetiği nasıl yapılmalıdır?

Burnun dış görünümünde değişiklik yapmamızı sağlayan operasyonlara rinoplasti diyoruz.

Eğer dış görünümle birlikte burun orta kemiğindeki eğriliğe de müdahale ediliyorsak buna septorinoplasti diyoruz. Burnumuz kemik ve kıkırdak yapıdan oluşan bir organdır. Nefes almamıza, soluduğumuz havayı nemlendirmeye ve filtre etmeye yarar. Burnun arka 1/3’ü kemik ön 2/3’ü kıkırdak yapıdan oluşur. Burnu şekillendirmek için ameliyatı yapan cerrah kemik yapıyı ve kıkırdakları yeniden şekillendirir. Burun estetiğinde kemik dokuyu törpüleyip burundaki çıkıntıları düzeltebiliyoruz. Ya da burun yan duvarlarını daraltabiliyoruz. Sağa ve sola yatık görünümde olan burunları orta hatta getirebiliyoruz. Yapılan septorinoplasti ameliyatı ile burun orta kemiğini düzeltmemiz ve daha iyi nefes almanızı ve istediğiniz görünüme kavuşmanızı sağlamamız mümkün. Burun ucumuz kıkırdak dokudan oluşmuştur ve bu yüzden de esnek ve hareketlidir. Bu kıkırdaklar şekillendirilerek burun ucunu daha ince daha küçük yapabiliriz. Burun estetiğinde kişilerin isteği doğrultusunda burun şeklinde her türlü değişiklik yapılabilir. Burda önemli olan kullanılan doğru tekniklerle kişinin cilt kalınlığını göz önünde bulundurmak ve sınırlarımızı belirlemektir. Doğru cilt analizi yapıldıktan sonra hastaya uygun teknikle burnu ne kadar küçülte bileceğimizi ya da yapılacak işlemin hastanın yüzüne yakışıp yakışmayacağını önceden görebiliriz.

Op. Dr.Betül Cengiz
Op. Dr.Betül Cengiz

Hastanın cilt tipi kemik yapısı ve tüm burun anatomisi değerlendirerek istenilen burun şeklinin kişinin yüz yapısına uygun olup olmadığına karar veriyoruz. Simülasyon programlarla yeni burun şekli tasarlayıp ameliyat öncesi kişiye yapılacak yeni burun yapısıyla ilgili planlama yaptıktan sonra tüm hastalarımı burun estetiği süreci ile ilgili olarak maksimum bilgilendiriyorum. Ameliyat sonrası süreçte burnunuza nasıl bakmalısınız, ne yemelisiniz, nelere dikkat etmelisiniz ve hangi durumlardan sakınmalısınız gibi pekçok bilinmesi gereken ayrıntı vardır. Ameliyat öncesi doğru bilgilendirilme yapılmazsa bu estetik görünümü de olumsuz etkileyen sonuçlara yol açabilir.

İlk defa burun ameliyatı olacak hastalar burun estetiği için karar verirken cerrahına duyduğu güven büyük önem taşır. Çünkü burun estetiği ameliyatları elektif ameliyatlardır. Yani kişinin sağlığını tehdit eden ve acil olarak ameliyat edilmesi gereken bir hastalık değildir. Burun görünümünden rahatsız olan ve değiştirmeyi isteyen kişiler doğru doktoru buluncaya kadar beklemeli ve güven duydukları kişilere ameliyat olmalıdır. Doktorunuzla iyi bir iletişim içinde olmanız ve karşılıklı olarak birbirinizi anlamanız, iyi bir frekansta olmanız önemlidir. En doğru teknik ve şekil hasta ve hekimin karşılıklı konuşması sonrasında belirlenir. Doktorun tecrübesi ve hastanın ihtiyacı doğrultusunda açık ya da kapalı teknik yapılıp yapılamıyacağına karar verilir. Revizyon rinoplasti gibi ikinci ya da üçüncü kez burun ameliyatı olması gereken hastalar kapalı teknikle değil açık teknikle ameliyat edilmelidir. Yapısal problemi olan, ciddi kemik çatıda sağa ya da sola yatan burunlarda görsel olarak tüm anatomiye hakim olmak için açık teknik tercih etmek çok daha avantajlıdır.

Ben hastalarımla görüşmelerimde mutlaka burun içini de değerlendirerek burun tıkanıklığı oluşturabilecek nedenleri belirliyorum. Ve her zaman şunu söylüyorum; sadece güzel bir buruna sahip olmak yetmez, aynı zamanda nefes alan bir buruna da sahip olmalısınız.Yoksa dünyanın en güzel burnuna sahip olup tüm gece ağzınız açık uyuyorsanız ya da horlamanız varsa bunun bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Güzellik ve sağlık kavramı estetik ve fonksiyonel olarak bir bütün olduğunda anlam ifade eder. Biri olup diğeri olmadığında çok iyi nefes alan çok kötü görünümlü bir burnunuz varsa bu durumda ruhsal olarak sizi olumsuz etkiler. Benim burun estetiği yapmamda ki amaç hem ruhsal olarak hemde fizyolojik olarak nefes alabildiğiniz bir burun oluşturmak.

Tüm hastalarımla en az iki kez görüşüyorum. Burun estetiği ameliyatları aceleye getirilmemelidir. Doktorun hastasının doğal yapısını tanıması, kişiliğini tanıması ve ne istediğini anlaması için birlikte oturup konuşması karşılıklı fikir alışverişinde bulunması gerekir. Sağlıklı iletişim kurulamadığında hem doktor hem de hasta mutsuz olmakta ve yapılan tüm işlemler boşa çıkmaktadır. Burun estetiğinde hastalarımın beklentileri her zaman farklıdır. Bazı hastalar doğal ve estetiksiz görünüm isterken, bazı hastalar daha kalkık ve iddialı görünüme sahip burunu olsun istiyor. Burda amaç kişiye özel tasarlanan , yüzüne yakışan bir burun oluşturmak. Burun estetiği özel butik tasarlanan elbiseler gibi ‘ Haute Couture ‘ bir iştir. Kişiye özel tasarlanan elbiselerde bile güzellik ince detaylarda ve yetenekli terzilerin elinden çıkmış olmasında gizlidir. Cerrah olmakla estetik bakış açısına sahip cerrah olmak arasında çok fark vardır. Burun estetiği yaptırmak isteyen kişilerin bu konuda özel ilgi ve becerisi olan doktorları tercih etmesi kendi güzellikleri ve sağlıkları açısından yapılacak en doğru iştir. Bu konuda niyetli olanlara şimdiden bol şans ve sağlık diliyorum.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir