KBB (Кulak Burun Boğaz)

Burun kanamasının bilinmeyen nedenleri!

Burnunuz bu ara sık sık kanıyorsa ve kanamanın nedenini bilmiyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var.

Burun kanaması burun içi kısmını döşeyen örtünün herhangi bir alanından kaynaklanabilir. İnsanların %60’ında en az bir defa burun kanaması görülür. Genellikle kendiliğinden durabileceği gibi bazen hayatı tehdit eden durumlara da yol açabilir. Çocuk yaşlarda ve 50 yaş üstü kişilerde daha fazla görülür. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Burun ön kısım damarlarından kaynaklanan kanamalara ön kanamalar, burun arka damarlarından kaynaklanan kanamalara arka kanamalar denir.

Burnumuz neden kanar?

Op. Dr. Mücahit ALTINIŞIK
Op. Dr. Mücahit ALTINIŞIK

Çocuk yaşlarda daha çok ön burun kanamaları; ileri yaşlarda, damar sertliği ya da hipertansiyonu olan kişilerde daha çok arka burun kanamaları görülür. Burun kanamalarının büyük kısmı, burnun ön bölümünde bulunan kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Sıklıkla kuru ve sıcak iklimlerde burun içerisini döşeyen örtünün kuruması ve tahriş olması sonucunda ortaya çıkar. Çocuklarda burun ile oynama ve hatta ufak dokunuşla dahi kanayabilir. Bu tip kanamalarda kanamanın kontrolü kolaydır, kendiliğinden bile durabilir.

Arka burun kanamaları, sıklıkla orta ve ileri yaşlarda ve özellikle hipertansiyon hastalığı olanlarda veya burun ve yüz yaralanmalarında görülür. Burnun içinde arka üst bölgelerden kanama olur ve şiddeti burun ön kanamalarına göre daha fazladır ve sıklıkla geniz ve burundan aynı anda kan gelir. Kanamanın kontrolü zordur, hastaneyi yatışı ve ekstra işlemler gerektirir. Burun kanamalarının nedeni;

Alerji, enfeksiyon veya kuruluk durumlarında burnun karıştırılması.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben

Kuvvetli burun temizleme sonucu

Kortizonlu burun spreyinin yanlış ve uzun dönem kullanımı

Burun travması, burun kırıkları, yüz ve kafatası kırıkları

Kanama bozukluğu ve kan sulandırıcı ilaç kullanımıdır.

Burun kanaması olan kişi ne zaman doktora başvurmalıdır?

Burun kanaması tekrarlıyorsa,

10 dakika boyunca burun sıkılmasına rağmen kanama devam ediyorsa,

Kanama kısa süre sonra tekrarlıyorsa,

Soğuk soğuk terleme, gözlerde kararma veya bayılma hissi varsa,

Çarpıntı veya nefes almada zorluk varsa,

Burun kanamasına kanlı kusma eşlik ediyorsa,

Burun dışında idrar ve gaitada da kanama olması söz konusuysa,

Vücutta hafif darbelerle bile morarma ve çürüklerin varlığında,

Kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığı durumlarda,

Kan hastalığı, kanama bozukluğu gibi durumlar varlığında,

Son dönemde kemoterapi alınmış olması durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Burun kanamasına doğru müdahale çok önemli!

Kanaması olan kişiyi sakinleştirmeye çalışın. Stres ve korku hali tansiyonu yükselterek kanamanın şiddetini artırabilir. Baş hafifçe öne doğru eğilmeli kanamanın mideye gitmesi engellenmelidir. Burnun kıkırdak olan ön kısmını tamamen kavrayacak şekilde başparmak ve işaret parmaklarıyla 5 dakika kadar burun sıkılmalıdır. Bu yolla burun kanamalarının büyük kısmı durur. Durmayan kanamalar içinse acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Burun kanamalarının kesin çözümü sebebinin ortaya konularak ona yönelik tedavinin yapılması ile olur. Kanamanın durmadığı ön burun kanamalarında sınırlı bir tampon veya küçük bir müdahale ile damar pıhtılaştırılarak kanama durdurulabilir. Kanama durmuşsa, tampon alındıktan sonra çoğu kez yumuşatıcı ve yara iyileştirici krem veya merhemler önerilir. Tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Endoskopik muayene yöntemiyle burun içerisindeki kanama yeri belirlenebilir. Böylece kanamaya yol açan damarlar kimyasal veya elektrikli aletler ile yakılabilir. Kanamaya yol açan sebep burun eğriliği, burun eti gibi sebepler ise bunlara yönelik cerrahi işlemler uygulanır. Burun boşluklarında yerleşik bir tümörden şüphelenildiğinde biyopsi alınmalı ve gerekli tedavi yapılmalıdır. Arka burun kanamalarında burun arkasına kadar ulaşıp kanama alanına bası uygulayan özel tamponlar yerleştirilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir