Sağlık Haber

Sağlık astsubayı olarak görev yapan teknisyenler davalarında haklı bulundu!

KHK ile Sağlık Bakanlığı’na geçirilen sağlık astsubaylarının unvan değişikliği Danıştay tarafından ‘hatalı’ bulundu. Askeri sağlık personelinin KHK ile devrolunmasına karşı Danıştay ‘hatalı uygulama’ kararı aldı.

Sağlık astsubayı olarak görev yapan teknisyenlerin 2019 yılında KHK ile Sağlık Bakanlığına geçirilirken unvanlarının “sağlık memuru (toplum sağlığı)” olarak değiştirilmesi yönünde açtıkları dava sonuçlandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, uygulamayı hatalı buldu. Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken kararla ilgili olarak “Sağlık sisteminde sorunların katlanarak arttığı günümüzde, kazanılmış hakları ellerinden alınan sağlık astsubayları ve sivil memurlar için kararın olumlu yönde olması bizi az da olsa mutlu etti” diye konuştu. 

2029 yılında Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) kapsamında askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devredilmesi ile birlikte özlük hakları korunarak devredilen hastane personelinin hakları elinden alınmış, sağlık astsubayların unvanı ‘sağlık memuru (toplum sağlığı)’ olarak değişmişti.  Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) 2019 yılında karara tepki göstererek sağlık astsubaylarına unvanlarının geri verilmesi konusunda dava açmıştı. 3 yıl sonra dava sağlık astsubaylarının lehine sonuçlandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bölge idare mahkemeleri arasındaki uyuşmazlığın, “sağlık memuru (toplum sağlığı)” olarak yapılan değişikliğin iptali yönünde olması gerektiği yönünde karar verdi. 

 SAĞLIK ASTSUBAYLARI DAVALARINDA HAKLI BULUNDU

SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken, “Sağlık astsubayları TSK Sağlık sisteminde branşları doğrultusunda yetiştirilip branşlarına göre çalıştırılmıştır. Böylelikle her personel branşında yetişmiş ehil kişilerdir. 25 yıldan fazla hizmet veren teknisyenlerin branşları Sağlık Bakanlığına devredildikten sonra iptal edilmiş, toplum sağlığı branşına çevrilmiştir. Sağlık Bakanlığına özlük hakları korunarak devredilen personelin önce lojman hakkı alınmış sonra da yılların kurumu Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin liyakat esaslı verdiği sertifikalar hiçe sayılmıştır. Kamu Denetçiler Kurumuna yapılan başvurulardan tavsiye kararı alındığı halde topluca alınan unvanlar maalesef Sağlık Bakanlığı tarafından geri verilmemiştir. Bunun üzerine SAHİM-SEN aracılığı ile yargı süreci başlamış, idare mahkemelerin farklı kararlar vermesi, çoğunluk kararın lehte olması nedeniyle Danıştay İdari Davalar Dairesine yine sağlık SAHİM-SEN tarafından taşınmıştır” ifadelerini kullandı.

“MÜCADELEMİZDE HAKLI OLDUĞUMUZ KANITLANDI”

Danıştay İDDK tarafından çıkan kararın 2019 yılından bu yana mücadelelerinde ne kadar haklı olduklarının kanıtı olduğunun altını çizen Özlem Akarken, “Kazanılmış hakları ellerinden alınan sağlık astsubayları ve sivil memurlar daha fazla kamu zararı oluşturulmaması için Sağlık Bakanlığından bir an önce topluca aldığı unvanları geri vermesini istemekteydi” diye konuştu. Akarken, “Maalesef her gün şahit olunan sağlıkta şiddet vakalarının çokça konuşulduğu bu dönemde sağlık astsubayı olarak görev yapan teknisyenler için çıkan bu karar biraz olsun içimizi rahatlattı” diyerek sözlerini tamamladı. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir