Plastik ve Estetik Cerrahi

İdeal burun nedir, nasıl olmalıdır?

“İdeal burun” kavramı topluma, coğrafyaya ve kişiden kişiye değişebilir. Dünyada yaklaşık 7 milyar insan yaşıyor ve o sayıda farklı yüz tipine göre ideal burun şekli vardır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda, burnun ucu (nasal tip) ve üst dudak arasındaki açı 106 derece olduğunda kadınların yüz güzelliği belirginleşiyor.

90 dereceden daha düşük açıya sahip olan bir burun daha erkeksi ve uzun gözüküyor.

Fakat biz uzmanlara göre genel geçer formüllerden çok bireyin yüz hatlarına uygun bir görünüş çıkartmak çok daha önemlidir. Yüzün geneline baktığımızda yüz hatları ile orantılı olan, güzel ve uyumlu duran, burun kanatları çok geniş olmayan ve bunların yanında burun ucu ve burun sırtıgibi bölümlerin de kendi içerisinde birbirini tamamladığı burun, ideal burundur.

Dr. Öğr. ÜyesiTamer Haliloğlu
Dr. Öğr. ÜyesiTamer Haliloğlu

Aynı zamanda simetrik bir yapıda olması gereken ideal buruna, tam karşıdan bakıldığında, burun kanatlarının ve burun orta çizgisinin eşit olması beklenir.

Yüzün orta hattında bulunan burunun, iç kantus ve dudak çizgisini içine alacak şekilde yüzü 3 eşit parçaya böldüğümüzde bu parçalarla orantılı bir burun ideal burundur. Aynı zamanda açık olmayan burun deliklerinin göz orta çizgisi hizasında olması orantılı mükemmelliği tamamlar.

Rönesans boyunca ünlü sanatçı ve mimarlar eserlerini yaratırken “altın oran” formülünden yararlanmıştır. Yüzyıllar sonra bilim adamları bu matematiksel formülü kullanarak yüz güzelliğinin sırlarını açıklamaya çalıştılar.

Yapılan araştırmalara göre Liz Hurley, Scarlett Johansson, Jesica Alba gibi Hollywood yıldızları bu kriterlere en yakın yüz ölçülerine sahipmiş.

Yrd. Doç. Dr. Tamer Haliloğlu

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir