KBB (Кulak Burun Boğaz)Plastik ve Estetik Cerrahi

Estetik burun ameliyatı hakkında doğru bilinen yanlışlar !

Estetik burun ameliyatından sonra hastalar burunlarında ağrı yada sızı hissetmezler , Burun estetiği hastalarımızın çoğundan ağrı şikayeti ile ilgili bir geri dönüş almadığımı gönül rahatlığı ile ifade edebilirim. Gerçekten konforlu olan bu operasyon sonrası önerdiğimiz medikal tedavinin aksatılmaması durumunda ağrı şikayeti gerçekleşmez.

YANLIŞ BİLİNENLER : Estetik ameliyatta sadece burunun dışı yapılır ,nefes şikayeti varsa burunun içi yapılır.

Bu kesinlikle ve kesinlikle yanlış bir kanıdır .25 senelik burun estetiği ameliyat tecrübeme güvenerek rahatlıkla söylebilirim ki insanlarda ki bu algı kesinlikle yanlıştır.Günümüzde doğal ve işlevi olan bir burun için hem burun içi hemde dış çeperi yapılmalıdır bu iki işlemde nefes açısından çok ama çok önemlidir.

Burnumun dışı problemli ozaman kesin bir estetik cerraha gitmem lazım veya burnumdan nefes alamıyorum ozaman kesin KBB doktoruna gitmeliyim demek kesinlikle doğru bir kanı değildir.

Op. Dr. Hadi NURAL

Estetik cerrah da olsun Kulak burun Boğaz Doktoru da olsun her ikiside aynı işlemleri uygulamak zorundadır Burun estetiği operasyonunun geri kalanı doktorun bireysel teknikleri, burun estetiği tecrübesi ve eğitimiyle birebir alakalıdır.

Erkeklerde burun estetiği doğal durmaz diye yanlış bir kanı bulunmakta

Öncelikle erkeklerinde en az kadınlar kadar estetik burun operasyonuna ihtiyaç duyduklarını söyleyebiliriz.Estetik burun ameliyatı öncesi yapılan simulasyon resimlerinde hastalar mutlaka ameliyat sonrası burunlarının yeni şeklini görmeli ve onaylamalıdır.

Bir çok erkek ziyaretçimiz yüzleriyle uyumlu doğal burun ameliyatı olduktan sonra bu tabuların ne kadar gereksiz olduğunu söylemektedirler. Sonuçta erkek hastalarımıza hokka gibi bir burun yapmıyoruz kendilerine düz kavissiz gayet doğal bir görünüme sahip kemersiz bir burun ameliyatı gerçekleştiriyoruz.

Yaz aylarında burun estetiği yapılır mı ?

Yazın sadece yüz derisinin soyulduğu ameliyatlar yapılmaz bunun dışında her türlü estetik ameliyat yapılabilir.Hastalarımıza tavsiyemiz diğer mevsimlerden farklı olarak burunlarını veya ameliyat oldukları bölgeyi güneşten korumalarıdır okadar.Bunun için de şapka ve güneş kremleri önermekteyiz.Ayrıca burun estetiğinden sonra denize girmek riskli değildir.

Ameliyattan 10 gün sonra hastalar rahatlıkla denize girebilirler.Hatta tedavi aşamasında ödem çözüçü etkisi nedeniyle deniz suyu spreyi önermekteyiz.

” Ameliyat olmak istiyorum ama anesteziden korkuyorum “

Anesteziyoloji bir bilim dalıdır ve kanıta dayalı tıbbın verilerini kullanarak kendi kurallarını oluşturur.Teorik olarak anestezinin riskleri de mevcuttur fakat tam donanımlı bir ameliyathanede ehil bir anestezi ekibi tarafından yapılan anestezi uygulamasının aracınızla trafiğe çıkmaktan daha güvenli olduğunu söylememiz mümkündür.

Anestezi uzmanlarıda her hekim gibi dalında 6 sene tıp eğitimi ve 4­5 sene ihtisas eğitimi alarak ünvanlarına kavuşmuşlardır.Anestezi uzmanları ameliyat öncesi görüşmelerde hastalarımızın tüm değerlerini kontrol eder ve hastaların genel anestezi altında ameliyat olmalarına uygun olup olmadıklarına karar verir.

İstatistiksel olarak bundan 30 yıl önce 3000 anestezi uygulamasının sadece 1 inde anesteziye bağlı hasta kaybedilirken

,günümüzde bu rakam 185.000 de 1 dir özetle 60 kat daha güvenlidir.

Rinoplasti sonrası oluşan morluklar nezaman geçer?

Rinoplasti (burun estetiği) operasyonu sonrası yüzde şişlik ve morluk ilk 48 saatte oluşabilir. Bu süreçten sonra morluk ve şişlik süratle giderek azalır ve 3­5 gün içerisinde belirsizleşmeye başlar. Atelin alınma günü olan 7. günde ise büyük çoğunluktaki hastada morluk kalmamış olur.

Rinoplasti ameliyatından sonra yüze buz koymaya gerek var mı ?

Rinoplasti operasyonlarından sonra buruna temas etmeden gözler üzerine uygulanacak soğuk uygulama şişlik ve morluk oluşumunu azaltacaktır. Ameliyattan sonraki ilk 24 saat içerisinde saatte15 dakika sonraki 24 saatte ise biraz daha geniş aralıklarla olmak üzere ilk 2 gün gözler ve yanaklar üzerine soğuk uygulama önermekteyim.

Rinoplasti sonrası burun üzerine bir şey konuyor mu ?

Rinoplasti operasyonlarından sonra burun üzerine ödemi engellemesi , burunu travmalardan koruması ve operasyonda oluşturulan şekli muhafaza etmesi için koruyucu atel uygulanmaktadır.

Bu koruyucu atel su geçirmez termoplastik yapıda veya klasik alçı atel olabilmektedir. Şahsi tercihim hastanın operasyon sonrası sosyal yaşantıda daha rahat olmasını sağlayan termoplastik atellerin kullanılması yönündedir.

Rinoplasti sonrası ilaç kullanmaya gerek var mı?

Rinoplasti ameliyatından sonra proflaksi (koruma) amacı ile antibiyotik, ağrı şikayeti olmaması için ağrı kesici ve bunların yanında ödem azaltıcı, morluk giderici, hava yolunu temizleme ve açık tutmaya yönelik sprey ve kremler önerilmektedir.

Rinoplasti sonrası ilk kontrol ne zamandır ve bu kontrolde neler yapılır?

Rinoplasti operasyonu sonrası ilk kontrol ameliyattan sonraki gün siz hastaneden ayrılmadan hekiminiz ve asistanı tarafından yapılır.

Bu kontrol de eğer ameliyatta gerek görülüp uygulanmışsa küçük tamponlar alınır burun temizliği yapılır ve genel kontrolünüz sonrası reçeteniz verilerek taburculuk işlemleriniz başlatılır.

Estetik Burun ameliyatı sonrası hasta nelere dikkat etmeli?

Ameliyat sonrası dönemde ilk 48 saat gözler üzerine soğuk buz torbası uygulama yapılması ve ilk 3 gün başımız yüksekte kalacak şekilde uyunması morluğun ve ödemin oluşmasını azaltacaktır.

Özellikle ilk 6 hafta kemik ve kıkırdak iyileşmesinde çok önemli olduğu için bu süre içerisinde gözlük takılmaması , elle sümkürme hareketi yapılmaması , burun üzerine yatılmaması ve travmalardan kaçınılması gerekmektedir.

Rinoplasti sonrası gözlük veya lens kullanılabilir mi?

Rinoplasti sonrası lens kullanımının hiçbir sakıncası yoktur. Gözlük kullanımı ise ilk 6 hafta kemik iyileşmesine zarar verebileceği ve şekil bozukluğuna yol açabileceği için önerilmez.

Rinoplasti sonrası burun ucu düşer mi??

Bu artık insaların beyinlerine kazınmış yanlış bir tabudur, böyle birşeyden bu şartlarda bahsetmek imkansızdır. Burun estetiği yaptırdım ama burun ucum sonra düştü gibi söylemleri artık uymak çok zor.

Burun estetik cerrahisinde gelinen son noktada doğru ve yerinde uygulamaların yapılması ile böyle bir sonucun ortaya çıkması rahatlıkla önlenebilir.

Rinoplasti sonrası burunda çökme olur mu?

Rinoplasti veya burun operasyonları (septoplasti) sonrası burunda çökmenin en temel iki nedeni burunu oluşturan kemik ve kıkırdak yapıların kontrolsüz olarak alınmasıdır. Burun sırtından veya burun tabanından kıkırdak veya kemik uzaklaştırılacağı zaman muhakkak burun derisini taşıyacak destek korunmalı ve geride bırakılmalıdır.

Estetik Burun operasyonu sonrası tamponlar çıkarılırken çok acı hissedermiyiz ?

Ameliyat sonrası tampon acısı konusu da çok ama çok geçmişte kaldı diyebiliriz. Ameliyat sonrası sadece 1 gece tamponlar hastamızın burnunda kalır, o tamponlar da silikon ve delikli olması sebebiyle hastamız burun tıkanıklığı veya nefes alamama gibi şikayetler yaşamaz. Ertesi sabah hastamızın tamponu rahatça ağrısız kanamasız bir şekilde sadece 1 saniyelik bir sürede çıkarılır.

Rinoplasti ameliyatı sonrası refakatçi gereklimidir?

Ameliyatlarımızı gerçekleştirdiğimiz Özel Mediface Tıp Merkezin’de hemşirelerimiz ve yardımcı personelimiz her konuda yardımcı olduğu için refakatçi şart değildir. Ancak tüm ameliyatlarımızda hastalarımızaa yanlarında kendilerine destek olabilecek bir refakatçiyi birlikte getirmelerini önermekteyiz.

Estetik burun ameliyatı sonrası ne zaman iş yaşantısına dönülür?

Rinoplasti ameliyatı sonrası masa başı işlere 3.­4. günlerde dönmek mümkündür. Ancak bu işe dönüşte tamamen iyileşmeden bahsetmiyorum.

Elbette yüzde çok hafif morluklar ve şişlikler 34. günlerde mevcut olacaktır ama hasta bunları dert etmiyorsa çok rahat işine dönebilir. 7. günden sonra burun üzerindeki alçı kaldırılır. Bu günden itibaren hastalarımız travmalardan kendini koruyarak iş hayatına dönerler.

Rinoplasti sonrası spor yapmaya ne zaman başlanabilir?

Rinoplasti operasyonu 1.5 ay geçtikten sonra hekim kontrolü yapılır ve her türlü sportif aktivite genellikle serbest bırakılır. İlk 1.5 aylık sürede ise yürüyüşler ve hafif kardio egzersizleri buruna çarpılmadığı sürece serbesttir.

Rinoplasti sonrası çok şişlik olur mu?

Şişlik kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ancak ameliyat içerisinde alınan tedbirler sayesinde burun ameliyatlarımdan sonra ciddi şişlikler izlememekteyim. Meydana gelen şişlikler ise ilk 7 gün içerisinde anlaşılamayacak düzeye kadar gerilemektedir. Şişliklere yönelik gerekli medikal tedavilere uyulması bu süreci kısaltacaktır.

Rinoplasti sonrası sonuç ne zaman ortaya çıkar ?

Rinoplasti sonrası sonucu cerrahınız ameliyat masasında görecektir. Eğer ki size sorunsuz bir ameliyat geçirdiğinizi söylerse ve 7. gün ateliniz kaldırıldığı zaman hiçbir problem yoksa burnunuz giderek güzelleşecektir. Nihai sonuç ise 6 ay 1 yıl içerisinde ortaya çıkacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir