Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Konuşunca Düzelir Mi?

Hepimiz yaşamda çeşitli zorluklarla, güç yaşam olaylarıyla, travmalarla, güven zedeleyen tutumlarla, farklı risk ve tehdit barındıran unsurlarla karşı karşıya geliyoruz. Dikkat ederseniz yaşadığımız bunca farklı ve yıpratıcı olguyla bir şekilde baş etmeye çalışıyoruz. Haliyle hasarlar almamız da kaçınılmaz oluyor. Hasar yaşamın kaçınılmaz bir gerçekliği diyebiliriz. Kimi sorunla baş etme yöntemimiz oldukça sağlıklı olabilirken, kimi sorunla da çok sağlıklı baş edemiyor oluyoruz. Ve zihin dediğimiz oluşum bunların hepsini kaydediyor. Dolayısıyla bazen fiziksel yansımalarla bazen de doğrudan psikolojik sorunlarla baş başa kalıyoruz.

Uzm. Psk. Kaan Yavuz 

İşte tam bu noktada belki aklımıza psikiyatrist, psikolog ardından o soru gelebiliyor. Öyleyse şunu sormakta da fayda görüyorum. “Konuşmadan düzeliyor mu? Özellikle uzman biriyle konuşmadan, yakınlarımızla konuşmak fayda sağlıyor mu?” Şüphesiz ki her yaşadığımız sorunda uzman desteği almak gerekmiyor. Fakat zihinsel anlamda oldukça kişiyi yıpratan, yaşamda işlevselliğini oldukça olumsuz etkileyen, önceki ve şimdiki hisleri arasında uçurumlar oluşan durumlarda; hayatını, tüm eğitimlerini ve uygulamalarını bireyleri anlamak, onlara doğru sorular sorabilmesi için destek olan uzmanlardan yardım alınması gerektiğini düşünüyorum.

Günümüz koşullarında yapılan bilimsel çalışmalar geneli itibariyle kişilerin güven ilişkileri kurabildikleri,yargılanmadan,suçlanmadan, aşağılanmadan, her şeylerini paylaşabileceklerini bildikleri bir uzman desteği aldıklarında yüz güldüren sonuçlara ulaşılabildiğini gösteriyor. Özellikle bazı rahatsızlıklarda durumun şiddetine bağlı olarak psikoterapi+ilaç desteğinin de önemini vurgulamadan edemeyeceğim. Tam bu noktada psikiyatri hekimleri ve psikoterapi uygulamaları yürüten ruh sağlığı çalışanlarından destek almak bireyler üzerinde olumlu etkiler göstermektedir.

Değerli okurlarımız yazımı sonlandırırken anlatmanın ve anlaşılmanın insanın en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu vurgulayarak, sizlere daha çok anlaşıldığınız ve güven duygusu içinde geçen bir yaşam dilerim…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir