KBB (Кulak Burun Boğaz)Spor & EgzersizYaşam Tarzı

Burun ve spor

Burun deliklerini birçok burun damlasından iyi ve uzun süreli açan bir yöntem de, düzenli sportif egzersizlerdir. Egzersiz esnasında adrenaline ve benzeri maddelerin salgılanması ile burun konkalarındaki ve burun mukozasındaki damarlar büzüşür ve burun boşlukları hacim olarak genişler. Haftada 3 – 4 kez nabız (kalp atım hızı/dak.) atışını % 60 – 70 arttıracak şekilde ortalama 20 – 30 dakika uygulanan spor, ideal egzersizdir. Ya da,220 – yaşınız; spor esnasındaki maksimum nabız olmalıdır, bu sayı % 60 80 ile çarpılır. Sonuç, ideal egzersiz nabız oranıdır.Örneğin; 40 yaşında biri iseniz; ideal en yüksek egzersiz nabız oranı: 180/dak. olmalı, normal egzersiz sırası değerler ise, 108 -144/dak. olmalıdır.

İdeal aktiviteler

-Tempolu yürüyüş (temiz havada !)

-Bisiklet (temiz ve çok soğuk olmayan havada !)

-Denizde (veya aşırı klor olmayan havuzda yüzmek. Tabii, tatlı suda yüzerken kulak tıkacı kullanmayı unutmayınız. Dış kulak yolu iltihabına, tatlı suda çabuk üreyen mikroplar neden olur.

-Aerobik ekzersiz (aletli veya aletsiz, çok tekrarlı hareketler)

Bu aktiviteleri uygun giysi ve ayakkabı ile gerçekleştiriniz. Dışarıda spor için, havanın temiz olduğundan emin olmalısınız ve bazı araştırmalar, yazın sabahları (ozon miktarı düşüktür), kışın ise akşamüzeri (hava kirliliği düşüktür) ve trafikden uzak ortamda spor yapmanızın daha uygun olacağını işaret etmektedir. Spor’a vakit ayırmanız, sizin için hem stresle mücadele, hem kalp-damar sağlığı ve kas-eklem aktivitesi yönünden de değerlidir.

Burnunuz açık, başağrısız, uzun ve keyifli yaşamayı istemezmisiniz ?

Yürüyüş yaparken su içmek:

1 saatten kısa süren yürüyüşler için normal, temiz su kullanmak yeterlidir(tatlandırmak için limon vb. eklenebilir). Bu süreden uzun yürüyüşlerde sportif içecekler (tuz, karbohidrat, mineral içerir) ya da bir miktar tuz içeren su içmek daha uygundur. Uzun yürüyüş’e başlamadan 2 saat önce, 2-3 su bardağı (400-600 cc.)içmek ideal olur. Uzun yürüyüşlerde, susadıkça biraz su içmek gerekir. Araştırmalara göre, spor yaparken içilen hafif soğuk su, oda ısısındaki su’ya göre daha çabuk emilmektedir. Soğuk su mideden bağırsaklara daha çabuk geçmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir