Ortopedi

Parmak Sinir Yaralanmaları

Sinirleri basit olarak ifade etmek gerekirse; beyinden ve omurilikten çıkarak organlara hareket sağlamak için elektrik akımı götüren, organlardan da duyu, ısı basınç hissi gibi algıları geri getiren kablolar sistemidir. Dolayısıyla sinirler hareket yani motor fonksiyon ve duyu sinirleri olarak iki çeşittir.

Parmaklarımızdaki sinirler saf duyu sinirleridir. Hareket ile ilgileri yoktur. Yaralanmış bir parmak sinirinin onarımının amacı fonksiyonel hissi geri kazanmak ve nöroma denilen ağrılı kesik sinir ucu şişliklerinin oluşumunu engellemektir.

Parmak yaralanması ile başvuran hastalarda sinir hasarını anlayabilmek için lokal anestezi yapılmadan önce, his testi, iki nokta ayırım testi gibi değerlendirmeleri içeren nörolojik muayene yapılması gerekir. Parmakların dolaşımını sağlayan damarlar sinirlerin hemen yanında seyrettiği için beraber yaralanma ihtimali yüksektir. Bu yüzden damarlar ve parmak hareketini sağlayan tendonlar da dikkatlice muayene edilir.

Op. Dr. Tolga Mertoğlu
  • Sinir yaralanması onarımının erken yapılması
  • Hastanın yaşının genç olması
  • Yaranın temiz olması
  • Sinirin giyotin kesisi olarak tabir edilen şekilde kesilmiş olması
  • Hastanın sigara kullanmıyor olması

Bu faktörlerin içinde en önemlisi yaştır. Tedavi sonuçları çocuklarda çok daha iyi olmakla birlikte sinir onarımının yaş sınırlaması yoktur. Duyu sinirlerin onarımı için erken dönemde zaman kısıtlaması yoktur ama ne kadar erken yapılarsa sonuçlar da o kadar iyi olmaktadır. Üç haftadan sonra sinirlerde geri çekilme olması ve çevre dokulardaki yapışıklıklardan dolayı uç uca getirmek zorlaşmakta, bu da cerrahi sonuçlarını olumsuz etkileyebilmektedir.

Mikrocerrahi ile Parmak Sinir Onarımı

Yaklaşık olarak 2 mm. çapında olan parmak sinirlerin onarımında mikrocerrahi teknikler kullanılmaktadır. Mikroskop altında 10 kat büyütme ile, çıplak gözle çok zor görülebilecek kalınlıkta dikiş materyalleri ile sinirler birbirine tekrar dikilmektedir. Eğer sinirlerin kesik uçları uç uca gelmeyecek kadar eksilmiş veya geri çekilmişse, araya köprü şeklinde, tercihen bacaktan alınan sinir parçaları dikilir. Ameliyat sonrasında, uygulanılan dikişler çok ince olduğu için onarım bölgesini korumak için 3 haftalık koruyucu alçı-atel uygulanılır.

Parmak Sinir Yaralanmalarında İyileşme Süresi

Ameliyat sonrasında onarılmış olan sinirler hastanın yaşı ve yaralanma şekline göre değişmekle birlikte ortalama olarak günde 1 mm. ilerleyerek iyileşir. Örneğin parmak ucuna uzaklığı 6 cm. olan bir yaralanmanın iyileşme süresi (60mm. x gün) olarak 2 aydır. Bu dönemde hasta parmak ucunu hissetmeyeceği için yanıklara ve yaralanmalara karşı dikkatli olmalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir