Sağlık Haber

Obezite Cerrahisi Özel Medar hastanesi Sakarya’da

Özel Medar Hastanesi Sakarya Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Şenol, Özel Medar Hastanesi Sakarya’da uygulanan obezite cerrahisi ve yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

OBEZİTE CERRAHİ
“Şişmanlık vücutta aşırı yağ depolanması olarak tanımlanmaktadır” diyen Özel Medar Hastanesi Sakarya Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Şenol şişmanlığın çok eski zamanlardan beri ömür beklentisini azaltan sağlıksız bir durum olarak dikkatleri çektiğini dile getirdi. Op. Dr. Şenol, “Şişmanlık günümüzde gelişmiş ülkelerdeki en önemli sağlık problemlerinden birini oluşturmaktadır. Dünya sağlık örgütünün verilerinde 2 milyar insanın kilolu olduğu ve bunun 700 milyonunun da obez olduğu kabul ediliyor. Ülkemizde de bu durum çok farklılık göstermiyor. Yapılan araştırmalara göre Türk erkeklerinin yüzde 25’inde, kadınların ise yüzde 44’ünde obezite saptanmış. Obezite; diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, safra kesesi hastalığı ve belirli kanser türlerinde riski artıran müzmin bir hastalık olarak halk sağlığını tehdit etmektedir. Günümüzde sigara bağımlılığından sonraki en önemli sağlık problemini oluşturmaktadır” dedi.

TEDAVİ SÜRECİ
Obezite Tedavisi hakkında da bilgiler veren Op. Dr. Metin Şenol, “Obez hastalar öncelikle doktor gözetiminde diyet ve egzersiz programları ile zayıflamaya çalışmaktadır. Bu şekilde zayıflayamayan vücut kitle indeksi 25-35 kg/m2 arasındaki hastalara diyet ve egzersize ek olarak mide botoksu ya da mide balonu uygulanmaktadır. Bu uygulama tek başına yeterli değildir. Muhakkak diyet programları ile beraber uygulanmalıdır” diye konuştu.

Özel Medar Hastanesi Sakarya Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Şenol ayrıca şunları kaydetti:

MİDE BOTOKSU
“Mideye botoks enjeksiyonu kilo vermek için uygulanan yöntemlerden biridir. Bu işlem endoskopik olarak yapılmaktadır. Endoskopik iğne ile mide iç kısmından mide duvarına Botilinum toksini enjekte edilir. Bu enjeksyonlar tüm mide kısımlarına belirli bir düzende yapılır. İşlem sonrası hasta bir saatlik müşahedede tutulur ve sonrasında taburcu edilir. Aynı gün rutin günlük işlerine dönebilir. Bu işlem için 8 saatlik aç olmak yeterlidir. Mide botoksu cerrahi bir müdahale değildir. Girişimsel bir işlemdir. Mide botoksu yapıldıktan sonraki ilk iki gün sıcak olmayan sıvı almak gerekir. Sonrasında özel yiyecek kısıtlaması yoktur.”

MİDE BALONU
“Mide balonu da yine endoskopik yöntemle yapılan bir uygulamadır. Endoskopi ünitesinde yapılır. Mide içerisine balon yerleştirilir. Bu şekilde kişinin tokluk hissi sağlanır ve çok fazla yemek yememesi sağlanır.  Mide balonu 6 aylık ve 12 Aylık olarak iki şekilde yapılabilmektedir.  Hastamız aynı gün taburcu edilmektedir.  İşlem sonrası 6 ay veya 12 aylık balon yerleştirilen kişi süresine göre sürelerine göre ,6 aylık – 6 ay sonra 12 aylık 12 ay sonra yine endoskopik işlem ile mideden çıkarılması sağlanır. Mide balonu cerrahi bir müdahale değil, girişimsel bir işlemdir. Dolayısı ile kişi işlemin ardından hızlıca normal hayatına devam edebilir.”

CERRAHİ UYGULAMALAR
“Diyet ve egzersiz programları ile zayıflayamayan aşırı şişman (morbid obez)hastalara cerrahi uygulama yapılmaktadır. Cerrahi uygulama olarak ‘Sleeve Gastrektomi (tüp mide ameliyatı)’, Gastrik Bypass, Mini Gastrik Bypass ameliyatları yapılabilmektedir. Günümüzde aşırı şişmanlık ve buna bağlı hastalıkların en etkili ve kesin tedavisinin cerrahi tedavi olduğu tıbbi literatürde kabul edilmektedir.”

TÜP MİDE AMELİYATI
“Tüp mide ameliyatı midenin yaklaşık yüzde 80’lik kısmının cerrahi olarak çıkarılmasıyla gerçekleştirilen bir obezite ameliyatıdır. Birden fazla mekanizmayla hastanın kilo vermesi sağlanmaktadır. Öncelikle yeni oluşturulan mide, normal mideye göre belirgin derecede azalmış hacmi nedeniyle daha az gıda ve böylece daha az kalori alınmasına neden olur. Ancak asıl etkisinin gıda alımını kısıtlamaktan öte mide bağırsak sistemindeki özellikle açlık, tokluk ve kan şekeri kontrolünü sağlayan hormonlar üzerinde meydana getirdiği değişimdir. Burada hastaların bilmesi gereken bir diğer önemli nokta ameliyattan sonra kendilerini bambaşka bir hayatın beklediğidir. Beslenme ve diyet uzmanı rehberliğinde düşük karbonhidrat-yüksek proteinli bir diyet uygulanması, ufak porsiyonlarda daha fazla sayıda öğünlerin düzenlenmesi, iyi çiğneme alışkanlığının kazanılması, günlük multivitamin, kalsiyum ve d vitamini takviyesinin yapılması, fizik egzersizlerin buna eklenmesi büyük önem taşımaktadır.”

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir