Ortopedi

Kemik Erimesi gençlerde görülebilir mi?

Kemik Erimesi Nedir?

Kemik erimesi bir diğer adı ile Osteoporoz vücut çok fazla kemik kaybına uğradığında veya çok az kemik oluşumunda ortaya çıkan kemik hastalığıdır. Kemik erimesi kemiği zayıflatır. Aynı zamanda kemiğin kırılma oranını da arttırır.

Kemik Erimesi Gençlerde Görülebilir Mi?

Kemik yoğunluğunun azalması ile kendini belli eder. Osteoporoz özellikle omurga, el bileği ve kalçada ağrılara sebep olabiliyor. Bu hastalık sessizce ilerler. Özellikle bu hastalık yaşlılarda görülmez. Genç erişkinlerde de görülebilir. Kemik erimesini engellemek için yeterli ve dengeli beslenmelisiniz. Beslenmenin yanında fiziksel aktivitelerinde yapılması alışkanlık haline getirilmelidir.

Kemik Erimeleri Kırıklara Neden Olur Mu?

Halk arasında kemik erimesi yalnızca yaşlılık hastalığı olarak bilinir. Fakat bu yanlıştır. Kemik erimesi yalnızca yaşlılarda görülmez. Genç erişkinlerde de görülen bu hastalık genç yaştaki hastalarında yaşam kalitesini düşürecektir. Yaş kitlesi olarak 50 yaş üzerindeki 3 kadında 1’inde ve erkeklerde de 8 erkekten 1’inde de görülebilmekte. Çok ileriki yaşlarda kalça kemiği kırıklarına sebep olabilmektedir. Kadın hastalarda menopoz sonrası görülme oranı yüksektir. Kemik erimesi bel ve sırt ağrıları ile kendini gösterebilmektedir.

Hastalık İlerlemeden Nasıl Teşhis Edilir?

Kemik erimesinin erken teşhis edilmesi için hastaların da özverili olup bu şikayetler için uzman bir hekime mutlaka başvurmaları gerekmektedir. Kemik erimesinin erkenden teşhis edilmesi hastalığın büyümemesi için önemli rol oynuyor. Önlemlerin geç kalınmadan alınması gerekiyor. Hastalığın teşhisinde kemik mineral yoğunluğuna bakılır. Bu yoğunluğun ölçülmesi önemlidir.

Kemik Erimesini Engellemek Ve İlerlemesini Durdurmak İçin Ne Yapmalıyız?

Kemik erimesinin ortaya çıkmasında genetik faktörler yer alır. Bunun yanı sıra ise aşırı alkol ve sigara kullanımı, pek fiziksel hareket sağlayamamak ve kalsiyum içeren gıdaları tüketmemek kemik kaybını tetikler. Kemik erimesini riski bulunduran kişilerin 60 yaşına kadar kalsiyumu 1000 mg almaları gerekir. Kalsiyumun devamında ise D vitamini yeterince almaları gerekir. Günde en az 15 dk. güneş ışını almak kemikleri güçlendirecektir. Kemik erimesinden korumak için yaşamınızı doğru oturtmanız gerekmektedir. Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum yönünden zengin besinleri tüketmek gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir