Kanser & Onkoloji

Pankreas Kanseri Nedir ?

Kısaca kontrol dışı hücre büyümesine kanser denir. Bu kontrolsüz hücre büyümesi pankreasta başladığında pankreas kanseri oluşur. Bu hücreler bölünerek çoğalırlar ve tümörler meydana gelir. Tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Kötü huylu tümörler vaktinde müdahele edilmediği takdirde diğer sağlıklı dokuları tahrip ederek vucudun başka bölümlerine yayılırlar.

Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?
Erken dönemlerde genellikle belirti göstermez fakat sık rastlanılan belirtiler ;

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Sarılık
  • Baş ağrısı
  • Karın ve sırt ağrıları
  • İştah kaybı
  • Sebebi açıklanamayan kilo kayıpları

Sağlık geçmişi ve sigara kullanımı pankreas kanseri riskini arttıran sebeblerin başında gelir. Pankreas kanserine yakalanma riskini arttıran faktörler ise ;

Prof. Dr.Hakan Yanar
  • Sigara kullanımı
  • Uzun süreli diyabet
  • Kronik pankreatit
  • Ailede pankreas kanseri bulunması .

Pankreas kanserinin erken teşhis edilmesi pek mümkün değidir.

Erken dönemlerde herhangi bir belirti göstermez.

Erken dönemlerde pankreas kanserinin belirtileri çoğu zaman diğer hastalıkların belirtileri gibidir.

Pankreas kanserinin teşhisinde bir takım testlere ihtiyaç duyulur.

Fiziksel Muayene ve Sağlık Geçmişi: Vucudun doktor tarafından herhangi bir olağandışılık olup olmadığının saptanması için kontrol edilmesi ve hastanın sağlık geçmişinin ayrıntılı olarak incelenmesi.

Göğüs Röntgeni: Göğüs kafesi içindeki organ ve kemiklerin röntgen aracılığı ile görüntülenmesidir.

BT ( CAT Taraması ): Farklı açılardan çekilmiş vücut içi bölgelerinin ayrıntılı resimler halinde çıkartan genel bir görüntüleme yöntemidir. Resimler röntgen cihazına bağlı bir bilgisayar tarafından çekilir. Dokuların ya da organların daha net bir biçimde görüntülenmesi için damar içine bir boya enjekte edilir. Bu işleme bilgisayarlı tomogrofi de denilir.

MRI (manyetik rezonans görüntüleme) : Bu prosedürde mıktanıs ve radyo dalgaları aracılığıyla vücut içi bölgelerinin ayrıntılı resimleri bilgisayar aracılığıyla görüntülenir. Bu işleme aynı zamanda nükleer manyetik rezonans görüntüleme (NMRI) denilir. Bu işlemde vücuda radyasyon verilmez.

PET Taraması: Vücuttaki hücrelerin metabolik işlevlerini inceleyen ve kanser tanısı koyulmasına yardım eden bir tanı aracıdır.
Endoskopik Ultrason: Bir endoskop yardımıyla safra kesesi, karaciğer, rahim, yumurtalık gibi organlardan ses dalgaları ile görüntü elde etmeyi sağlayan bir tanı aracıdır.

Laparoskopi: Laparoskopi, göbek altına 1 santimetrelik küçük bir kesi açılarak özel cerrahi aletler ile karın içine yerleştirilen optik cihaz neticesinde karın içi organlar görüntülünerek yumurtalık, rahim ya da tüplerle ilgili herhangi bir hastalık ya da problem olup olmadığını gözlemleme olanağı verir. Laparoskop, ışık ve kamera ile donatılmış ince fiber-optik bir tüptür. Laporoskopi, doktorunuzun karın organlarınızı inceleyerek hastanede uzun süre kalmanızı gerektiren bir kesi yapmadan, ortaya çıkan hastalık veya problemi çözmesini sağlar.Bıçaksız, kansız ameliyat olarak da bilinir.

ERCP: Ucunda video kamera bulunan ince, esnek bir yapıya sahip endeskop denilen bir cihaz ile karaciğer, pankreas ve safra yollarının görüntülenmesine verilen isimdir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir