Bebek ve ÇocukÜroloji

Hidrosel

Hidrosel (su fıtığı) nedir?

Hidrosel, erkek çocuklarda skrotum adı verilen torbalar içinde su toplanmasıdır.

Bazen gün içinde yumurta torbasındaki şişlik artıp azalabilir. Bu durumda karın boşluğu ile bağlantılı hidrosel yani ilişkili veya kominikan hidrosel var demektir. Bazı çocuklarda şişlik günün her döneminde vardır ve hep aynı boyutta kalır. Bu duruma ise bağlantısız veya non-kominike hidrosel adı verilir.

Hidrosel (su fıtığı) nasıl oluşur? 

Erkek çocuklarda testisler gebelik başında karın içinde oluşur. Gebelik ilerledikçe periton adı verilen karın zarı kasık kanalı içine doğru cepleşerek testis torbasına kadar inen bir tünel oluşur. Gebeliğin sonuna doğru testisler kasık kanalında oluşan bu tünelden torbaya iner. Testis torbaya indikten sonra normalde bu tünel kapanır. Ancak bazı çocuklarda bu tünel kapanmaz ve kasık kanalı içinde açık bir tünel kalır. Karın içinde bulunan sıvı bu açık tünel yoluyla torbaya inip burada birikmesi sonucu ortaya çıkar. 

Belirtileri nelerdir? Tanı nasıl konur? 

Prof. Dr. Abdurrahman Önen

Hidrosel tanısında anne ve babanın verdiği bilgi önemlidir. Testisin içinde bulunduğu torbalarda şişlik olması şeklinde fark edilir. Muayene ve şüpheli durumlarda ultrason ile tanı konabilir. 

Çocuklardaki hidrosel ne zaman ve nasıl tedavi edilebilir?

Hidrosel çocuklarda zamanla kendiliğinden düzelebildiği için genellikle 1.5-2 yaşına kadar takip edilir. Ancak çok büyük (dev) ve kanalı ciddi sıkıştıran hidrosel varsa, boyutu giderek artıyorsa veya 1.5-2 yaşına kadar düzelmiyorsa ameliyat ile hidroseli gidermek gerekir. Normalde zor bir ameliyat değildir, ancak hidrosel kesesi testis damarlarına ve sperm kanalına zırh gibi yapışıktır. Bu nedenle deneyimsizlik veya dikkatsizlik sonucu testis için hayati düzeyde önemli olan bu yapılar kopabilir. O zaman testis ölebilir veya spermler çıkamayabilir. 

Hidrosel ameliyatından sonra skrotum dediğimiz torbalarda ameliyata bağlı ödem, şişlik ve morluklar bir süre devam edebilir. Ancak, çocuklar çoğunlukla kolay ve hızlı bir şekilde normal günlük hayatlarına dönebilir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir