KBB (Кulak Burun Boğaz)

Ses Estetiği

Doç. Dr. Zeynep Alkan
Doç. Dr. Zeynep Alkan

Güzel ses, kişinin iletişim sırasında kullandığında karşı tarafı etkileyebildiği, kendi fiziksel görünümüne, statüsüne uygun olandır. Özellikle telefon görüşmeleri sırasında cinsiyet karışıklığına yol açmayan sese sahip olmak bir ihtiyaçtır.

Ses estetiği, kişinin istediği ve ihtiyaç duyduğu sese ulaşması için yapılan ameliyatları içerir. Bu ameliyatlarla kişinin ses telinin yapısı değiştirilir.

Bu ameliyatlar, cinsiyete uygun olmayan sese sahip kişilerde en sık uygulansa da, mesleğinde daha iyi bir performansa ulaşmak isteyen profesyonellerde ya da sesindeki çocuksuluğu gidermek isteyenler kişilerde de yapılabilir.

SES İNCELTME

Boyundan veya ağız içinden yapılan ameliyat teknikleri uygulanabilir.

Boyundan yapılan ameliyatlarda 3-4 cm’lik küçük bir kesi oluşturulup gırtlağa ulaşılır.Aynı zamanda bu bölge açılmışken, erkekten-kadına cinsiyet değiştiren kişilerde âdem elması denilen gırtlağın ön bölümündeki çıkıntı da düzeltilerek kişinin kadın boynu görünümüne kavuşması sağlanır.

Ses inceliği ve kalınlığı ses frekansını ölçülerek belirlenir. 

Ses frekansı 180 Hz. üzerinde olduğunda ses kadınsıdır. 

Ses telini boyu, kalınlığı ve gerginliği değiştirilerek istenen frekansa ulaşılır. Ses telinin kitlesi azaltılarak veya gerginliği arttırılarak kadınsı bir ses ulaşılabilir. Cerrahi seçimi kişinin ihtiyacına ve anatomisine bağlı olarak değişiklik gösterir Bazı hastalarda birden fazla girişim uygulanması gerekebilir. 

SES KALINLAŞTIRMA

Erkeklerde ergenlik sonrasında sesin kalınlaşmayıp tiz ve ince kalmasına neden olan mutasyonel falsetto hastalığında ses terapisi yapılarak, hastanın ameliyat olmadan da kalın sese ulaşması sağlanabilir. Ancak terapiyle düzeltilemeyecek kadar inatçı olanlarda ameliyata başvurulur. 

Ayrıca dış görünümü ve cinsiyeti ile uyumlu olmayacak kadar ince sese sahip kişilerde ise ses kalınlaştırma ameliyatı yapılır.

Ameliyat sırasında hastanın sesi dinlenip uygun kalınlığa ulaşıldığında operasyon sonlandırılır. Sesinin ne kadar kalınlaştığını ameliyat sırasında hasta duyabilir. Operasyon sırasında cerrahı ile konuşabilir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir