KBB (Кulak Burun Boğaz)Plastik ve Estetik Cerrahi

Burun estetiği ile ilgili sıkça sorulanlar

Bana başvuran hastalarımın büyük çoğunluğunda hem estetik kaygılar hem de nefes alma problemleri oluyor. Bunda kulak burun boğaz uzmanı olmamın da etkisi var sanırım. Bir oran vermek gerekirse
-%50 sinde estetik sorun ve fonksiyonel sorun bir arada
-%25 inde sırf estetik sorun
-%25 inde sırf fonksiyonel sorun oluyor

Burun estetiğinde son zamanlarda her kesimden ve her yaşta insanlardan talep geliyor. Burun estetiğinin bu kadar yaygınlaşmasında sonuçların başarılı olması etkili bence…

İnsanlar artık doğal burundan yanalar. Yüzleri ile uyumlu burun istiyorlar. Eskiden elinde ünlü resimleri ile gelip bana bu burnu yap doktor bey diyen hastalarım olurdu. Son bir kaç yıldır hiç bir hastamdan böyle bir talep gelmedi. Çünkü şu tartışmasız bir gerçek ki burun kişiye özel. Başkasına yakışan bir burun diğerine yakışmayabiliyor.

Estetik olarak burun şeklinin kişinin yüz özelliklerine göre planlanması şart
Natürel olmalı, yüzünüzün diğer yapıları ile uyumlu olmalı.
Sizi hiç tanımayan birisi burnunuzun estetikli olduğunu anlamamalı.
Ameliyat olduğunuzu bilen yakın çevreniz ise pozitif değişimi fark etmeli.
Nefes alamama şikâyetleri varsa o da aynı anda çözülmüş olmalıdır
Uzun dönemde burunda çökmeler, eğrilikler olmamalıdır.
Başarılı bir ameliyat sonrası şişlikler dağıldıktan sonra burun yüze iyice oturur. Kişi sonuç doğal olduğu için asla yeni halini yadırgamaz kolaylıkla adapte olur. Hatta çoğu kişiler eski burnunu bile unutur. İyi yapılmış bir burun kişinin önce bakışlarının ortaya çıkmasına yol açar. İfade berraklaşır daha sonra yüzün diğer güzellikleri ortaya çıkar.
Bozuk bir burun insana sert sinirli bir ifade verirken iyi yapılmış bir burun sonrası daha sevecen bir ifade ortaya çıkar, başarılı bir ameliyat sonrası kişinin ruhsal yapısında bile olumlu değişmeler olur. Kendini ifade edebilme ve öz güveni artar, hayata daha pozitif bakar.

Bana göre başarıyı artıran en önemli faktör hekimin hastanın burnunu iyi analiz etmesidir.

Her burunda burnu taşıyan bağlar ve burun ucuna şekil veren kıkırdaklar vardır. Ameliyat esnasında burnu şekillendirmek adına bu bağların ve kıkırdaklar üzerinde çalışma yaparız. Gereğinden fazla bağ ve kıkırdak kesilirse veya bu bağlar daha sonra tamir edilmezse burun düşer, çöker veya sıkılmış gibi durur. Bu sorunlardan korunmak adına ben burun ucu kıkırdak yapılardan minimum miktarda kıkırdak çıkarıyorum.Burnu taşıyan bağları tamir edip güçlendiriyorum.Daha da önemlisi burun ucunu taşıyan kıkırdak ve bağları burun içinden aldığım kıkırdaklar ile takviye ediyorum.


Burun estetik ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir. Kapalı teknikte bütün kesiler burun içerisinde yapılır. Cerrah görmeden, içeriden çalışarak ameliyatı tamamlar. Açık teknikte ise burun ucunda 3-4mm lik bir kesi yapılarak burun ucu açılır. Bu şekilde bütün burun yapılarına ulaşmak mümkün olur ve ameliyat hiç bir şey şansa bırakılmadan görülerek yapılır. Ben ameliyatlarımı açık teknikle yapıyorum. Çünkü açık teknik ile buruna tam hakim olmak mümkündür.

Açık Teknikte Kullandığımız Kesi

Hastalarıma hep şu örneği veriyorum; Arabanız bozuldu. Tamirciye gittiniz. Motora bakıp sorunu çözmesi gerekiyor. Kaputu açmadan mı motoru tamir etmek doğru olur açarak mı? Tabiî ki açıp, sorunu direkt görüp sonra tamir etmek daha doğrudur.


Burna şekil, kıkırdaklar ve kemikler üzerinde çalışılarak verilir. Her insanda farklı olan bu kıkırdak yapıları tek tek analiz edilip, sorunları tespit ettikten sonra bu sorunlara uygun çözüm tekniklerini uygulamak gerekir. Estetik burun ameliyatı; bir nevi hekimin hastanın burun anatomisi ile oynadığı satrançtır. Bu yüzden ameliyatta hekimin yaptığı manevraların kısa ve uzun dönemde sonuç üzerindeki etkilerini iyi hesap etmesi, sabırlı olması ve acele etmemesi esastır. İyi yapılırsa çok memnun kalacağınız ama kötü yapılırsa düzeltmenin de zor olduğu bir ameliyattır. Kıkırdak ve kemik üzerinde çalışırken, burnu taşıyan yapılara zarar vermekten sakınmak gerekir. Bu dokulara zarar vermek, aşırı kemik ve kıkırdaktan çıkarmak, kıkırdakları ezmek, doğramak kısa, orta ve uzun dönemde burunda ciddi şekil bozukluklarının çıkmasının en önemli sebeplerindendir. Böyle yapılır ise burun çöker, mandalla sıkılmış gibi durur, aşırı kalkık durur hatta nefes alma problemleri ortaya çıkar. Ben bu komplikasyonlardan sakınmak amacı ile kıkırdakları ezerek, aşırı çıkararak, doğrayarak değil dikiş kullanarak, destekleyerek, takviye yaparak şekillendiriyorum. Aslında bazen benim yaptığım güzel bir tabloya ilave bir kaç fırça darbesidir.

“Doğru oranlanmış herşey güzeldir.” Umberto Eco


Bu bilgiler ışığında Rinoplasti için en zor estetik ameliyattır demek abartılı olmaz. Gerçekten de bilim ve sanatın buluştuğu bir ameliyattır. Bu ameliyat, tekniğin, tecrübenin ve el becerisinin en ön planda olduğu estetik ameliyatlardan biridir. Estetik burun ameliyatı zordur çünkü her burun insandan insana farklıdır. Zor burun kolay burun diye bir şey de yoktur. Her burun ve aynı derecede özen ister. Ameliyatı ister KBB’ci yapsın ister ise plastik cerrah, hekimin başka ameliyatlar ile ilgilenmesine asla vakit bile bulamayacağı kadar ilgi ve alaka ister.


Burun estetik ameliyatı yüz estetiği (Fasial Plastik) branşının bir ameliyatıdır. Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Cemiyeti üyelerinin (American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery) %60 ını Kulak Burun Boğaz uzmanları oluşturmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanı bir baş boyun cerrahıdır. Temel eğitiminde burun cerrahisi olan tek branş KBB uzmanlığıdır. Fasial plastik cerrahi KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak bütün dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Fasial plastik cerrahi ile ilgilenen bir KBB uzmanı bu sorunuzu en ideal biçimde çözümleyecektir. Önemli olan hekimin burun cerrahisindeki deneyimidir. Ancak hekiminizi seçme konusunda en doğru kararı yine siz vereceksiniz.


Bu ameliyat için üst yaş sınırı yok. 70 yaşında ameliyat ettiğim hastalarım oldu. Alt yaş sınırı ise erkek ve kızlarda farklılık gösteriyor. Kızlarda 14-15 ,erkeklerde 17-18 yaştan sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir.


Ameliyat öncesi burnunuzun içi ve dışı, endoskopik cihazların yardımı ile detaylı bir şekilde muayene edilir. Burnunuzun dışındaki problemler sizinle beraber değerlendirilip tartışılır. Yüzünüzün 8 değişik açıdan fotoğrafı çekilir, bu pozlar ameliyatı planlamada kullanılır. Ayrıca dijital kamera ile alınan görüntüler üzerinde çalışma yapılır (imagining). Böylece ameliyat sonrası oluşacak görüntü hakkında fikir sahibi olunur.


Ameliyat öncesi çektiğim fotoğraflar üzerinde sizinle birlikte neler yapacağımızı, alternatiflerimizi dijital ortamda planlıyoruz. Bunun için united imaging adlı profesyonel bir bilgisayar programı kullanıyorum. Bu programın en önemli farkı profil ile birlikte karşıdan bakışta da çalışma imkanı sağlaması.


Ameliyatlarımı genel anestezi altında ve tam donanımlı hastanelerde yapıyorum. Prensip olarak ofisimde cerrahi müdahale yapmıyorum.


Ameliyat süresi hastadaki problemlerin büyüklüğüne göre değişiyor. Ameliyatlarımda detaylara önem verdiğim için ameliyat süresi çok kısa olmuyor yani ortalama 3 ila 4 saati buluyor.

Uygulanacak olan cerrahi işlem sırasında yapılanları hissetmemeniz ve hatırlamamanız amacıyla size, genel anestezi uygulanacaktır.

Bu uygulamalar bilimsel ve etik olarak tüm dünyada kabul edilmiş uygulamalardır.

Sizi, operasyon için ameliyat öncesi ameliyata hazırlık amacıyla hazırlık bölümüne getirdiklerinde, ameliyat salonuna alınmadan önce, anestezistiniz uygun görecek olursa bir ilaç verilecektir. Bu ilaç, ağız kuruluğu, geçici unutkanlık ve uyku hali yapabilir.

Daha sonra ameliyat salonuna alınacaksınız ve bu sırada;

– Kalbinizin durumunu değerlendirmek için EKG elektrotları vücudunuza yapıştırılacak,

– Serum takılması için damarınıza özel bir iğne ile girilecek,

– Parmağınıza, kanın oksijenlenmesini gösteren bir cihaz takılacak,

– Kolunuza tansiyon aleti bağlanacaktır.

Bunların dışında anestezistinizin gerekli göreceği özel uygulamalar yapılabilir. Eğer yapılacaksa bu uygulamalar hakkında size detaylı bilgi verilecektir.

Op. Dr. Muhammet DILBER

Damarınıza takılan iğneden verilecek ilaçlarla veya maskeden solutulacak oksijen ve anestezik ilaç karışımı ile uyumanız sağlanacak, gerekirse ilaçlarla solunumunuz durdurularak aletler yardımıyla kontrol edilecektir. Bu işlemleri hatırlamayacaksınız. Solunum kontrolü için gerekli görülürse soluk borunuza takılacak olan tüp yoluyla oksijen ve anestezik ilaç verilmesine devam edilecektir.

Bu işlemlerden sonra ameliyata başlanmasına izin verilecektir. Ameliyatınız süresince yaşamsal fonksiyonlarınız sürekli olarak izlenecektir. Gerektiğinde ilaç uygulama ve düzenlemeleri yapılacaktır. Yapılan tüm işlemler, Anestezi İzleme Formuna kaydedilecektir.

Operasyon bittikten sonra, size verdiğimiz oksijen dışındaki ilaçları uygulamayı keseceğiz. Bazılarının etkilerini ortadan kaldıran ilaçlar vereceğiz. Eğer takılmış ise boğazınızdaki tüpü çıkaracağız. Durumunuzu takip için uyanma odasına alacağız. İyice uyandığınıza karar verildikten sonra cerrahi kliniğe gönderileceksin.

Bu, estetik ameliyatın en can alıcı noktalarından birisidir. Estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların önemli bir bölümünde sadece şekil bozukluğu değil burun içerisinde de çeşitli problemler görülüyor. Bunların başlıcası burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki deviasyon denilen eğriliklerdir. Bu yüzden estetik burun ameliyatı ve burunda tıkanıklığa sebep olan deviasyon, burun içi etleri gibi sorunların beraber ele alınması çok önemlidir. Eğer burnunuzda bir eğrilik varsa bu estetik ameliyatınız sırasında giderilmez ise ameliyat sonrası hem eğrilik hem de nefes alamama sorununuz devam edecektir. Benim için olmaz ise olmaz her iki müdahalenin, yani estetik ve fonksiyonel sorunların birlikte çözülmesidir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir