Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Yaşlılarda Unutkanlık Hastalığının bir türü normal basınçlı hidrosefali

Özel Medar Hastanesi Sakarya Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gökalp Karaarslan, yaşlılarda unutkanlık hastalığının en çok bilinen türü Alzheimer hastalığıdır. Tedavi edilebilir yüz güldürü sonuçlar alınabilir unutkanlık hastalığının bir türü de Normal Basınçlı Hidrosefali(NBH) tanı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

UNUTKANLIK HASTALIĞI
Unutkanlığın yaşlı insanların en önemli sorunlarından bir tanesi olduğunu ifade eden Özel Medar Hastanesi Sakarya Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gökalp Karaarslan, “Unutkanlık yaşlı bireyi etkilediği gibi yakınlarını da etkileyen bir kavramdır. Alzheimer yani halk arasında unutkanlık hastalığı olarak bilinen rahatsızlık unutkanlık nedeni olarak sıklıkla düşünülmektedir. Alzheimer aslında beyin hücrelerinin kendilerini harap etmesiyle ilgili bir rahatsızlıktır ve genetik geçiş gösterebilmektedir. Unutkanlık nedenlerinden biri de beyin damarlarının daralmasına bağlı beynin yeteri kadar beslenememesine bağlı rahatsızlıktır ki vasküler nitelikli demans denmektedir. Bu iki tür demans yani unutkanlık hastalığı ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılmaktadır” dedi.

YÜRÜME BOZUKLUĞU VE İDRAR KAÇIRMA
Op. Dr. Gökalp Karaarslan  Normal Basınçlı Hidrosefalinin unutkanlık, yürüme bozukluğu, idrar kaçırma ile karakterize bir rahatsızlık olduğunu ifade ederek, “Halk arasında çok az bilinen bir rahatsızlıktır.NBH beyin boşluklarında aşırı beyin omurilik sıvısı birikimi sonrasında beyinde baskı oluşarak hastada küçük adımla yürümeye, hafıza değişikliği, idrar kaçırmaya neden olabilir. NBH tedavi şekli tanı konulduktan sonra cerrahi uygulamadır. NBH tanısı belden su alınarak hastanın verdiği cevaba göre konulmaktadır. NBH tanısı konulan bir hastaya uygulanan cerrahi yöntem shunt operasyonudur. Shuntın amacı kontrollü bir şekilde beyin suyunu karın boşluğuna aktarmaktır. NBH tanısı konmuş ve cerrahi uygulanana hastalarda sonuçlar yüz güldürücü olmakta ve hasta 3-6 ay içerisinde cerrahi sonuçlarını görmektedir. Bu nedenle demans yani unutkanlık hastalığının belirlenmesi çok önemlidir. Bu konuda Nöroloji ve Beyin Cerrahi klinikleri hastalarımıza yardımcı olacaktır” şeklimde konuştu.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir