Kadın Hastalıkları

Libido ne demek?

Tıbbi anlamda libido, bilinçli veya bilinçsiz cinsel dürtü demektir. Ayrıca cinsel dürtü, zevk veya tatmin arzusu olarak da tanımlanır. Latince’de libido “arzu, şehvet” anlamına gelir. Libido çeşitli nedenlerle azalabilir veya yükselebilir. Bu değişiklikler sonucu cinsel anlamda zevk alma da etkilenir. Liv Hospital Ulus Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Sibel Malkoç İlk bakışta cinsel ilişki çoğunlukla fiziksel bir durummuş gibi görünür. Bu nedenle libido sorunu yaşanması durumunda öncelikle fiziksel, yani bedenle ilgili sorunlar araştırılır.  

Libidonun Yükselmesi ne demek?

Libidoyu etkileyen birçok iç ve dış faktör vardır. Vücuttaki bazı hormonlar libido düzeyini etkileyebilirken, kullanılan ilaçlar ve uyku alışkanlıkları da cinsel arzuda değişikliğe yol açar. Herkesin libidosu farklıdır, ancak genellikle yaş ilerledikçe libidoda azalma meydana gelir. Libidonun yükselmesi ile insanların cinsel dürtülerinde artış görülür. Libidoda artış sağlanması için çeşitli önerilere uymak ve bazı besinleri tüketmek faydalıdır. 

Libido Artıran yiyecekler neler?

Afrodizyak etkisi olan ve libido yükselten şeyler arasında incir, muz ve avokado gibi meyveler bulunur. Bu meyvelerde bulunan vitaminler ve mineraller genital bölgeye olan kan akışını hızlandırır ve sağlıklı cinsel yaşamı destekler. Bunların dışında çikolata tüketimi de cinsel tatmin duygusunu artırarak libidoya katkıda bulunur. Serotonin hormonunun salgılanmasını artıran çikolata libidoyu artıran yiyeceklerdendir. Ayrıca fesleğenin kokusu duyuları harekete geçirirken sarımsak, kan akışının artmasına yardımcı olan allisin içerir ve cinsel arzuda artışa neden olur. Kırmızı et, istiridye ve çam fıstığı gibi zengin çinko içeren besinler testosteron düzeyini etkileyerek libidoyu artırır. Tam tahıllar ve baklagiller de yine libidoda artış olmasını sağlar. 

Libido nasıl yükselir?

Partnerler arasında bulunan cinsel uyum libidoyu doğrudan etkiler. Bu uyum ilişkide olunan zaman arttıkça azalabilir. İlişkinin tekrar canlandırılması bu uyumun düzelmesine katkıda bulunur. İkili ilişkiler üzerine odaklanılması ve çift terapisi ya da seks terapisi gibi yöntemlerin denenmesi libidoda artış sağlayabilir. Ayrıca beraber tatile çıkmak, randevu gecesi planlamak gibi yöntemler de arzuyu artırabilir. Partner ile olan tartışmalar sonrası genellikle cinsel istekte azalma görülür. Bu nedenle duygusal yakınlığın korunması libidonun düşmesini önler.

Libido Artıran Fizksel Aktiviteler nelerdir?

İkili ilişkilerin dışında fiziksel olarak aktif olmak da libidonun yükseltilmesi için önemlidir. Egzersiz yapmak hem genel olarak vücut sağlığında iyileşme olmasına yardımcı olur hem de vücut imajının pozitif olmasını sağlayarak psikolojik yöneden olumlu etkide bulunur. Libidoda artış için hangi egzersizlerin yapıldığı çok önemli değildir. Bu nedenle en çok keyif alınan ve uzun süre devam ettirilebilecek bir egzersiz programı oluşturmak genellikle yeterlidir.

Libido neden düşer?

Libidoyu etkileyen en önemli faktörlerden birisi strestir. Kadınlar stresin cinsel yaşam üzerine olan etkilerine karşı özellikle duyarlı olabilirken erkekler stresi azaltmak için cinsel ilişki yaşamak isteyebilir. Kadın ve erkeklerin cinsel yaşam üzerine olan yaklaşımlarındaki bu farklılıklar bazen çatışmaya neden olabilir ve bu durum partnerler arasında oluşan streste artış ile sonuçlanabilir. Bu durumda stresin azaltılması için çeşitli meditasyon teknikleri uygulanabilir. Çeşitli spor aktivitelerine katılmak, tai chi egzersizleri yapmak ya da yoga yapmak stresin azaltılması için etkili yöntemlerdendir.

Libido Düşüren Psikolojik faktörler nelerdir?

Endişe durumunda cinsel ilişki için gerekli arzuya ulaşmak oldukça zordur. Anksiyete olarak da adlandırılan bu durum libidoda düşüşe neden olabilir. Bu nedenle anksiyete bozukluklarının düzeltilmesi gereklidir. Endişenin azaltılması için bazen sadece meditasyon yeterli olabilirken bazı durumlarda ilaç kullanımı gerekli olabilir. Bu nedenle özellikle cinsel ilişki ile ilgili endişesi bulunan kişilerin profesyonel sağlık hizmeti sunan kurumlara başvurmaları önemlidir. Depresyon da anksiyete gibi libidoyu azaltan faktörlerdendir. Cinsel işlev bozukluklarına yol açabilen depresyon tedavi edilmelidir. Uyku bozuklukları, çeşitli sağlık sorunlarına yol açar ve aynı zamanda libidoda azalmaya neden olur. Bu nedenle uyku düzeninin sağlanması ve uyku alışkanlıklarının geliştirilmesi libidoda artışa yardımcı olur.

Libido hakkında en çok merak edilen sorular

Özellikle cinsel ilişki öncesi istekte azalmanın olması psikolojik açıdan çıkılması zor bir döngüye girilmesine neden olabilir. Libidoda azalma stres ve endişe gibi durumlara neden olurken ortaya çıkan bu psikolojik etmenler libidonun daha da azalmasına yol açabilir. Bu nedenle sağlıklı bir cinsel yaşam için libido düzeyi oldukça önemlidir. Birçok kişi cinsel sağlık üzerindeki sorunlarını konuşmaktan çekindiği için sağlık kuruluşlarına başvurmaktan imtina eder. Ancak bu sorunların daha da derinleşmemesi için ilgili bölümlere başvurmak gereklidir.

Libido nedir?

Libido temelde cinsel dürtü anlamına gelir ve bilinçli ya da bilinçsiz olarak açığa çıkabilir. Cinsel ilişki için arzu duyma ve tatmin duygusunda artış olarak tanımlanabilen libido uzun yıllardır tartışılan bir konudur. Libido kavramı ilk olarak psikanaliz biliminin kurucusu olan Sigmund Freud tarafından 1894 yılında tanımlanmıştır. O zamandan günümüze kadar yapılan çeşitli çalışmalar ile libidoyu artıran ve azaltan nedenler bulunmaya çalışılmıştır.

Libido nasıl yükseltilir?

Libidonun yükseltilmesi için sağlıklı bir bedene sahip olmak önemlidir. Bu nedenle beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmesi, ayrıca düzenli egzersiz yapılması faydalıdır. Çeşitli besinler libido arttırıcı özelliğe sahiptir. Tam tahıllar, fasulyeler, balık, et ve az yağlı süt ürünleri libidoda artışa yardımcı olur. Ancak bu besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Ayrıca hızlı bir şekilde libido artışı sağlanması maalesef mümkün değildir. Bundan dolayı dengeli beslenmenin devam ettirilmesi libido artışı için önemlidir.

Kadınlarda Libido düşüklüğü neden olur?
Kadınlarda görülebilen vajinal kuruluk libido düşüklüğüne neden olur. Cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilen bu durum cinsel arzuyu da azaltır ve tedavi edilmelidir. Vajinal kuruluk görülmesi durumunda sağlık profesyonellerine ulaşılmalıdır. Çeşitli ilaç tedavileri uygulanarak bu durum düzeltilebilir. Bunun dışında kadınlarda libido düşüklüğüne neden olabilecek durumlar da şunlardır:
Geçmişte yaşanmış olumsuz cinsel deneyimler
Travma
Stres ya da anksiyete
Depresyon
Güvensizlik ya da diğer ilişki sorunları

Libido Düşüren besinler nelerdir?
Afrodizyak etkisi olan besinlerin yanında cinsel isteği azaltan besinler de bulunur. Libidoda artış sağlanması için bu besinlerden uzak durulmalıdır:
Kızarmış yiyecekler: Bu besinlerde bulunan yüksek doymuş yağ oranı damarlarda tıkanıklığa ve kan akışının azalmasına neden olur ve libidoyu azaltır.
Soya: Östrojen hormonunda artışa neden olarak libidoyu düşürür.
Bitkisel yağlar: İçerdiği çoklu doymamış yağ asitleri testosteron düzeyinde azalmaya neden olur ve cinsel istekte azalmaya yol açar.
Sodyum düzeyi yüksek besinler: Kan basıncını artırarak libidoda azalma oluşturabilir.
Beyaz un ve şeker gibi insülin düzeyini artıran besinler: Testosteron düzeyinde azalmaya neden olarak libidoyu düşürür.

Libido testi nedir?
Libido testleri, cinsel dürtü veya cinsel istek düzeylerini ölçmek için kullanılan testlerdir. Bu testler genellikle kan testleri, hormonal testler, fiziksel muayeneler ve psikolojik değerlendirmeler gibi çeşitli yöntemleri içerebilir. Bu testler, cinsel sorunların nedenini anlamak ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemek için kullanılabilir. Cinsel sağlık uzmanları veya endokrinologlar genellikle libido testlerini yürütür.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir