Ağız ve Diş Sağlığı

Çocukların diş bakımında ebeveynler istikrarlı olmalı

Uzmanlar çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde süt dişlerinin beslenme kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor. Çocuklara diş fırçalamanın öneminin anlatılması gerektiğini belirten Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, diş fırçalamadan kaçınan çocuklar konusunda ebeveynlerin istikrarlı olması gerektiğini vurguluyor. Şeker içeriği yüksek yiyecekler tüketmemenin yanında düzenli diş kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Koçan, çürüklerin ilerlemesinin tedaviyi zorlaştırabileceğini söylüyor.

Üsküdar Diş Hastanesi Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, çocuk diş hekimliğinde koruyucu yaklaşımların önemine dair açıklamalarda bulundu.

Büyüme ve gelişme dönemlerinde süt dişleri beslenme kadar önemli 

Çocuklarda diş bakımı konusunda ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğüne dikkat çekerek sözlerine başlayan Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Çocuklar henüz kendi ağız ve diş bakımını yapabilecek düzeyde değillerdir.” dedi.

Çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde süt dişlerinin beslenme kadar önemli olduğuna vurgu yapan Koçan, “Çocukların konuşmayı öğrendikleri dönemde özellikle ön dişler bazı seslerin çıkartılmasında önemlidir. Bu dişlerin korunması çocukların genel sağlığı açısından ve daimi dişlerin korunması için de gereklidir. Daimi dişler doğal yer tutucu işlevi görürler ve süt dişlerinin erken kaybedildiği durumlarda daimi dişlerin sürmesinde bir takım problemler ortaya çıkabilir.” şeklinde konuştu.

Çocukların diş bakımında ebeveynlerin istikrarlı olması gerekir

Ebeveynlerin çocuklarına günde 2 kez diş fırçalanması gerektiğini anlatmalarının önemli olduğunu belirten Koçan, “Çocuğun yaş aralığına göre diş fırçası ve macun seçimi önemli. Ancak diş fırçalamanın düzenli bir şekilde yapılması daha da önemli bir husus. Çocuklar başlangıçta diş fırçalatmak istemeyip bu durumdan kaçabilir. Ebeveynlerin bu konuda istikrarlı olması durumunda her çocuk bu sürece uyum sağlar.” açıklamasını yaptı.

Düzenli diş kontrolünün yapılması önemli 

Beslenmenin diş çürüklerindeki etkisinin oldukça büyük olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Çikolata, şekerleme, cips, kraker ve diğer karbonhidrat ve şeker içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Bu tür yiyeceklerin çürük oluşturma ihtimali yüksektir. Bu nedenle bu tip yiyeceklerin olabildiğince sınırlandırılması çocuğun diş sağlığı açısından önemli.” dedi

Beslenmenin dışında ise düzenli diş kontrollerin yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Koçan, sözlerini şöyle tamamladı: “Çürükler ilk zamanlarda çok anlaşılamayabilir ve bir ebeveyn bu durumu anlayamayabilir. Ağrı ortaya çıkması ve çürüğün görünür hale gelmesinden sonra tedavinin biraz daha zorlaşacağı söylenebilir. Özellikle küçük çocuklar için bu durum daha da zorlaşabilir, fakat tedavi etmek mümkündür.”

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir