Gebelik ( Hamilelik ) Tüp Bebek

Gebelikte sık karşılaşılan yakınmalar

Aşırı tükürük salgılama

Gebelerde görülen nadir ancak baş edilmesi zor bir durumdur. Nedeni bilinmemekle birlikte gebelikteki bulantı kusma ile yakından ilişkilidir.

Pika

Besin değeri taşımayan veya sağlıksız maddelerin yenilmesidir. Buz ve toprak yeme en sık karşılaşılan örnekleridir.

Sık idrara çıkma

Gebelik boyunca sık karşılaşılan bir yakınmadır. Erken gebelik haftalarında idrar yollarının dolaşımının artmasına bağlıdır. İlerleyen gebelik haftalarında büyüyen rahimin mesane üzerine baskı oluşturması ve kapasitesini azaltması daha sık idrara çıkılmasına yol açmaktadır. Ancak idrarda yanma, yaparken zorlanma, idrarda kan görme gibi belirtiler infeksiyonu işaret edebilir.

Tekrarlayan mantar infeksiyonları

Gebelikte hormonların etkisiyle vajinal salgılarda bir miktar artış olabilir. Ancak vajinal yanma ve kaşıntı olması durumunda lokal etkili ilaçlarla tedavi edilebilir.

Varisler

Bacaklarda ve genital bölgede varisler ortaya çıkabilir. Rahimin büyümesi ve baskı yapması nedeniyle bacakların kan dolaşımının yavaşlaması varisin gelişmesinde ana etkendir. Bacakların yükseltilmesi ve elastik varis çorapları gebeliğin erken dönemlerinden itibaren önerilir.

Sırt ve kasık ağrıları

Duruşun düzeltilmesi sıklıkla sırt Ağrı’larını giderir. Karnın dışarı doğru büyümesi hastanın dengesini sağlamak amacıyla, omuzlarını geriye doğru çekmesine bu da kafasını dik tutmak için başını öne doğru çıkarmasına neden olur. Sonuçta hem bel hem boyun bölgesindeki fizyolojik eğrilikler artmaktadır. Gebelik Kore’si ve 5cm topuklu bir ayakkabı duruşu düzelterek sırt ağrılarını hafifletebilir. Lokal sıcak uygulamadı ve sırt masajı kasları gevşetebilir ve huzursuzluğu giderebilir. Sırt güçlendirici egzersizlerle daha iyi sonuçlar elde edilebilir.

Bacak krampları

Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Magnezyum içeren ilaçlar ile azaltılabilir. Masaj ve lokal sıcak uygulaması yakınmaları azaltır. Ayrıca topuklara basarak yürüme egzersizi de yapılabilir.

Meme ağrısı

Özellikle erken ve geç gebelikte hormonların da etkisiyle meme dolaşımının artması ağrı ve dolgunluk hissine yol açabilir. Sıkı iç çamaşırı ve soğuk uygulama geçici bir rahatlama sağlayabilir. Hormon tedavisinin yeri yoktur.

Ciltteki değişiklikler

Gebelik maskesi; alın, burun kökü ve elmacık kemikleri üzerindeki deride koyulaşma olmasıdır. 16. Gebelik haftasından sonra oluşur ve güneş ışığına maruz kalma ile artar.

Gerilme çizgileri (çatlaklar)

Meme ve karın bölgesindeki çatlaklar alttaki kolajen dokunun ayrılması ile oluşur ve düzensiz nedbeler olarak görünürler. Bu çizgiler genellikle derinin gergin olduğu gebeliğin geç dönemlerinde ortaya çıkar. Gebeliğin 3. ayından itibaren uygun şekilde tedavi ile oluşması engellenebilir.

Ciltte yaygın kaşıntı

Karın cildinde ve çatlayan cilt bölgelerinde kaşıntı normal olmakla beraber bazı anne adaylarında gebelik hormonlarının etkisiyle yaygın vücut kaşıntıları ortaya çıkabilir. Çoğu durumda selim tabiatlı olan bu kaşıntılar, altta yatan muhtemel bir karaciğer safra kanalları patolojisinin ortaya çıkarılması için doktora başvurulmasını gerektirir.

Ellerde uyuşma

Parmaklarda aralıklı uyuşma ve karıncalanma özellikle akşamları ve sabah erken saatlerde belirgindir. Ödem ve gebelik postüründen dolayı sinirlerim belli noktalarda sıkışmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Diş bakımı

Gebelikte yaygın dişeti hipertrofisi (doku büyümesi) ve kanama görülebilir. Gebeliğin ikinci trimesterinde (3 aylık döneminde) lokal anestezi altında dental işlemler (temizleme, dolgu, çekim…) yapılabilir.

Bağışıklama

Ölü bakteri ve virüs âşıkları gebelikte uygulanabilir. Tetanos ve Hepatit B aşıları son on yıl içinde aşılanmamış ve risk altındaki gebelere uygulanabilir. Canlı, zayıflatılmış virüs içeren aşılar (kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, polio…) gebelikten 3 ay önce veya doğumdan sonra yapılabilir. Bu aşılar bebeği inmekte edebileceğinden dolayı gebelikte kesinlikle uygulanmamalıdır.

Egzersiz

Gebelik sırasında aşırıya kaçmadan yapılan egzersizler kabul edilebilir. Ancak düşme ve karın travması riski yüksek olan hareketlerden ve gereksiz fiziksel stresten kaçınılmalıdır. Gebeler için aerobik ve egzersiz kursları (gebe okulları) bulunmaktadır.

Seyahat

Gebeliği olumsuz etkilemez ancak kendiliğinden düşük hikâyesi olan ve mevcut gebelik sırasında vajinal kanama geçiren kadınların uzak mesafelere seyahat etmemeleri gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir