Ortopedi

Hizmetçi dizi (prepatellar bursit) ve tedavisi

Hizmetçi dizi yani prepatellar bursit, diz kapağının ön tarafında bulunan şişlik olarak tanımlanmaktadır. Normalde de bu bölgede bursa adına verilen içi sıvı dolu kesecik bulunur ancak bu kesecikler, normalde hissedilemeyecek kadar küçüktür.

Bazı durumlarda, bunun içinde sıvı birikmesi meydana gelir ve bursit olarak nitelendirilen tablo oluşur.

Prepatellar Bursit (Hizmetçi Dizi) neden oluşur?

Hizmetçi dizi sorunu, travmatik veya enfeksiyon nedeniyle olabilir. Travmatik olan durumlar, dizin üstüne düşme gibi tek bir travma veya sürekli yer silen hizmetçilerde ve namaz kılanlarda ortaya çıktığı gibi tekrarlayan küçük travmalar da vardır.

Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan durum ise bazı bakterilerin etkisiyle bursa adı verilen iç sıvı dolu kesecik, iltihaplanarak şişer. Bundan dolayı da Prepatellar Bursit meydana gelir.

Hizmetçi dizi sorununda, diz kapağının önünde yumuşak ve ağrısız bir şişlik vardır. Bölgede enfeksiyon da meydana gelmişse, şişlik üzerinde ayrıca kızarıklık ve ısı artışı oluşur.

Tedavisi

Prepatellar Bursit yani hizmetçi dizinin tedavisi çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir. Akut travmadan dolayı oluşan problemlerde, içerik enjektörle boşaltılır ve akabinde elastik bandajla kompresyon uygulanır.

Tekrarlayan travma ile oluşan problemlerde ise bursa çıkarılır. Enfeksiyon nedenli olanlarda, antibiyotik tedavisi ile birlikte cerrahi drenaj uygulanmaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir