KBB (Кulak Burun Boğaz)Spor & Egzersiz

Burun estetiğinden sonra spor yapılır mı?

Burun estetiğinden sonra spor, hastaların en çok merak ettiği konulardan. Bu süreçte hastaların birçok konuda kendilerine dikkat etmesi beklenir. Özellikle de hastanın fiziksel hareketlerinde bazı kısıtlamalar olacaktır. Bu kısıtlamaların günlük hayatı ne derece ve ne kadar süre etkileyeceği merak edilir. Spor yapan hastalar, burun ameliyatından sonra ne zaman yeniden egzersiz yaşamlarına dönebileceklerini merak ederler.

Rinoplasti sonrası ilk bir hafta hastanın çok dikkat etmesi ve burun bölgesine ani bir hareket getirecek etkilerden uzak durması beklenir. Bu nedenle ilk zamanlar hiçbir spor etkinliği önerilmez. Burun estetiğinden sonra spora 1 ay süre ile ara vermek doğru olacaktır. Bu sürenin geçmesinden sonra, baş kısmını çok zorlamayacak hafif egzersizler yapılabilir. Ancak ilk 3 ay ağır antrenmanlar, hızlı ve tempolu koşular, başı aşağıya doğru götürecek hareket ve ağırlık kaldırma durumu hiçbir şekilde önerilmez. Burun bölgesinin hareket etmesi ya da spor esnasında bir darbe alması, ameliyat açısından çok olumsuz sonuçlara neden olabilir. Aynı şekilde kafa üstü hareketler ve sürekli eğilme sonucunda akıntı ve kanamalar da durmayabilir. İyileşmeyi geciktirecek tüm hareketlerden kaçınılması gerekir.

Op. Dr. Ebru TOPUZ

Dikkat edilmesi gereken süreçte hastalar hafif tempolu yürüyüşler yapabilir. Burun ameliyatı sonrasında tamamlanan her ay ile birlikte spor etkinlikleri de arttırılabilir. Ancak bunun kademesine dikkat edilmelidir.

Çok kalabalık, havasız ve dar alanlarda spor yapmanın da zararları olacaktır. Burun bölgesi yeterli şekilde temiz hava alabilmelidir. Sargılar ve iyileşme sürecinden dolayı tıkanmalar da olacağı için, açık havada yürüyüş yapılması daha uygundur. Dar alanlarda burun bölgesine bir darbe gelmesi riski de daha yüksek olacaktır.

Spor etkinlikleri arasında diğer spor türlerine karşı da dikkat edilmelidir. Yüzme sporu için hastaların mutlaka ilk 3 ayı beklemesi gerekir. Nefes alma sorunları açısından su içerisinde kalmak olumsuz bir etkiye neden olur. Voleybol, futbol, basketbol ve bunun gibi top ya da benzeri araçlar ile yapılabilen sportif etkinliklerde topun gelmesi riski olacağı için önerilmez. Aynı şekilde bu spor türleri çok sık ve ağır hareketlilik içerdiği için de uygun olmayacaktır. Birçok hasta yoganın uygun olabileceğini düşünse de, birçok yoga hareketi burun bölgesinin farklı bir pozisyonda kalmasına neden olacağından dolayı ilk süreçte önerilmez.

Spor konusunda burun ameliyatı sonrası hastalar sabırlı olmalı ve ilk iyileşme sürecini sağlıklı bir şekilde atlattıktan sonra yavaş hareketlerle geçiş yapmalıdır. Kademeli olarak arttırılacak sportif etkinlikler için her zaman dikkatli olunması ve ilk 1 yıl için darbelere karşı daha fazla korunulması önerilecektir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir