Genel Cerrahi

Kalp ameliyatları “Küçük Kesi Yöntemi” ile kâbus olmaktan çıkıyor

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi bünyesinde Prof. Dr. Cengiz Köksal öncülüğünde açılan “Küçük Kesi Kalp Cerrahisi Merkezi”nde uygun hastalara tüm kalp ameliyatları küçük kesi yöntemiyle gerçekleştiriliyor.

Dünya tıp literatürüne “Anahtar Deliğinden Kalp Cerrahisi” adıyla geçen, Türkiye’de ve dünyada sayılı sağlık kuruluşunda açılan, özelleşmiş “Küçük Kesi Kalp Cerrahisi” merkezlerinden biri de Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi bünyesindeki hastanelerde yerini aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal öncülüğünde hizmet veren merkezde uygun hastalarda tüm kalp ameliyat türleri küçük kesi ve mümkünse kalbi durdurmadan yapılacak.

 “Hastalar açık ameliyattan çekiniyor”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal; “Kalp ameliyatlarının çoğu, literatürde ‘sternum’ dediğimiz, halk arasında ‘iman tahtası’ olarak bilinen bölge kesilerek uygulanıyor. Yani hastanın göğsünü boydan boya açıyor, operasyonu o şekilde yürütüyoruz. Fakat kesinin yeri ve büyüklüğü, kalp hastalarında anlaşılır bir şekilde korku ve endişeye yol açıyor. Bu sebeple hastalar operasyondan kaçınıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Köksal, “Küçük kesi ile yapılan kalp ameliyatları arasında; uygun hastalarda çalışan kalpte küçük kesi ile sol meme altından koroner bypass ameliyatı, çalışan kalpte küçük kesi ile mitral kapak tamiri ve kapak değişim ameliyatları, çalışan kalpte triküspit kapak tamiri ameliyatı, küçük kesi ile aort kapak ameliyatları sayılabilir” dedi.

“Birçok avantajı var”

“Küçük kesi ile kalbi durdurmadan kalp ameliyatının hastalar için birçok avantajı var” diyen Prof. Dr. Köksal, şöyle devam etti: “Küçük kesi ile yapılan ameliyatlarda göğüs ön kemiği yani “iman tahtası” kesilmez. Göğüs ön kemiği kesilen hastalarda hastaların ameliyat sonrası sağa sola dönmesi kısıtlanır ve hastalar günlük aktivitelerine daha geç dönerler. Ayrıca bu hastalarda kalp ameliyatı sonrası enfeksiyon riski daha yüksektir. Göğüs ön kemiği kesilmeden, küçük kesi ile yandan kaburgaların arasından yapılan kalp ameliyatlarında hastalar araba kullanmak, yüzmek gibi günlük aktivitelerine daha hızlı dönerler. İyileşme süresi daha kısa olduğu gibi hastalar daha az ağrı hissederler. Ayrıca bu hastalarda ameliyat sonrası enfeksiyon riski daha azdır. Ameliyat izinin az olması da önemli bir kozmetik avantajdır. Bilindiği gibi estetik her yaşta herkes için önemlidir. Tıbbın amacı insanları sadece yaşatmak değil kaliteli yaşatmak, yaşadıkları her zamanı iyi ve keyifli geçirmelerini sağlamaktır. Her türlü kapak ve koroner baypas ameliyatına ihtiyaç duyan her hastanın bu konforu hak ettiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir