Bağımlılık

Kokain bağımlılığında güncel tedavi

Kokain bağımlılığı tekrarlayıcı karakterde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve ağır tıbbi, psikiyatrik, sosyal ve ekonomik sonuçlarla ilişkilidir. Madde kullanımını engelleyen etkin ve güvenilir tedaviler gerekmektedir.

Uzun süredir klinik gidişi iyileştirecek etkin tedaviler araştırılmaktadır. Bunlardan biri kokain engelleyici tedavi vanokserindir.

Uzm. Dr.Mehmet Bayın
Uzm. Dr.Mehmet Bayın

Kokain beynimizde haz ve hareketi kontrol eden beyin devrelerinde dopamin isimli maddeyi hızlı ve kısa süreli olarak yüksek düzeylerde arttırmakta ve bağımlılık geliştirmektedir.

Vanokserin ise ilişkili beyin devrelerinde dopamin isimli maddenin yavaş ve uzun süreli olarak orta düzeyde yükselmesine yol açmaktadır. Böylece kokainin aksine vanokserin bağımlılık yapıcı bir haz etkisi oluşturmamaktadır. Aynı zamanda vanokserin, kokainin dopamin düzeylerini bağımlılık yapıcı düzeyde daha fazla arttırma etkisini zayıflatmaktadır. Yani vanokserin kokainin etki yapmasını engellemektedir ve bu etkisi ilacın verilmesinden hemen sonra başlamaktadır.

Vanokserin 3, 6 ve 12 aylık uzun etkili dozlarda üretilmiştir. Vanokserinin insanlarda yapılan çalışmalarında tedavi süresince hastaların önemli bir kısmında sürekli temiz kalmaya yardımcı olduğu, ilacın iyi tolere edildiği ve güvenli olduğu saptanmıştır.

Sık görülen yan etkiler, sırt ağrısı, ishal, baş dönmesi, başağrısı, bulantı, huzursuzluk, uyku bozukluğu ve enjeksiyon yerinde reaksiyonlardır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir