Sağlık Haber

Olumsuz rutinlerini değiştir, sağlığını koru!

“Sağlığın korunması ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi bütüncül bir yaklaşımla kolay ve mümkündür. Hastalıktan korkmak yerine; sağlıklı olma haline odaklanmak, sağlığımızı korumak ve geliştirmek için adımlar atmak uzun ve sağlıklı bir yaşam vadetmektedir.” diyen Liv Hospital Aile Hekimi Uzman Dr. Gözde Nizamoğlu Mercan 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası özelinde halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; “Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmaması değil; fiziksel, sosyal ve ruhsal tam bir iyilik halinde olma” olarak tanımlamıştır. Pandemi ile birlikte sağlıklı yaşamın da önemi daha çok anlaşılmıştır. Sağlıklı bir yaşam için sağlığın korunması ve sağlıklı olma halinin sürdürülmesi de esastır.

Aslında günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz küçük değişiklikler bile sağlığımızın korunmasında ve geliştirilmesinde büyük yer bulur. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak: 

  • Sağlıklı beslenme: Protein, karbonhidrat ve yağ dengesi korunmuş, taze ve doğal besinlerle beslendiğiniz bir diyet idealdir. Ancak kişiye özel olarak diyet programları düzenlenebilir. Günlük olarak en az 8 bardak su tüketiminiz önemlidir. 
  • Düzenli egzersiz: Haftada 5 gün yarım saatlik hafif tempolu yürüyüş kalp ve beden sağlığınızı desteleyecek, enerji düzeyinizi arttırıp yaşam kalitenizi arttırmanıza yardımcı olacaktır.
  • Temizlik ve hijyen kurallarına uyma.
  • Stres yönetimi: Gevşeme teknikleri, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, düzenli ve kaliteli uyku stresinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek seçeneklerdir.
  • Sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden uzak durma.
  • Sağlıklı ilişkiler: Sağlıklı sosyal ilişkiler ve destekleyici bir çevre zihinsel, ruhsal, bedensel ve sosyal sağlığınızı her zaman olumlu etkileyecektir. En önemli ilişkinin ise kendinizle kurduğunuz ilişkiniz olduğunu hatırlayıp, kendinize vakit ayırmak, değer vermek, şefkatli olmak ve ruh-zihin-beden dengenizi korumak bütüncül sağlığınıza katkı sağlayacaktır.

Düzenli kontrol önemli!
 
Sağlıklı bir yaşam için düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırmak, sizi pek çok ciddi hastalıktan koruyacak ve hatta kanser gibi hastalıklarda erken teşhis ile hayat kurtarıcı olacaktır. Düzenli check-up’larınız ile kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite, kanser hastalıkları için sağlık kontrollerinizi yaptırabilir, izlem ve tedavi planlarınızı oluşturabilirsiniz.
 

  • 18 yaş ve üstündeki bireyler için yılda en az bir kez, kan basıncı, boy, kilo ve bel çevresi ölçümü, rutin kan ve sağlık testleri değerlendirilmeli.
  • 40 yaş ve üstündeki bireylerde yılda en az bir kez kan şekeri ölçümü ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmalı.
  • Yaş ve cinsiyete uygun kanserde erken tanı için sağlık kontrollerinin yapılması:

1- Meme Kanseri 

Ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi

Yılda bir kez klinik meme muayenesi

40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi

2- Serviks Kanseri

30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi yapılması

3- Kolorektal Kanser 

50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testinin yapılması

50-70 yaş arasında 10 yılda bir kolonoskopi yapılması

  • Yaş ve risk grubuna uygun aşılama

Grip, pnömokok, erişkin tip tetanoz, HPV, hepatit B, hepatit A, KKK, meningekok aşıları farklı yaş ve risk gruplarındaki erişkinlere uygulanmaktadır. Sağlığın korunması ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi bütüncül bir yaklaşımla kolay ve mümkündür. Hastalıktan korkmak yerine; sağlıklı olma haline odaklanmak, sağlığımızı korumak ve geliştirmek için adımlar atmak uzun ve sağlıklı bir yaşam vadetmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir