Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız Mantarları Neden Oluşur?

Ağız hastalıkları çok çeşitlidir ;ağırılı veya ağrısız yaralar,kırmızı ,sarı veya beyaz lekeler şeklinde oluşabilirler.Ancak en sık karşılaşılanı ağız mantarlarıdır.Ağız mantarı, Candida albicans olarak bilinen ve vücudun başka yerlerinde de görülen bir mantar türünün kontrolsüz bir biçimde üreyerek iltihaba yol açması sonucu oluşur.

Birçok kişinin yakından bildiği bu rahatsızlık en çok bebekler ve yaşlılarda görülmekle birlikte, her yaşta da çıkabilir.İnsanın canını yakmasına rağmen, önemli bir rahatsızlık değildir. Ancak, yemek yemeyi engelleyebileceğinden beslenme dengesini bozabilir.

Candida albicans kaynaklı bu mantar türü bebeklerde görüldüğünde pamukcuk adını alır. Genellikle dudak köşeleri yumuşamıştır; çok ağrılı küçük beyaz kabuklarla kaplıdır. Pamukcuk olan bebek emzirilirken rahatsizdir hatta emzirilmeyi reddedebilir.Karbonatlı bir bezle ağız içerisini silmek tedaviye yardımcı olur.
Saglikli yeni dogmus bebek genellikle hastaligi kendi başına yenebilmektedir.Fakat mantar geniş alanlara yayılmışsa veya uzun süredir iyileşmiyorsa mutlaka doktora baş vurulmalıdır.

Dr. Dt. Ece Tatar Sidal

Candida albicans adı verilen bu mantar türü, normal ağız florasında da mevcuttur.Fakat bağışıklı sistemimiz çeşitli nedenlerle zayıfladığında;aşırı alkol kullanımı,uzun süreli antibiyotik tedavisi,vitamin eksikliği vb. bu mantar hastalık yapıcı bir durum oluşturur.Ayrıca diyabet veya kanser tedavisi gibi ağız kuruluğuna sebeb olan rahatsızlıklarda mantar oluşumu için zemin hazırlar.Ancak  mantar oluşumunu en sık karşılaşılan sebebi kötü hijyenidir.Özellikle hareketli protez kullanan kişiler protezlerinin temizliğine özen göstermelidirler .Temizlenmemiş  hareketli protezler yemek artıklarının kolayca birikmesi ve böylelikle mantar oluşumu için uygun ortam hazırlarlar.Bu nedenle her yemekten sonra hem protezin iç ve dış kısımları hem de ağız içerisi doğru bir şekilde temizlenmelidir

Ayrıca hareketli protezleri gece ve gündüz sürekli takılmasıda mantar oluşumuna neden olan etkenler arasındadır.Geceleri protezlerin çıkartılması ve bir su dolu kapta muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Pamukçuk için kullanılması gereken ilaçlar doktor tarafından bebeğin yaşına ve kilosuna gore belirlenir.Aynı durum yetişkinler içinde geçerlidir.Basit bir pamukçuk enfeksiyonu veya mantar zannettiğiniz yaralar çok daha farklı ve ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir.Bu nedenle karbonatlı bezle silindikten kısa bir süre sonra yaralar iyileşmiyorsa doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederim.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir