Kadın HastalıklarıKanser & Onkoloji

Meme dokusuna ve meme kanserine genel bakış

Meme kanseri (Breast Cancer) meme dokusu hücrelerinden kaynaklanan bir hastalıktır. Meme dokusu lobül ve duktuslardan oluşur. Her bir memede 15-20 lob bulunur. Bu loblar bir birine duct (kanal) ile bağlı lobüllerden meydana gelir. Her bir memenin kendine ait kan ve lenf damarları vardır. Lenf damarları lenf bezlerine dökülür. Lenf bezleri fasülyeye benzeyen yapılardır. Vucudun değişik bölgelerinde yer alırlar. Lenf bezleri lenf damarlarının getirdiğilenf sıvısını (beyaz kan) süzerler. Enfeksiyon, kanser ve diğer hastalılarla savaşırlar. Böyle durumlarda elle hisedilir boyuta gelir, sertleşir ve/veya ağrılı olurlar. Meme dokusunun lenf sıvısını süzen lenf bezleri memeye en yakın yer olan axilla (koltuk altı), gögüs kafesi içerisinde ve köprücük kemiği üzerinde bulunur.

Doç. Dr.Bahadır Ege

En sık görülen meme kanseri tipi Duktal Karsinoma’dır. Duktal kansinoma duktus hücrelerinden kaynaklanır. Lob veye lobüllerden kaynaklanan meme kanserine Lobular Karsinoma denir ve meme kanserleri arasında Duktal Karsinomadan sonra görülen en sık tipidir. İnflamatuvar Kanser meme kanserinin en az sıklıkla görünen tipidir ve memede dokusunda kızarıklık,sıcaklık ve şişlikle karekterizedir.

Meme Biyopsi Tipleri

Eksizyonel biyopsi: Şüphelenilen dokunun cerrahi olarak tamamının çıkarılmasıdır.

İnsizyonel biyopsi: Şüphelenilen dokunun cerrahi olarak bir kısmının çıkarılmasıdır.

Core biyopsi: Şüpheli dokudan ameliyatsız olarak kalın özel iğnelerle parça alınmasıdır.

Fine-needle aspiration (FNA) biyopsi (ince iğne aspirasyon biyopsisi): Şüpheli dokudan ameliyatsız olarak özel iğnelerle örnek alınmasıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir