Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Hayır Diyemiyorsanız…

Hayır diyebilmek bazen göründüğü gibi, beş harf iki hece kadar basit bir kelime olmayabilir. Hele ki artık kendinizi ‘’Kimseye hayır diyemiyorum, elimde değil ki ben böyleyim!’’ derken bulmuşsanız hiçte kolay olmayabilir. Peki neden hayır diyemiyoruz diye sorunuza cevap arıyorsanız, bunun birçok farklı cevabı olabilir. Öncellikle, hayır diyememenin altında düşünülenden başka başka dinamikler olabileceğini unutmamak gerekir. Çünkü her insan birbirinden farklı olduğu gibi, nedenleri ve o nedenlere cevapları da farklıdır.

Psk. Merve Savaşkan
Psk. Merve Savaşkan

Hayır diyememek bir yaşantı sonucunda var olan irade ayarlarınızın değişimi, sınırlarınızda ki kontrolsüzlük de olabilir; sosyal beceri eksikliğiniz de;  kendinizi kabul ettirme tarzınız da yahut bilinç dışınızda ki ‘’evetçi’’ ve sevilen, takdir gören kişiye olan ihtiyacınızın sonucu da olabilir. Dolayısıyla kalıcı bir değişim için öncelikle incelenmesi gereken, işin altında yatan soruları keşfetmektir. Bu durumunuz hayatınızı zorlaştıran bir faktör olma yönünde emin adımlar ile ilerlerken, kendinizi hiç gitmek istemediğiniz bir yerde, hiç yapmak istemediğiniz bir işte, hatta ‘’Ben bu değilim!’’ diyen sessiz çığlıklarınız içinde, sizi huzursuz eden kişilik algınızı zedeleyen bir anda bulabilirsiniz. Bazı tavsiyeler işinizi kısa vade de kolaylaştırır iken, zorlaşan durumunuza kalıcı çözümler için psikolojik bir destek iyi bir keşif olabilir. Lakin bazı tüyolar  da belki de işinize yarayabilir;

  • Kabul etmeyeceğiniz, hayır demek istediğiniz durum karşısında öncellikle, hemen cevap verme hissinizi keşfedin ve ilk başta bu hisse bir engel oluşturmaya çalışarak cevaplarınız için zaman isteyin.
  • Saklambaç oynamayın, hayır demenin bin bir şekli olan yol bazen, karşı tarafın sizin sınırlarınızın açığını yakalayıp evete giden kestirme yolu olabilir. Lafı uzatarak hayır demeye çalışırken dikkatli olun.
  • Kararsız beden dili, elinde sonunda evet diyecek izlemi verir. O yüzden tüm kararlılığınızı net olarak beden dilinizle de yansıtmaya çalışın.
  • Kendinizi suçlayan içsel sohbet anınızı yakalayın ve onu dinlemeyin. Hayır demek sizi dünyanın en kötü insanı, en uyumsuzu ya da en dengesizi yapmayacaktır; tıpkı evet demenin kimseyi en iyi insan yapmadığı gibi.
  • Önce anlaşmayın. İlk olarak karşınızdakini iyice dinleyerek anlayın ve sonrasında anlaşın. Böylece kendinizden ödün vermeden de karşınızdakine hayır diyerek mutlu etmenin bir başka yoluna zaman kazanabilirsiniz. 

Ve son olarak, bir yere uyum sağlamış olmanız, her zaman oraya ait olduğunuz anlamına gelmez. Çoğunluk evetçi olsa da ‘’SİZ’’ sadece,  ‘’SİZ’’ olduğunuz için ‘’Hayır’’ olmayı deneyin…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir