Alerji

Okullar için hijyen uyarısı!

Yeni normale alışılan bu süre zarfında okulların açılmasıyla beraber temizlik konusu bambaşka bir boyuta taşındı. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay özellikle okullarda kullanılan temizlik malzemelerine dikkat çekerek bu malzemelerin kokularının astım hastalığının ve alerjik nezle belirtilerinin ortaya çıkmasına davetiye çıkarabileceğini vurguladı.

Okullarda Temizlik Maddelerinin Kokuları, Astımlı Hastaları Perişan Edebilir!

Astım yaygın görülen bir hastalıktır ve bu yaygınlık günden güne artmaktadır. Okulların açılmasıyla birlikte özellikle astım ve alerjik nezlesi olan çocuklar öksürmeye ve hapşırmaya başladı. Bu da acaba koronavirüs mü diye endişeye neden oldu. Astımı olanların okullarda kullanılan temizlik malzemelerinin kokusuna maruz kaldığında astım krizi yaşayabileceğini belirten İstanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay önlem olarak nelerin yapılabileceğini anlattı. 

Astım Nedir?

Astım akciğerleri etkileyen bir hastalıktır. Tekrarlayan hırıltı ataklarına, nefes darlığına, göğüste sıkışmaya ve gece veya sabah erken öksürüğe neden olur. Astım hastalarının akciğerlerinin bronşları çok hassastır. Özellikle çocukların akciğerleri yetişkinlere göre daha hassastır. Bu nedenle de özellikle klor içeren temizlik malzemelerinin kokularına çok daha hassastır. Bugünlerde okullarda temizlik malzemelerinin fazla kullanılması nedeniyle astım ve alerjik nezlesi olan çocuklar sıklıkla hapşırma, nezle ve öksürük şikayetleri yaşamaktadır. Bu da koronavirüs endişesine neden olmaktadır. 

Temizlik malzemelerinin kullanımı

Yapılan çalışmalar, özellikle klorlu temizlik malzemelerinin astıma neden olduğunu ortaya çıkarmıştır. Klorun tahriş edici etkisi bronşlarda hasar oluşturmakta, bu da enflamasyona neden olarak astım hastalığının gelişmesine neden olabilmektedir. Yapılan çalışmalarda günde üç veya daha fazla klorlu temizlik malzemeleri kullanan yedi kadından birinde bu maruziyetin astım hastalığına neden olduğu ortaya çıkarılmıştır. 

Ayrıca klorlu temizlik malzemelerinin kokuları astım hastalığının ve alerjik nezle belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. 

Bu nedenlerle özellikle okullarda kullanılan temizlik malzemelerinin klor içermeyen, kokusu az olan, çevre dostu temizlik ürünleri olması ve bu malzemelerle temizlik yapılması çok önemlidir. 

Parfüm içeren ürünlerin kullanımı

Parfüm içeren ürünler ve kokular astımı tetikleyebilir. Özellikle pandemi döneminde sıklıkla kullanılan kokulu ürünler astım belirtilerini artırabilir. Astımı olan kişiler kokulara karşı oldukça hassastır. Çocuğunuzun okul servisinde, sınıfında ya da bulunduğu kapalı alanlarda bu ürünlerin kullanılması, astımın tetiklenmesine neden olabilir. Çocukların akciğerlerinin yetişkinlere göre daha hassas olması nedeniyle okullarda kokusu az olan ürünlerin kullanılması ve havalandırma sistemlerinin çok iyi çalışması önemlidir. 

Kokusuz ürünler tercih edin

Okullarda hem temizlik malzemelerinde hem de dezenfektanlarda mümkün olduğu ölçüde klorsuz olanları, kokusu az olan ve çevre dostu ürünleri tercih edin. Çocuklarınızın mümkün olduğunca ellerini su ve sabunla yıkamaları ve dezenfektanı az miktarda kullanmaları yararlı olacaktır. Sınıfların havalandırma sisteminin iyi çalışması sağlanmalıdır. Aksi takdirde astım ve alerjik nezlesi olan çocukların sıklıkla öksürük ve nezle nedeniyle okul devamsızlığı çok fazla olacaktır. Okullarda dezenfektanların ve sınıfların temizliğinde kullanılan temizlik malzemelerinin çevre dostu ürünlerden seçilmesi zorunluluğu faydalı bir uygulama olabilir. 

Sonuç Olarak;

-Astımlı çocukların akciğerleri ve alerjik nezleli çocukların burunları çok hassastır. 

-Okullarda kullanılan temizlik malzemelerinin klorsuz, kokusu az olan çevre dostu ürünlerden seçilmesi faydalı bir yaklaşım olacaktır.

-Okullarda dezenfektan kullanımında kokusu az olan ürünler kullanılması faydalıdır. -Okullarda havalandırma sisteminin sağlanması faydalı olacaktır. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir