Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Doğum sonrası depresyon nedir? Neden olur ?

Doğum sonrası depresyon (DSD), birçok yeni anne için sessiz bir sorundur. Bebeklerinin doğumu sonrası yaşadıkları bu duygusal dalgalanmalar, bebeğe odaklanmaları gereken bu dönemde kendilerini ihmal etmelerine neden olabilir. İşte DSD hakkında bilmeniz gerekenler: Uzman Klinik Psikolog Hatice Börek konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Nedir ve Neden Olur ?

DSD, doğum sonrası annelerin yaşadığı ciddi bir depresyon türüdür. Hormonal değişiklikler, uyku eksikliği, yeni sorumluluklar ve destek eksikliği gibi faktörler DSD’yi tetikleyebilir. Bu durum annelerin kendilerini üzgün, enerjisiz ve çaresiz hissetmelerine yol açar.

Belirtiler Nelerdir ?

DSD’nin belirtileri şunları içerebilir:

* Sürekli üzüntü ve hüzün.

* İştah kaybı veya aşırı yeme.

* Uykusuzluk veya aşırı uyuma.

* İlgisizlik ve ilgisizlik hissi.

Tedavi ve Destek

DSD tedavi edilebilir bir durumdur. Psikoterapi, ilaç tedavisi veya her ikisi kullanılabilir. Ayrıca aile ve arkadaşlarının desteği, yeni annelerin bu dönemi atlatmalarına yardımcı olabilir.

Doğum sonrası depresyon, yeni annelerin yaşadığı bir gerçeklik olabilir, ancak yardım ve destekle üstesinden gelinebilir. Anneler, kendi zihinsel sağlıklarını önemsemeli ve bu zorlu dönemde yardım aramalıdır. Uzman Klinik Psikolog Hatice Börek, ”Doğum sonrası depresyon hakkında daha fazla bilgi almak ve destek kaynaklarına ulaşmak önemlidir. Unutmayın, bir annenin iyi olması, bebeğinin iyi olması için temel bir adımdır.” dedi.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir