Beslenme ve DiyetKanser & Onkoloji

Kanser riskini azaltan beslenme önerileri

Vücudunuzu zehir çöplüğüne dönüştürmeyin. Çevrenizdeki zararlı maddelere karşı yapabileceğiniz fazla bir şey olmasa da vücudunuzu panzehirlerle kuvvetlendirebilirsiniz.

-Taze sebze ve meyve tüketin.

Sebze ve meyveler, 100 ‘den fazla kanserden koruyan vitamin, mineral, posa ve diğer bileşikleri içerir. Sebzeler ve meyveler beta karoten (vücutta A vitaminine dönüşür) ve C vitamini içerir. E vitamini ve selenyumla birlikte bu besin öğelerine antioksidanlar denilmektedir. Antioksidanlar hücrelerin oksijen içeren yan ürünler tarafından bozulmasını önler. Antioksidanlar, hücreler enerji için oksijeni kullanırken oluşan serbest radikallerin etkisini önler. Aynı zamanda bağışıklık sistemini sağlıklı kılar ve kanser ile diğer hastalıkların riskini azaltır. Sebze ve meyvelerde bulunan posa ve fitokimyasalların bazıları kansere neden olan maddeleri nötralize eden enzimleri harekete geçirir. Günde ortalama 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi, vücudumuzda ki zararlı maddelere karşı panzehir etkisi yapmada yardımcıdır.

-Kurubaklagil ve tam tahılları tüketin.

Uzm. Dyt.Özgecan Astarlı
Uzm. Dyt.Özgecan Astarlı

Posadan zengin, yağı az bir diyet, sizi kolon ve rektal kanserlerden koruyabilir. Nedenleri ise? Posa sindirim sisteminizden atıkların hızla geçmesini sağlar, böylece zararlı maddelerin barsak duvarı ile fazla temas edecek zamanı olmaz. Posa gaita (dışkı) kütlesini arttırdığı için de zararlı maddeler seyrelir. Kurubaklagiller, tüm taneli tahıllar, kabuğu soyulmamış meyve ve sebzeler posadan zengindir. Tam tahıl gibi kompleks karbonhidratların tüketimi arttırılmalı, sofra şekeri gibi basit karbonhidratların tüketimi azaltılmalıdır.

-Yağı azaltın.

Yüksek yağlı beslenmenin sağlık riskleri arasında ilk akla gelen kalp hastalıkları olsa da özellikle aşırı hayvansal yağ içeren beslenme şekli, meme, kolon ve prostat kanserleri gibi bazı kanser türleri ile ilişkilidir. Düşük yağlı, özellikle doymuş yağı az olan besinleri seçin.

-Aktif olun ve ideal vücut ağırlığınızı koruyun.

Enerji alımınızı denetim altında tutarak sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun. Şişmanlık; meme, kolon, safra kesesi ve uterus kanserleri ile ilişkilidir. Vücut ağırlığını korumak için her gün 30 dakika orta düzeyde aktivitede bulunun. Fiziksel aktivite kanserden korur, hormon düzeylerini etkiler ve kolonu uyararak atıkların atılmasına yardımcı olur.

-Alkollü içecekleri az tüketin veya hiç tüketmeyin.

Aşırı alkol tüketimi karaciğer kanser olasılığını arttırır. Eğer alkol tüketir ve sigara içerseniz, ağız, boğaz, larenks ve özafagus kanserlerinin olasılığı artar.

-Besinleri pişirirken dikkatli olun.

Yiyecekleri pişirirken kızartma, tütsülendirme yöntemlerinden kaçının, fırında, buharda, haşlama, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir