KBB (Кulak Burun Boğaz)

Kepçe kulak operasyonu( otoplasti )

Otoplasti, kısaca kepçe kulakların düzeltilmesi için yapılan bir ameliyattır. Kepçe kulak olan hastalar genellikle ilkokula başlamadan ameliyat edilmektedir. Kulak, 5-6 yaş civarında erişkindeki boyutlara yakın büyüklüğe geldiği için, bu yaştan başlayarak herhangi bir yaşta ameliyat edilebilmektedir.

Kepçe kulak operasyonu hastanede ameliyathane şartlarında, genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Hasta operasyon sonrası bir süre izlendikten sonra aynı gün, evine dönebilir. Operasyon her kulak için yarım saat ve toplam 1 saat sürmektedir. Değişik teknikler uygulanabilmesine karşın, kulak arkayüzünden yaklaşılan teknikler daha popülerdir. Hastanın operasyon izi kulak arkası kıvrımına gizlendiği için bu teknikler daha çok kullanılmaktadır. Kıkırdak zarları ve yumuşak dokular kapatıldıktan sonra, derideki fazlalık alınarak dikilmektedir. Dikişler 8-12 gün arasında alınmaktadır.

Op. Dr. Cevdet Murat AKAGÜN
Op. Dr. Cevdet Murat AKAGÜN

Ameliyat sonrası hasta 2-3 gün kapalı pansumanla izlenmekte sonra pansuman açılarak hastaya özel bir kafa bandı uygulanmaktadır. (Tenisbandajıbenzeri). Bundan sonra hastalar 4 hafta evde bulundukları zamanlarda bu özel bandı takarlar.Kulak estetiği sonrası hastaların kulağın öne doğru bükülmesine neden olacak her hareket ve aktiviteden birkaç ay boyunca mutlaka kaçınmak gerekmektedir. Çocuklar oyun oynarken dikkat etmeleri koşuluyla ameliyattan 2-3 gün sonra okula dönmeleri mümkündür. Erişkinler ise ertesi gün iş başı yapabilir ancak bir hafta istirahat nekahat açısından her iki gurup içinde uygun olan dinlenme ve nekahat süresidir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir