Bebek ve ÇocukPsikiyatri – Ruh Sağlığı

Çocuk İstismarı

Atakan Kayalar, bir video ile saniyelerle milyonlarca insanın tanıdığı takdir ettiği ya da ağır ithamlarda bulunduğu bir Çocuk. Evet öncelikle çoğu kişinin Atakan’ın bir insan olduğunu hem de bir çocuk olduğunu unuttuğu kişi…

Atakan’ın farklı görünmesinin tek nedeni ise okuduğu kitapların onu dönüştürdüğü konuşma şekli ve çocuksu davranışlarının olmayışıyla, olağanüstü ilan edilmesi. 10 yaşında, 5 ayda 250 kitap okumuş. Okuduğu yazarlar Aristo, J.J. Rousseau, Bauman olması Atakan’ın okumayı seven, ezberinin kuvvetli ve taklit yönünün gelişmişliğini gösteriyor. Ancak zekasını değil. Öncelikle Atakan’ın enteresan gelen bu hali normal dışılıktan ziyade, azınlık olduğu için eleştirilere maruz kalmakta ve anlaşılmamakta. Atakan’ın çok kitap okuması, bilgi ezberlemesi, ezberlediklerini aktarması ve yetişkin tarzı konuşması onun üstün zekalı olduğunun bilimsel göstergesi için yeterli değildir. Atakan’ın yetiştiriliş biçimini, ortamını ve ailesi hakkında derin bilgilere sahip olunmadan; genetik özelliklerini, yapısını bilmeden ve gerekli testlere tabi tutmadan kılıfa sokmaya çalışılıyor. Çünkü Atakan çoğu yetişkinin bile adını duymadığı kitapları okuduğu için insanların kanayan yarası aşağılık komplekslerini kaşıyor ve bilgisizliklerini yüzlerine çarpıyor. Belki de eğitimsizliğin ve bilgisiz gelişimin, olumsuz olanakların ve travmaların hatırlanma nedeni. Hem yaşının küçüklüğü hem de bilgisi abileriyle hatta amca dedelerle yarışa onu sokuyor ve çoğu insan bu durumu kaldıramayıp farklı eksiklerinden onu vurmaya üzerinden eşik altı mesaj vermeye çalışıyor. Böylelikle çocuk istismarlarını yaşıyor.

Psk. Merve Savaşkan

Ancak insanların olumsuz yorumları kabulleniş yerine ‘’sen de kimsin? ’’ baskısı ile Atakan’a yapılan hakaretler çok ciddi yerlere varmakta. Atakan sadece bir malzeme olarak görülüp üzerinden siyasi, kişisel, medyatik ya da egosal mesajlar vermek için kişilerin kullandığı bir hedef haline dönüştüğü için yapılan eleştiriler birbiriyle yarışır hale geldi. Atakan’ın bir kıyas malzemesi değil, bir çocuk olduğu ve yaşına uygun olmayan bir çok yazı okumasının sonucu anormal görüldüğü toplumun bilinçli olması gerektiği bir dönemdeyiz. Nice Atakanlara doğrudan teşhis koyulması bir kategoriye sokulmak istenmesi doğru değildir ve zarar vericidir.

Özellikle son haberlere göre Atakan’ın fazla bulunan aklının, tecavüzle yerine gelmesi gibi ağır sözler ve küfürlü yorumlar tamamen işin boyutunu aşmış ve çocuk istismarı niteliğinde yaralayıcıdır. Atakan’a şeytan, uzaylı, proje, kristal çocuk diyerek tanıtmak, işi başka bir boyuta taşır ve insanları bu çocuğa karşı düşman olmaya başlarlar. Atakan için neler yapılabileceğini düşünmek yerine onu malzeme görerek eleştirmek, kendi hırçın ve saldırgan ahlaktan uzak fikirler ihmal ve istismar içermektedir. Tüm bu ağır sözler Atakan’ın geleceğini olumsuz etki bırakacak ve arkadaşları tarafından küçük düşürücü tavırlarla karşılaşacağı durumları meydana getirebilir. Devletimizin ilgili bakanlıkları acilen devreye girip Atakan’ı öncelikle medyadan uzak tutmalı. Ve gerekli eğitim olanakları sağlamalı. Atakan çocuk istismarından korunmalıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir