Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Sevgililer Günü’nde sosyal medyayı değil, kendi sesinizi dinleyin

14 Şubat Sevgililer Günü için geri sayım başlamışken çiftler için de hediye ve kutlama telaşı hız kazandı. Böyle özel günlerde sosyal medyaya yansıtılan “abartılı” hayatların mutsuzluğa neden olabildiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, “Sosyal medya çoğunlukla başkalarının kusursuz bir hayat yaşadığı algısı yaratabiliyor. Bu durum insanların kendi hayatlarını bu algı ile değerlendirmesine ve kıyas yapmasına neden oluyor. Sevgililer Günü gibi özel günlerde sosyal medyada gördüğümüz tablo ilişkimizi, sevgilimizi yetersiz bulmaya, içsel sorgulamalara ve tedirginliklere yol açabiliyor” dedi. 

Anneler Günü, Sevgililer Günü veya doğum günü gibi özel günler sosyal medyada mutluluk yarışına dönüşüyor. Sosyal medyaya yansıtılan yaşamların bireylerde bir kıyas yapma sorunu yaratabildiğini anlatan Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, “Bu sonsuz kıyas yüzünden beklentiler artıyor. Özel gün hediyeleri de planları da duygusal bir amaçtan ziyade maddesel bir noktaya taşınıyor” dedi. Tezel, “Bunun nedeni sosyal medyadaki insanların gerçeği olduğu gibi yansıtmamaları. Mükemmel görünen hayatların ardındaki görünmeyen sorunların yalnızca kişinin kendi hayatında olduğu yanılgısı mutsuzluklara yol açıyor” şeklinde konuştu.

Her ilişkinin kendi dinamiği olduğunu hatırlatan Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, çiftlere 14 Şubat Sevgililer Günü için çeşitli önerilerde bulundu:

  • Sevgililer Günü vesilesiyle sevdiğiniz kişiye özel sürprizler hazırlamak istiyor olabilirsiniz. Bugünü diğer günlerden farklı kılmak için başkalarının standartlarını takip etmek zorunda değilsiniz. Maddiyattan ziyade odak noktasında sevginin bulunduğu hediyeler seçilmesi ve planlar yapılması ilişkiyi güçlendireceği gibi taraflara da gerçek mutluluğu yaşatacaktır.
  • Farklı yerler keşfetmek, en azından taraflardan birinin daha önce deneyimlemediği bir etkinlik planlamak, emek barındıran hediyeler tercih etmek unutulmaz anılar biriktirmenize yardımcı olabilir. 
  • Etrafınızda ve özellikle sosyal medyada gördüğünüz diğer çiftlerle kendinizi kıyaslamayın. Sosyal medyada hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını ve her ilişkinin biricik olduğunu unutmayın.
  • Sizin için önemli olan kendi mutluluğunuz ve partnerinizin mutluluğu olmalı. Başkaları ne düşünür diye düşünerek plan yapmayın. 
  • İnsanların sesini değil sadece partnerinizin ve kendi sesinizi dinleyin. Çift olarak tercihlerinizi hiç kimseye beğendirmek zorunda değilsiniz.
  • Bir başkasının aldığı hediyeye bakıp kendinizi yıpratmayın. İçinizden ve elinizden gelen her neyse, o sizi gerçekten seven biri için yeterli olacaktır bunu unutmayın.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir