Kadın HastalıklarıKanser & Onkoloji

Kadın Kanserleri

Dış cinsel bölge (Vulva) kanseri;

Genellikle şikayetsizdirler. En sık görülen şikayet kaşıntıdır.Ne yazık ki çoğunlukla kaşıntı için verilen basit merhemler ile tedavi edilmeye çalışıldığı için tanı ve dolayısıyla tedavi geciktirilir. Sıklıkla çok önemli gibi görülmeyen renk değişikliği veya ağrısız şişlik ile başlar.Genellikle kabarık, beyaz, gri, kırmızı ya da kahverengi renkli oluşumlar görülür.. Kanserden önce VIN olarak adlandırılan başlangıç aşamaları mevcuttur. Vulva kanseri yani dış genital organ kanseri kadın genital kanserleri içerisinde rahim ağzı, rahim iç zarı kanseri, yumurtalık kanserlerinden sonra 4. sırada yer alır. Sebep olarak genellikle Human Papilloma Virüsün neden olduğu düşünülmektedir. Human papilloma Virüs rahim ağzında kansere yol açan bir tür virüstür ve dış genital bölgede de siğillere neden olur. Genelde HPV (Human Papilloma Virüs) nin tip 16, 18, 31,33 ve 51 numaralı suşları kanser etkeni olarak sıkça karşımıza çıkmaktadır. Kronik kaşıntı, dış genital bölge derisinin nemli olması, sentetik iç çamaşırları ve çamaşırlarda kullanılan boya ve deterjanlar, bölgeye uygulanan deodorant, lokal hijyen bozukluğu, dış cinsell bölgenin bir takım hastalıkları (sifiliz) gibi rol oynadığı kabul edilmektedir. Şeker hastalığı, şişmanlık, yüksek tansiyon gibi hastalıkların dış cinsel bölgede kansere neden olmaktan çok kanserin meydana çıktığı çağda görülen hastalıklar olduğu kabul edilmektedir.

Vajinanın kanserleri;

Vajina(doğum yolu) 8-10 cm. uzunlukta ve kas yapısında bir organdır. Vajinanın kanserleri direk vajinadan kaynaklanan veya diğer organlardan vajinaya atlamış (metastatik) olan kanserler olabilirler. . Metastatik kanserler yani diğer organlardan vajinaya atlayan kanserler vajinanın kanserlerine göre daha sık görülür. Bu nedenle vajinada görülen bir kansere vajinaya ait diyebilmek için metastaz kaynağı olabilecek diğer organlar mutlaka araştırılmalıdır.
 

Rahim Ağzı Kanserleri


Rahim ağzının kanser öncüsü durumları;

Vajinal smear , HPV taraması ve kolposkopinin rahim ağzı kanserlerini araştırılmasında yaygın olarak kullanılması rahim ağzı kanserine yol açacak kanser öncüsü aşamaların  tanısında belirgin kolaylıklar sağlamış ve bu zor ve yaygın hastalığın erken aşamalarında tanınmasını sağlamaktadır. 

Op. Dr. Mehmet Hakan Yetimalar

Rahim ağzının kanseri: 

Artık yaygın yapılan ve kolay ulaşılabilen smear ve HPV taramalarına itibar etmeyen kadınların ne yazık ki başlarına gelebilen bir kanser türüdür.Rahim ağzı kanserinin rahim kanseri ile karıştırılmaması gerekir çünkü bunlar birbirinden tamamen farklı özellikleri olan tümörlerdir.Rahim ağzı kanseri tamama yakın olarak HPV virüsü ile meydana gelir.Hafif bel-kasık ağrıları ve kahverengi veya pembemsi akıntılar ilk şikayetleridir.Tanı parça alma ( biopsi ) ile konulur.Tanı ne kadar erken konulursa hem yapılacak tedavi ( cerrahi ) o kadar küçük olur ve de başarısı yüksek olur.

Tedavisi için  erken tanı hallerinde basitce rahim boynunun çıkartılması ( konizasyon ) yeterli olabilir.Bu özellikle genç kadınlarda doğurganlığı koruduğu için önemlidir.Bunun dışında basit rahim ameliyatı ( basit histerektomi) veya genişletilmiş rahim ameliyatı (  radikal histerektomi) gerekebilir.

Amaliyat şansını yitirmiş ileri hallerde ise tadavi ışın ( radyoterapi ) ve ilaç ( kemotyerapi) kombinasyonu ile uygulanır.

Rahim Kanseri;

Rahim  kanseri tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen kadın genital kanseridir.Çoğunlukla ilk ve  en önemli klinik belirtisi anormal  kanamadır. Menopoz sonrası dönemde görülen  kanamalar özellikle daha önemlidir ve mutlaka araştırılmalıdır.. Kanama kahverengi bir akıntı şeklinde de kendini gösterebilir.

Rahim kanseri eğer erken tanınırsa uygun bir cerrahi ile en yüz güldürücü sonuçların alındığı bir kanser türüdür.Ancak ileri hallerde bile yaşam süresi ve kalitesi büyük oranda arttırılabilir.

Yumurtalık kanserleri

Kadın genital  kanserler içerisinde en çok korkulan kanserdir. Çünkü hastalık genellikle ileri evrelere ulaştığında tanı konulmaktadır.. Yumurtalık kanserinin taramasında  kullanılacak bir yöntemde henüz bulunamamıştır. En sık şikayetler karın şişmesi ve kasık – bel ağrılarıdır. Yani böyle şikayetleri olan kadınların zaman kaybetmeden rutin bir muayene için başvurmalarını önermek şimdilik en faydalı yöntemdir. Ne yazık ki ülkemizdeki kadınlar bu tarz şikayetleri çoğunlukla “normal” ve “geçer mutlaka” diyerek geçiştirdikleri için  yumurtalık kanseri çok büyük sorun olmaya devam etmektedir. Evlenmemiş, doğum yapmamış ya da gebe kalmamış kadınlarda yumurtalık kanseri daha fazla görülmektedir.Bu gruplarda ise erken tanı özellikle önemlidir çünkü erken tanı halinde  kişinin doğurganlığı korunabilmektedir.

Ayrıca ailelerinde meme kanseri,barsak kanseri ve rahim kanseri bulunanlarda yumurtalık kanseri görülme riski artmaktadır.Bu gibi bireylerin özellikle daha da dikkatli olmaları önemlidir.Tedavisi uygun yani eksiksiz cerrahi,ve  kemoterapinin birlikte kullanılmasıdır.


Tüplerin kanserleri;

Tüm kadın genital  kanserlerin binde 3’ünü oluşturmaktadır.Genellikle yumurtalık kanseri gibi davranırlar.. En sık rastlanan bulgusu kanlı  akıntı ve kanamadır. Yine. karın şişmesi ve kasık – bel ağrıları ile de kendini belli edebilir.  Aralıklı ve kasılma tarzında olan ağrının tüp kanserleri için tipiktir.. Muayenede en sık rastlanan bulgu kitle saptanmasıdır. Tedavisi yine eksiksiz  cerrahi,ve  kemoterapinin birlikte kullanılmasıdır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir