Dahiliye (İç Hastalıkları)Kanser & Onkoloji

Robotik kolon kanseri cerrahisi avantajları nelerdir?

Kolon kanseri Kolon adı verilen kalın bağırsak, sindirim sisiteminin son kısmı olup insan oğlunda gelişen en sık kanserlerden biri olan kolon kanserinin geliştiği organdır. Kolon kanseri fibrinden düşük beslenme, endüstiriyel besinler ve genetik yatkınlık gibi faktörlerin etkisinde gelişmektedir. Çoğunlukla kolon kanserleri poliplerden gelişmektedir. Dünya sağlık örgütü (WHO) bu kanserin gelişimini engelleye bilmek için 50 yaş üstü her bireye şikayeti olsun olmasın kolonoskopik tarama önermektedir. Kolonoskopide tespitedilen poliplerin alınması (polpektomi) kolon kanserinden koruyucu özelliğe sahiptir.

Robotik cerrahi = da vinci robotik cerrahi;
Kolon kanseri modern dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir, bu nedenle meme kanserinde olduğu gibi kolon kanseri içinde tarama proğramları vardır. Bazı ailevi sendromlarda (FAP, Lynch sendromu) kolon kanseri görülme sıklığı artmaktadır. Kolon kanserinin tedavisinde cerrahi tedavi ilk seçenektir. Robotik cerrahi ile karın açılmadan yapılan kolon kanseri ameliyatları sayesinde robotik cerrahinin tüm avantajları bu ameliyat içinde kullanılmış olur. Robotik cerrahi ile ameliyat olan hastalar açık cerrahiye göre daha az ağrı duyar ve günlük aktivitelerine daha hızlı bir şekilde dönerler.

Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Doç. Dr.Bahadır Ege
  • Hastada en az kesi ile büyük ameliyatların yapılabilmesi
  • Cerrahi robotik ekipmanların hareketlerinin hassas, kanama kontrolunun iyi yapılabiliniyor olması sebebi ile en az kan kaybı
  • Cerrah kesi yerlerinin küçük olması ile daha az ağrı
  • Ameliyat sonrası hızlı iyileşme ile hastanede kalış süresinin çok kısa olması
  • Obez ve aşırı kilolu hastalarda açık ameliyat zorluğu, da Vinci robotik cerrahi ile ortadan kalkmıştır.
  • Daha iyi görüntü ve el becerisi sunabilen ekipmanlar ile açık cerrahi ve laparoskopik cerrahiden üstün.
  • 3 boyutlu görüntü ve yönetilebilir-büyütme özelliği olan kamera sayesinde cerrahi sahanın çok net olarak ayrım yapılabilmesi.
  • Robotik kolların insan el bileğine benzer hareket tarzı sayesinde insan elinin yapabileceği tüm fonksiyonların yapılabilmesi.
  • İnsan elinin istem dışı gerçekleştirdiği titremelerin robotik cerrahide görülmemesi
  • Cerrahın ameliyatları oturarak yapması sonucunda, uzun süren ameliyatlarda cerrahın konforun artması ve fiziksel stresin ortadan kalkması

Da vinci robotik cerrahi ile kolon kanseri cerrahisi Ankara’da Koru Hastanesi robotik cerrahi merkezinde gerçekleştirilmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir