Sağlık Haber

Kendi sağlığımız ve geleceğimiz için sigarayı bırakmalıyız

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde açıklama yapan Yeşilay, Dünya Sağlık Örgütü’nün “Tütün bizi ve geleceğimizi zehirliyor” mesajına dikkat çekti. Tütün kullanımının her yıl dünyada 8 milyon insanın ölümüne neden olduğunu hatırlatan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “İnsan sağlığı için ölümcül etkileri olan tütün, çevre kirliliğini de önemli ölçüde artırıyor. Tütün ekimi küresel olarak yaklaşık 22 milyar metrik ton su gerektiriyor ve her yıl yaklaşık 600 milyon ağacın kesimine neden oluyor” ifadelerini kullandı. Elektronik sigaraların da en az sigara kadar bağımlılık yapıcı olduğunun altını çizen Öztürk, Yeşilay’ın tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenler için geliştirdiği Bırakabilirsin uygulamasını bugüne kadar 72 bin kişinin indirdiğini söyledi.

Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında yaptığı açıklamada tütün kullanımının hem sağlık hem de çevre üzerindeki etkilerine dikkat çekerek herkesi tütünsüz bir yaşama davet etti. Dünya Sağlık Örgütünün de Dünya Tütünsüz Günü kampanyasında “Tütün bizi ve gezegenimizi zehirliyor” mesajına dikkat çeken Yeşilay, hem tütün ürünlerinin hem de elektronik sigaraların insan sağlığını ve çevreyi tehdit ettiğinin altını çizdi. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 8 milyondan fazla kişinin tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları ifade etti:

“Sigara; kanser, felç ve kalp krizinin yanı sıra kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi solunum yolu rahatsızlıkları dâhil olmak üzere birçok hastalığın önde gelen nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü, tütün kullanımının her yıl neden olduğu ölümlerin 65 bininin çocuklar arasında görüldüğünü ve 1,2 milyondan fazlasının pasif içiciliğe bağlı olduğunu tahmin ediyor. İnsan sağlığı için ölümcül etkileri olan tütün, çevre kirliliğini de önemli ölçüde artırıyor. Tütün ekimi küresel olarak yaklaşık 22 milyar metrik ton su gerektiriyor ve her yıl yaklaşık 600 milyon ağacın kesimine neden oluyor. Özetle, tütün endüstrisi her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olurken gezegenimizin kaynaklarına ve ekosistemine de zarar veriyor. Kendi sağlığımız ve gezegenimiz için sigarayı bırakmamız gerekiyor.”

Elektronik sigaralar hem bağımlılık yapıyor hem de çevreyi kirletiyor

Tütün endüstrisi tarafından sigaraya alternatif olarak sunulan elektronik sigaraların içeriğindeki bazı kimyasal maddelerin en az sigaradaki kadar zararlı olduğunu ve nikotin bağımlılığını tetiklediğini belirten Öztürk, “Son araştırmalar elektronik sigaraların, kalp hızı ve kan basıncı dâhil olmak üzere kardiyovasküler sağlık üzerinde olumsuz akut etkileri olduğunu ve günlük kullanımın kalp krizi riskini artırdığını gösteriyor. Elektronik sigara kullanımının solunum sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin çalışmalar da organ ve hücre sağlığı üzerinde ölçülebilir olumsuz etkiler ortaya koyuyor. Bu ürünler bağımlılık yapıcı ve sağlığa zararlı olmasına ek olarak çevresel zarara katkıda bulunuyor. Cihazlarda kullanılan metal ve pil gibi parçaların toksik kimyasal içermesinin yanı sıra ürün atıkları da biyolojik olarak parçalanamıyor; genellikle mikroplastiklere ve su yollarını daha fazla kirleten kimyasallara ayrılıyor” ifadelerini kullandı. 

Bırakabilirsin mobil uygulamasını 3 ay içerisinde 72 bin kişi indirdi

Tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenler için T.C. Sağlık Bakanlığı ile birlikte Bırakabilirsin mobil uygulamasını geliştiren Yeşilay; sigara bırakma hedefinin konulması aşamasında yaşanan zorlukların raporlanmasından ücretsiz destek başvurusuna kadar pek çok kolaylık sağlıyor. Uygulamanın hizmete girdiği şubat ayından bu yana yoğun ilgi gördüğünü belirten Öztürk, “Uygulamamızı tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin tüm ihtiyaçlarını gözeterek hazırladık. Kısa zamanda büyük ilgiyle karşılanmasından mutluluk duyuyoruz. 3 ay içerisinde 72 bin kişi Bırakabilirsin mobil uygulamasını indirdi. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesiyle henüz uygulamamızı indirmemiş olanları da Yeşilay ve Bırakabilirsin desteğiyle sigarayı bırakmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bırakabilirsin uygulaması

Kullanıcılar sigarayı bırakmadan önce hedef tarih koyarak uygulamayı kullanmaya başlayabiliyor ve uygulama her gün bırakma hazırlıklarıyla ilgili önerilerini paylaşıyor. Sigarayı bırakma anından itibaren ise sigara kullanımını tetikleyici duygular ve içme isteği takip edilerek kullanıcılara uygulamada yer alan grafik özelliği ile sunuluyor. Böylece kişiler en çok hangi durumlarda sigara içme isteği duyuyorsa, o doğrultuda öneriler alabiliyor. Uygulamada sigarasız geçen gün sayısı ve sigara içmeyerek sağlanan ekonomik tasarruf bilgileri de yer alıyor. Kullanıcılar, sigarayı bırakarak kazandıklarını mobil uygulama üzerinden istatistiksel olarak takip edip, başarı günlüğü tutarak kat ettikleri aşamaları sosyal medyada paylaşabiliyor. Desteğe ihtiyaç duyanlar ise ücretsiz 115 Danışma Hattı’na kolay bir şekilde ulaşabiliyor. Yeşilay, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile her yıl 10 milyon öğrenciye ve 3 milyon yetişkine ulaşıyor; iyi ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazanılmasını destekliyor. Yeşilay Yaşam Becerileri Eğitim Programı (YYBE) ile okul temelli, koruyucu ve güçlendirici eğitimler veriyor.

Sigara kullananlara ücretsiz destek

Yeşilay Danışmanlık Merkezi bünyesinde tütün danışmanlığı hizmeti de sunuluyor; burada görev yapan uzmanlar tarafından oluşturulmuş “Tütün Bağımlılığı Müdahale Programı” çerçevesinde sigara kullananlara ücretsiz destek sağlanıyor. 115 Danışma Hattı ve Bırakabilirsin mobil uygulaması üzerinden Yeşilay Danışmanlık Merkezine kolaylıkla ulaşılabiliyor. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir