Gebelik ( Hamilelik ) Tüp Bebek

Nasıl Doğum Yapacağınıza Karar Verdiniz Mi?

Bir gebelik 280 gün (40 hafta) sürer ancak gebeliklerin sadece %5’i beklenen doğum tarihinde sonuçlanır, çoğu zaman 1 hafta öncesinden doğum eylemine girilir. Doğum yöntemlerine bakarak sizde nasıl bir doğum gerçekleştirmek istediğinize karar verebilirsiniz.

Doğum Yöntemleri

 Op. Dr. Mehmet Duman
Op. Dr. Mehmet Duman 

Normal Doğum

Doğum eylemi; rahim ağzının açılmasına neden olan ve giderek sıklaşan ve şiddeti artan kasılmalarla beraber fetus ve eklerinin dışarı atılması ile karakterize bir klinik süreçtir. Rahim kasılması ile birlikte fetus doğum kanalına doğru itilir, rahim ağzı silinir ve açılır, fetüs aşağı doğru ilerler. Eğer doğum sırasında anne bebeğin doğumunun gerçekleşmesi için bu ağrının gerekli olduğunu bilir ve ağrıyı hissetmek yerine bu ağrıyı kullanarak nasıl doğuma nasıl yardımcı olabileceğini öğrenirse doğum o kadar kolay olacaktır.


Cerrahi Doğum Yöntemleri

Forseps

Anne ve fetusda travmaya neden olmadan doğumu kolaylaştırmak veya fetal başın vajende ilerlemesini hızlandırmak için kullanılan bir alettir. Forceps uygulamasında temel amaç doğumun evresinin anne ve fetus üzerine olan olumsuz etkisinin düşünüldüğü durumlardır. Anne açısında forseps uygulaması sırasında vajende rahim ağzında yırtıklar, kanama görülebilir.
Bebekte; kafa derisinde ve yüzde yaralanmalar, sıyrıklar, çok nadiren yüz felci, kafa kemiklerinde kırık görülebilir.

Vakum

Bir aplikatör yardımı ile fetusun saçlı derisine negatif basınç uygulayarak traksiyon ile anne ve fetusa zarar vermeden fetusun doğurtulmasına yardımcı bir alettir. Vakuma bağlı en çok görülen komplikasyon; çanın uygulandığı saçlı deride görülen izlerdir, kalıcı değildir. Kafa içi kanama
nadiren görülebilir


Sezaryen 


Fetusun karın yolu ile rahime yapılan kesi ile doğurtulması için yapılan ameliyatın adıdır. Kadınların daha geç yaşta evlenmeleri ve gebe kalmaları, daha az sayıda çocuk isteği, kısırlık sorunları sezaryen oranlarını attıran faktörlerdir. Uygulanacak anestezi, genel anestezi veya rejyonel anestezi (epidural, spinal veya kombine) olabilir.Kanama, enfeksiyon, akciğer problemleri, mesane yaralanması, pıhtı atması, anestezi ile ilgili komplikasyonlar görülebilir. 


Epidural Anestezi 

Epidural anestezi doğum esnasında ağrıyı azaltmada kullanılan en popular tekniktir. Doğum sırasında annenin koopere ve uyanık kalmasını sağlarken doğuma katkıda bulunmasına olanak
verir. Diğer anestezi yöntemleri ile karşılaştırıldığında fetusda ilaca bağlı depresyon ve annede aspirasyon riski daha azdır.
Epidural anestezi, normal doğum sırasında rahim ağzı yaklaşık 4 cm açıklığa erişildiğinde uygulanır. Ayrıca sezaryen için de anestezi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Suda doğum

Doğumun 1. evresi daha kısa ve epizyotomi gereksinimi daha az olmaktadır. Ayrıca ılık su annede gevşemeyi sağlayarak doğum ağrılarının daha az şiddette olmasına neden olup analjezi ihtiyacını
azalmaktadır. Su da doğumda annenin kan kaybı daha az görülmektedir. Yapılan çalışmalarda normal doğum ile suda doğum arasında enfeksiyon açısından herhangi bir fark saptanmamıştır.
Suda doğum mu normal doğum mu? Bu konuda hekim tecrübesi, hastane koşulları ve çiftlerin kendi görüşleri birlikte değerlendirilip karar verilmelidir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir