KBB (Кulak Burun Boğaz)

Nefes Alma Zorluğuna Dikkat !

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Haşim Aydın konu hakkında bilgiler verdi.

Burun estetiği (rinoplasti) genellikle bir kişinin burun şeklini ve görünümünü değiştirmek amacıyla yapılır, ancak bu işlem aynı zamanda burun içi yapıları da düzeltebilir ve böylece nefes alma problemlerini çözebilir. Bu nedenle, burun estetiği nefes alma sorunlarını gidermek için yapılan cerrahi bir prosedür olur.

Bir kişi burun estetiği amacıyla cerrahiye başvurduğunda, cerrah genellikle burun yapısını yeniden şekillendirirken aynı zamanda burun içindeki septum gibi yapıları düzeltebilir. Septum, burun boşluğunu iki bölüme ayıran kıkırdak ve kemik bir yapıdır. Eğri veya kırık bir septum, nefes alma zorluğuna neden olabilir.

Rinoplasti, burnun yeniden şekillendirilmesi veya nefes alma bozukluklarını düzeltmek için yapılan bir ameliyattır. Yüzümüzde ilk göze çarpan organ olan burun yüzün en tanımlayıcı yapısıdır. Rinoplasti küçük bir değişiklik ile kişinin görünümünü büyük ölçüde değiştirebilir. Burnun yüz yapısıyla uyumlu olmaması bazı insanlarda başta özgüven sorunu gibi birçok şikayete neden olur. Ayrıca sıklıkla var olan nefes alma problemi, burnun iç kısmının yeniden şekillendirilmesi ile birlikte düzeltilebilir.

Burun estetiği açık rinoplasti veya kapalı rinoplasti olmak üzere 2 farklı teknikle yapılmaktadır.

Açık rinoplasti: Burun delikleri içerisinde oluşturulan kesiler, burun direğinin orta kısmında ufak bir kesi ile birleştirilerek burun derisi kaldırılır. Böylece burun kıkırdak ve kemik yapıları ortaya konularak operasyon yapılır. Burun fonksiyonlarına veya burun yapısındaki bozukluklara göre gerekli işlemler yapıldıktan sonra deri yerine yatırılarak kesiler kapatılır ve operasyon tamamlanır

Kapalı rinoplasti: Kesiler burun deliklerinin içinden yapılır. Dışarıdan kesi görünmez. Burun çatısında ve burun içinde gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra kesiler kapatılır

Ameliyat süresi ortalama 3 saat sürmektedir ve hastanın 1 gece hastanede yatması gerekebilir. 

Op. Dr. Haşim Aydın,”Ameliyat sonrasında hastanın başı kalp seviyesinden yüksekte olacak şekilde yatması ödem oluşmasının önlenmesi için önemlidir. Ameliyat sonrasında genellikle çok şiddetli ağrı olmaz ve ağız yoluyla alınan ağrı kesicilerle kolaylıkla geçer. Ameliyat sonrasında burnun tam olarak iyileşmesi her hastada farklılık göstermekle birlikte ortalama olarak 1 yıl gibi bir süreyi bulmaktadır.”dedi.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir