Gebelik ( Hamilelik ) Tüp Bebek

30’lu Yaşlarda Tüp Bebek Tedavisi

Sağlıklı her kadın doğal yollarla hamile kalarak çocuk sahibi olabilmektedir. Fakat kadınların yaşamış olduğu birtakım rahatsızlıklar onların doğal yollarla hamile kalabilmesinin önüne geçmektedir. Temeline bakılacak olursa; her kız çocuğu dünya geldiğinde belli bir miktarda yumurta sayısı ve yumurta rezervine sahip olmaktadır. Doğuştan belli olan yumurta sayısı ve rezervi, onların ileride gebe kalabilme ve çocuk dünyaya getirme özelliğini etkileyen tek unsur olacaktır.

Op. Dr. Aykut Coşkun
Op. Dr. Aykut Coşkun

Bilindiği üzere kadın rahmi, her ay bir yumurta üreterek olası bir hamileliğe karşı hazırlık yapmaktadır. Kadınların 30 yaşına kadar geçirmiş olduğu rahatsızlıklar, geçirdiği travmalar ve günden güne azalan yumurta sayıları da gebe kalmayı olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.

30 yaşından sonra hamile kalmak isteyen bayanlar; yumurta sayısında azalma ve yumurtaların kalitesinin düşmesine bağlı olarak doğal yolla hamile kalamadıklarında ise tüp bebek yöntemine başvurulmaktadır. 30’lu yaşlarda tüp bebek tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi, sizler için bu makalede topladık.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere sağlıklı her kadın, doğal yollarla bebek sahibi olabilmektedir. Özellikle 35 yaşından sonra yumurtalarında azalmasıyla birlikte kadınların gebe kalması zorlaşmaktadır. Ancak bazı kadınlar 30 yaşında ve en verimli olabilecekleri dönemde olsalar dahi, bebek sahibi olamamaktadır. Elbette bu durumun altında birçok faktör yatmaktadır. Bunların başında geçirmiş olduğu rahatsızlıklar, kullanmış olduğu ağır ilaçlar ve geçirmiş olduğu travmalar yer almaktadır. Bu gibi olumsuz durumlar da erken kadınların erken yaşta gebe kalma ihtimali de giderek azalmaktadır.

Tüp bebek tedavisi kısaca; anne adayından alınan yumurtalarla baba adayından alınan spermlerin laboratuvar ortamında birleştirilip, embriyo elde edilmesidir. Laboratuvar ortamında elde edilen bu embriyolar gelişimi bir süre takip edildikten sonra anne rahmine transfer edilmektedir Transfer işleminden yaklaşık 12 gün sonra ise anne adayında gebeliğin oluşup oluşmadığı gebelik testi ile değerlendirilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi

Tüp bebek tedavisi için başvuruda bulunan hastalara, tedaviye başlamadan önce yapılması gereken adımlar doktor tarafından anlatılmaktadır.

Tedavi öncesi izlenmesi gereken adımlar ise şöyledir;

• Tedavi öncesinde folik asit kullanımına başlanmalı,

• Kadınların tedavi öncesi ve sonrasında sigara kullanıyorsa bırakmaları, uyku düzenine dikkat etmeleri ve stresten mutlaka uzak durmaları önerilir,

• Düzenli beslenmeleri ve protein açısından zengin gıdaları tüketmeleri tavsiye edilir,

• Tedavi süresi içerisinde yumurtaları baskılamak için kullanılacak ilaçların düzenli bir şekilde alınması gereklidir.

• Tedaviye başlanmadan önce doktor tarafından istenen birtakım testlerin tamamlanması gerekir. Bu testler arasında Kan sayımı, Hormon, HIV, Hepatit B ve C taraması, Kan gurubu tayini ve Rubella IgG bulunmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde uygulanan tedavi yöntemleri her hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden tedaviye başlamadan önce, hastaya uygulanan testler ve hastanın şikâyetleri doğrultusunda en doğru tedavi yöntemi ve ilaç uygulaması tespit edilir. Tüp bebek tedavisi genel olarak 5 aşamadan oluşan bir işlemdir.

• 1.Adım; hastanın doktor tarafından hikâyesinin dinlenmesi, testlerin yapılması ve tedavi yönteminin belirlenmesidir. Belirlenen tedavi yöntemine göre âdetin 2. veya 3. Günde tedaviye başlanır. Diğer adımlar ise şu şekilde sıralanır;

• 2.Adım: Yumurtalıkların Uyarılması  Âdetin 2.veya 3. Günde tedaviye başlanarak, anne adayında birden fazla yumurta elde edilmesi sağlanır. Çok sayıda yumurta elde edebilmek için de, doktor tarafından verilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanımı şarttır. Yumurtalıkların uyarılması işlemi 8-12 gün sürmektedir. Bu süreç zarfında anne olmak isteyen adayların kontrol için tedavi merkezlerine gitmeleri ve yumurta gelişiminin izlenmesi gerekmektedir.

• 3.Adım: Yumurtaların Toplanması Yumurtaların takibi ve istenilen büyüklüğe ulaşması sonucunda hastalara, yumurtaların çatlaması için tabir edilen Çatlatma İğnesi vurulmaktadır. Bu işlemden sonra dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yumurtaların iğne vurulmasından 32-36 saat içinde toplanması gerektiğidir. Yumurta toplanma işlemi genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem toplam 15-20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Yumurta toplama işlemi yapıldığı gün, baba adaylarından da sperm örneği alınmaktadır.

• 4.Adım: Döllenme Anne adayından anestezi altında alınan yumurtalar ile baba adayından alınan sperm örnekleri laboratuar ortamında döllenme işlemine tabi tutulur. Bu işlem için en olgun kaliteli yumurtalara mikroenjeksiyon işlemi uygulanır. Döllendirilen hücreler ile embriyolar elde edilir ve içlerinden en kalitelileri seçilerek transfer işlemine kadar bekletilir.

• 5.Adım: Embriyo Transferi Laboratuar ortamında döllendirilen embriyolar 2 ile 6. günün sonunda içlerinden en kaliteli olanları seçilerek anne adayına transfer edilir. Transfer işleminde 35 yaş altı ilk tüp bebek tedavisinde 1, 35 yaş üstü veya altı 2. Deneme sonrası 2 embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir. Transfer işlemi yaklaşık 5 dakika içinde tamamlanır ve anne adayı işlem sırasında kesinlikle acı hissetmez. Transfer işleminden 12 gün sonra ise yapılan gebelik testi ile tedavinin sonucu öğrenilmiş olur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir