Ağız ve Diş Sağlığı

400’den Fazla İlaç Ağız Kuruluğuna Neden Olur!

Ağız kuruluğu birçok farklı nedene bağlı olarak gelişen ve günümüzde çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Ağız kuruluğu nedeni ile tükürüğün az olması ciddi problemleri beraberinde getirir. Tükürük, diş eti hastalıklarından ve diş çürüklerinden dişlerimizi koruyan en önemli ve doğal temizleme mekanizmasıdır. Ancak günümüz toplumlarında karbonhidrat ve asitli gıdalar tüketimi çok fazla arttığı için sadece tükürük bizleri dişeti hastalıklarından ve çürüklerden koruyamamaktadır. Bu nedenle diş fırçalamak, diş ipi kullanmak gibi ağız bakımı işlemlerini mutlaka uygulamak gerekir.

Ağız kuruluğu, tükürüğün azalması ile birlikte birçok sorunu beraberinde getirir. Hastalarda dilde yanma hissi, kuru gıdaları tüketirken çiğneyememe ve tat almada zorluk çekme gibi şikayetler oluşur. Hastada sık sık susama hissi vardır. Ağız kokusu, dudaklarda çatlaklar ,Hatta konuşurken zorluk çekme gibi rahatsızlıklar oluşabilir.

Dr. Dt. Ece Tatar Sidal

Ağız kuruluğu rahatsızlığının birçok sebebi vardır. En sık karşılaşılabilecek nedenleri kısaca şöyle sıralayabiliriz. 1-Burun tıkanıklıkları nedeniyle, kişiler ağızları açık uyurlar. Bu durum ağız içerisinin yeteri kadar nemlenememesine neden olur. 2-Şeker hastalığı, parkinson, romatoid artrit, AİDS gibi  sistemik hastalıklar ağız kuruluğuna sebep olabilir.3-Radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavisinde kullanılan yöntemler tükürüğün azalmasına yol açabilir. 4-Bazı ilaçların yan etkileri olabilir. Bunlar antihistaminikler, burun açıcılar, ağrı kesiciler, diüretikler, tansiyon ve depresyon ilaçlarıdır. 400’den fazla ilaç tükürük üreten ve tükürük bezi adı verilen bezlerin doğru çalışmamasına yol açar ve böylelikle  ağız kuruluğu oluşturabilir. 5-Menopoz döneminde,kadınların hormon seviyelerinin değişmesi ile  kalıcı ağız kuruluğu oluşabilir. 6-Son fakat en sık gözleneni,, sigara, pipo, puro, kafein ve alkol tüketimi sonucu tükürük miktarının azalması sonucu ortaya çıkan ağız kuruluğudur.

         Ağız kuruluğu nasıl tedavi edilir?

    Öncelikle hastalık teşhis edilir ve sebebe göre tedavi uygulanır. Ağız kuruluğunu tedavi etmenin tek kalıcı yolu sebebi ortadan kaldırmaktır. Sık sık su içmek ve ağız kuruluğunu gidermek için özel olarak üretilmiş ağız suları kullanılması rahatlama sağlayabilir. Ayrıca diş hekiminiz size yapay tükürük gibi ağız nemlendiricileri önerebilir. Tükürük akışını uyarmak için şekersiz sakız çiğneyebilir veya şekersiz sert şekerler emebilirsiniz.

    Sağlıklı günler dilerim.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir