KBB (Кulak Burun Boğaz)Plastik ve Estetik Cerrahi

Açık ve kapalı teknik; burun estetiği ( rinoplasti )

Burun estetik ameliyatında en iyi sonuçlar, her şeyden önce, hastanın ne istediğinin Doktoru tarafından anlaşılması ama, tedavi planı’nın birlikte değerlendirilmesi ile ortaya çıkar.

Doktorunuz sizi iyi dinliyorsa, sorularınıza bilimsel, tutarlı yanıtlar veriyorsa ilk adım doğru atılmıştır. Böylece, sizin beklentileriniz anlaşılacak ve yapılacak işleme uygun bir aday mı olduğunuz belirlenecektir.

Hangi yoldan ulaşırsanız ulaşın (tavsiye, sigorta portföyü, internet vb.), muayene öncesinde telefon vb. ile bilgi alınması yetersiz kalabilir. İdeal olan, Doktorun sizden (yüzyüze görüşerek) ayrıntılı öykü/genel durum bilgilerini alması ve burun iç/dış yapısı, yüz yapısını değerlendirmesidir. Bazen, endoskopik olarak yapılacak burun içi muayenesi ve burun cildi, kemik ve kıkırdaklarının değerlendirilmesi önemlidir. Değişik açılardan, ön(1), yan(2), çapraz(2), taban(1), alttan(1) çekilecek 6 poz yüz resmi analizi ve bazen de gelişmiş bilgisayar programları kullanılarak, yüz ile uyumlu, sizin beklentilerinizi de göz önünde bulunduran ameliyat sonrası yeni burun şekli ortaya çıkacak ve doğaldır ki, ameliyat sonrası şişlikler indikten sonraki son görünüm (ortalama 9 ay-1 yıl), sizin için memnuniyet verici olacaktır.

Rhinoplasti

Rhinos: Burun Plasty: Şekil vermek anlamında kullanılır.
Rinoplasti, ‘burun şekillendirme, burun düzeltme’ olarak düşünülebilir. Kemik, kıkırdak, dokuların yeniden şekillendirilmesidir.

Operasyon sonrası amaç: Abartılı olmayan, kabul edilebilir, dinamik bir burun oluşturmaktır. Özenli cerrahi girişim (dokuları zedelemeyen), uygun anestezi tekniği ve ameliyat sonrası hastanın dikkat edeceği konular, başarılı, doğal gözüken bir burun ortaya çıkaracaktır.

Bayanlarda 16, Erkeklerde ise 17 yaş bitiminden sonra, burun dış görünümü için bu operasyon yapılabilir. Ancak, hasta psikolojisi ve hasta olgunluk düzeyi göz önüne alındığında, bu yaş civarında olan gençlerin sadece burun içine yönelik problemini çözmek,estetik burun ameliyatını ise sonraki yaşlara bırakmak daha uygun olacaktır (Çok ileri derecede kemik eğriliği olup, burun dışındaki-içindeki eğriliğin aynı anda düzeltildiği nadir durumlar hariç).

Özel bilgisayar programları kullanarak, oluşturulacak yeni burun şekli bilgisayar ortamında size -arzu ederseniz- farklı açılardan gösterilecektir. Burun sırtı yüksekliği, kavis, burun-dudak açısı ve burun ucu, burun kanatları, burun delikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak, görüntü iki boyutludur ve ameliyat sonuçlarına etki eden birçok faktör bulunmaktadır (Cilt kalınlığı, kıkırdakların elastikiyeti, yaş, genel durum, sigara vb. alışkanlıklar, ameliyat sonrası masaj uygulaması vb.). Sonuç, hiçbir zaman gösterilenin tıpatıp aynısı olamaz. Bilgisayar analizi, özellikle Doktor’un burnunuzu değerlendirmesi için yol gösterici, yararlı bir yöntemdir.

Açık teknik: Burun delikleri arasındaki bölge’ye (columella) yapılan ‘ters V harfine benzer’ özel bir kesi ile cilt/ciltaltı yapıların uygun şekilde kaldırılarak burun işleminin yapılmasıdır. Birçok burun estetiği cerrahisi, bu tekniğin getirdiği rahat çalışma ortamı nedeni ile gerçekleştirilmektedir.

Ciddi burun ucu problemleri ve ileri derecede bozuk kemik eğriliklerinde çok avantaj sağlayan bir yaklaşımdır. Burun altındaki bu kesi’den dolayı, bir sorunla karşılaşılması çok nadirdir.

Kapalı teknik: Burun içinden yapılan kesi ile gerçekleştirilen estetik cerrahidir. Sınırlı yaklaşım nedeni ile, sadece belli hastalarda tercih edilebilir.

Hangi hastalarda kapalı teknik düşünülebilir ?

-Burun ucu düzgün, uygun uzunlukta olanlar

-Ciddi burun dış eğriliği olmayanlar

-Sadece burun sırtı sorunu olanlar

Cerrahi sonrası:
Normal şartlarda, 8-9 gün sonra işe dönülebilen bir operasyondur. Hastalarda ameliyat sonrasında göz çevresi morarma/şişlik, çok az oranda olur (Eğer,

Cerrahi travma en alt düzeyde tutulursa (abartısız, doğal burun şekli düşüncesi),

Dikkatli, uygun düşük tansiyon anestezi tekniği (deneyimli anestezi uzmanı tarafından) uygulanırsa,

Ameliyat öncesi hazırlık iyi yapılmışsa, ameliyat sonrası soğuk uygulama tarif edildiği gibi sürdürülürse, Uygun şekilde kullanılan ilaçlar söz konusu ise… )

En kötü ihtimalle, nadiren oluşabilecek şişlik/morluk göz kapakları seviyesinde kalacak ve 4-7 gün içerisinde kaybolacaktır. Burun sırtındaki şişlik ise, ameliyat tekniğine bağlı olarak değişir. İlk birkaç ay içinde, burun sırtı ve daha sonraki aylarda da burun ucundaki şişlikler (ödem) giderek azalacaktır ve sonuç daha olmlu belirginleşir.

Eğer burun içinde, kötü bir kemik eğriliği düzeltme ve/veya burun etlerine yönelik küçültme girişimi uygulanmış ise, modern bir tampon kullanılması gerekir (çok sınırlı cerrahi burun içi girişimlerinde, splint adı verilen silastik destek materyal de kullanılır). Kişisel olarak; Burun içi tampon gerekir ise, nefes alınmasını çok engellemeyen, süngersi bir maddeden hazırlanan, konforlu tamponlarya da kendiliğinden eriyen özel süngersi tamponlar kullanmaktayım. Bu süngerlerden normal şartlarda rahatsız olunmaz.

Estetik burun ameliyatında anestezi ve cerrahiye bağlı riskler nadirdir. Anestezi’ye bağlı komplikasyonlar (solunum durması, kalp sorunları vb.), deneyimli bir Anestezi uzmanı’nın kontrolündeki bir ameliyatta, -sağlıklı bir erişkin için- çok nadir olarak ortaya çıkabilir.Cerrahi olarak da, kanama, iltihap vb. sorunlar da çok nadir görülür.

Estetik burun ameliyatında başarı, doğal görünen, hastanın beklentilerine yanıt veren, yüz ile uyumlu, solunumun bozulmadığı bir burun demektir. Deneyimli bir cerrahi için % 90-95 oranında bu başarı elde edilir. (Nadiren, düzeltme cerrahi gerekebilecek hastalarda, en az 1 yıl beklemek uygun olacaktır. Bu, tüm şişliklerin geçmesi için yeterli süredir).

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir