Genetik RahatsızlıklarKadın Hastalıkları

Adet bozuklukları ve nedenleri

Adet Bozuklukları;

Kadın hastalıkları konusunda ülkemizdeki hanımlar arasında en sık rastlanan rahatsızlıkların başında gelen adet bozuklukları; düzensiz, dengesiz kanama, kanamanın hiç olmaması gibi etkilere sahiptir. 21 ila 40 günlük bir süre zarfında gerçekleşen adet kanamasının sağlıklı bir şekilde son bulması için ilk günden son güne kadar geçen sürenin sabit olması gerekmektedir. Bu periyotta ilerleyen ve her ay tekrarlanan adet kanamasının yaşanan bir aksilik nedeniyle sekteye uğraması beraberinde çeşitli rahatsızlıları da gün yüzüne çıkarır.

Ülkemizde her 8 kadından 1’inde rastlanan adet bozuklularının başlıca nedenleri; aşırı stres, doğum kontrol hapları, uterin polipleri veya miyomları, endometriozis, iltihaplı pelvik hastalığı, polikistik yumurtalık, prematüre yumurtalık yetmezliğidir. Ana maddeler olarak önümüze çıkan nedenlerin yanı sıra genetik rahatsızlıklar ve yaşam kalitesine bağlı nedenlerle karşılaşmak da mümkündür. Aşırı kilo alma veya kaybetme, aşırı egzersiz, rahim kanseri, tiroid sorunları, diyabet, karaciğer rahatsızlıkları, gebeliğe bağlı rahatsızlıklar, östrojen takviyeleri, doğum kontrolü için kullanılan materyaller gibi etkenler de diğer nedenler arasında yer almaktadır.

Prof. Dr.Ömür Taşkın
Prof. Dr.Ömür Taşkın

Adet düzensizliklerine neden olan belli başlı nedenleri ele alacak olursak:

  • Stres: Yine aşırı kilo alma ya da kaybetme gibi durumlarda yaşanan aşırı stres adet bozukluklarına yol açabilir. Kilo problemlerinin yanı sıra gündelik yaşamdaki koşuşturma ve iş temposu da adet bozukluklarına neden olan etkenler arasında yer almaktadır.
  • Doğum kontrol hapları: Östrojen ve progestin içermeleri nedeniyle adet bozukluklarına yol açabilirler.
  • Uterin polipleri veya miyomları: Rahim polipleri, rahmin iç kısmında görülen ve kanserli olmayan küçük oluşumlardır. Miyomlar ise rahim duvarına yapışık olan tümörlerdir. İyi huylu olmalarına karşın ağır kanamalara ve şiddetli ağrıya neden olarak mesane ve makat bölgesinde baskıya neden olabilirler.
  • Endometriozis: Her ay adet kanamasıyla birlikte dışarı atılan ve rahmin dışında büyüme gibi bir durumda endometriozis görülür.
  • İltihaplı Pelvik Hastalığı: Bakteriyel bir rahatsızlık olan iltihaplı pelvik hastalığı, cinsel temas sırasında rahme giren bakterilerin genital sisteme yayılmasına neden olur. Bu bakteriyel enfeksiyonlar sonrası adet düzensizliğinin yanı sıra vajina bölgesinde rahatsız edici bir koku, leğen kemiğinde şiddetli ağrı, ateş, bulantı, kusma gibi rahatsızlıklarla karşılaşmak da mümkündür.
  • Polikistik Yumurtalık: Polikistik over sendromu sonrası yumurtalıklar normal zamandakinden çok daha fazla erkeklik hormonu üretir. Bu üretim sonrası kistler meydana gelmektedir.
  • Prematüre Yumurtalık Yetmezliği: 40 yaş altındaki hanımlarda rastlanan ve yumurtalıkların fonksiyonel yetmezliği olarak açıklanabilecek prematüre yumurtalık yetmezliği, adet kanamasının düzensiz olmasına ya da hiç kanama gelmemesine neden olabilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir