Girişimsel RadyolojiKanser & Onkoloji

Adolesan kızınızın meme muayenesi öğrenmesi için 3 neden

Meme kanseri, adolesan kızlarda çok nadiren saptanır. Buna rağmen, kendi kendine meme muayenesini öğrenmesi ve ayda bir yapması için 3 iyi gerekçe vardır:

(1)Sağlığıyla ilgili farkındalık ve yararlı bir alışkanlık geliştirmesini sağlar. Tıpkı diş fırçalamak gibi…Belki siz de birçok anne baba gibi çocuklarınızın ellerine birer diş fırçası tutuşturmak için 2.5-3 yaşlarını zor beklediniz ve düzenli diş fırçalamalarını sağlamaya çalıştınız. Geçici dişler olduğunu bile bile neden yaptınız bunu? Diş sağlığıyla ilgili farkındalık ve diş fırçalama alışkanlığı geliştirmesini sağlamak için değil mi?

Prof. Dr.Ayşegül Özdemir
Prof. Dr.Ayşegül Özdemir

(2)Kızınızın kendi vücuduyla barışık olmasını sağlar. Adolesan kızlar, yakın zaman içinde ortaya çıkan büyük fiziksel değişikliklerle birlikte vücutlarına daha az dokunma eğilimine girerler. Bu tutum doğal ve anlaşılır olmakla birlikte sağlıksızdır da…çünkü hastalık anlamına gelebilecek bazı değişikliklerin kendisi ve sizin tarafınızdan fark edilmesini zorlaştırır ya da imkansız hale getirir. Kendi kendine meme muayenesinin düzenli uygulaması kızınızın bu tutumunu değiştirmesine yardımcı olacaktır.

(3)Sağlık ile ilgili konularda kızınızla aranızdaki iletişim yollarını açar. Adolesan kızlar, fiziksel ve ruhsal değişikliklerini ebeveynleriyle paylaşmak konusunda genellikle oldukça isteksizdirler. Bir ebeveynin kızına kendi kendine meme muayenesini öğretme isteği göstermesi ve düzenli uygulamaya teşvik etmesi aslında şu mesajı verir: “vücudundaki ve psikolojindeki değişiklikleri benimle paylaşabilirsin! Seni dinlemeye ve yardımcı olmaya hazırım!”. Böylece kızınızla aranızdaki güven ilişkisini pekiştirebilir ve seksüel konular da dahil olmak üzere bilginize ve desteğinize başvurmasını sağlayabilirsiniz..

Ayda 1 kendi kendine meme muayenesi yararlı bir alışkanlıktır.

Tabii, doğru teknikle yaparsanız…!

Eğer hala bilmiyorsanız HEMEN BUGÜN öğrenmeli ve uygulamaya başlamalısınız.

Kendiniz yapmıyorsanız kızınızdan yapmasını istemeniz yararsızdır…

Dahası, ebeveyn olarak İLK YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜZ kendinize iyi bakmaktır…

Unutmayın kızınızın size ihtiyacı var!

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir