Ortopedi

Ağrılı parmak kramplarından nasıl kurtulursunuz?

Parmak krampları aniden ortaya çıkabilir ve ayağınızda ağrıya neden olabilir. Peki, tam olarak hangi faktörler parmak kramplarına sebep olur?

Eğer sık sık parmak krampları yaşıyorsanız, vücudunuzun yeterli su almadığı veya size uygun olmayan ayakkabılar giydiğiniz durumlar olabilir.

Parmak kramplarının beş yaygın sebebi Parmak krampları yaşadığınızda, büyük parmağınızın içeri kıvrıldığı gibi ani bir ağrı hissedersiniz. Bu aynı zamanda ayak üst yarısını da acı içinde kramplandırır.

Parmak krampları, ayağınızın uç kısımlarında bulunan herhangi bir parmağa gelebilir ve hangi parmağın krampa girdiği fark etmeksizin her zaman acı vericidir ve hoş değildir.

Parmak krampları, parmaklarınızı büküp kıvıran kasların istemsizce kasılmasıyla oluşur.

Ancak parmak kramplarına neyin sebep olduğu ve nasıl önleyebileceğiniz konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Direct Podiatry Arizona’da görevli ve sertifikalı podiatrist ve ayak cerrahı Dr. Sondema Tarr’a göre, ağrı “bir şeylerin yanlış gittiğini” vücudunuzun size söylediği bir işarettir.

Genellikle, parmak kramplarının arkasında kolayca çözülebilen nedenler vardır.

Susuz kalmışsınız Susuz kalma, parmak kramplarının en yaygın nedenidir.

Yeterli miktarda su içmediğinizde, ayaklarınıza daha az kan akışı olabilir ve bu da parmak kramplarına neden olabilir.

Potasyum ve diğer elektrolitlerden eksiksiniz Elektrolitler, yediğiniz yiyeceklerden ve içtiğiniz içeceklerden elde ettiğiniz magnezyum, potasyum ve sodyum gibi temel minerallerdir.

Elektrolitler elektrik yüklerine sahiptir ve vücudunuzun kaslarınıza önemli mesajlar göndermesine yardımcı olurlar, diye açıklıyor Tarr.

Sınırlı bir diyet nedeniyle yeterli elektrolit alamıyorsanız veya susuz kaldıysanız, parmak krampları yaşayabilirsiniz.

Potasyum eksikliği, parmak kramplarının başka bir yaygın nedenidir, bu yüzden onları önlemek için günlük olarak bir muz yiyebilirsiniz.

Ayakkabılarınız ayaklarınıza zarar veriyor Giymiş olduğunuz ayakkabılar da parmak kramplarına neden olabilir, diyor Tarr. Özellikle yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlarda parmak krampları sıkça görülür çünkü ayakkabılar yürüdüğünüzde ayaklarınızın normal işleyişini değiştirir.

Topuklu ayakkabı giymek, parmaklarınızın yerle temas etmek ve dengeyi sağlamak için daha fazla çalışmasını gerektirir, hatta zaten oturuyorsanız bile.

Çok sıkı veya çok gevşek ayakkabı giymek de parmak krampları gibi farklı türde ayak ağrılarına neden olabilir.

Çok fazla egzersiz yapıyorsunuz Sporcular ve CrossFit gibi yoğun antrenmanlar yapan kişiler sık sık parmak krampları yaşayabilirler.

Egzersiz yapmadan önce yeterli şekilde germe yapmadan herhangi bir kasın aşırı kullanımı, bacaklarınızda, baldırlarınızda, ayaklarınızda ve parmaklarınızda kramplara neden olabilir.

Yaşlandıkça Parmak kramplarını belirli bir yaş veya cinsiyetle ilişkilendiren özel veriler olmasa da, yaşlandıkça bazı yaşam tarzı faktörleri kaslarınızı etkileyebilir.

Yaşlandıkça kasların “gergin” hissetmesi, esneme yapmanın ve fiziksel aktivitenin eksikliğinden kaynaklanan bir durum haline gelir. Bu demektir ki kaslarınız gerilmiş durumdayken ani bir şekilde kullanırsanız kramplar yaşayabilirsiniz.

Parmak kramplarını önlemek için Rahat ayakkabılar giymek, parmak kramplarını önlemenize yardımcı olabilir. Ağrı veya parmak kramplarına neden olan ayakkabıları giymekten kaçının.

Yüksek topuklu ayakkabılarınızı daha düşük topuklu olanlarla değiştirerek daha doğal yürüyebilirsiniz.

Bu mümkün değilse, özellikle iş için takım elbise ayakkabısı giymeniz gerekiyorsa, masa başında otururken düz ayakkabılar giyin. Sadece ihtiyaç olduğunda takım elbise ayakkabılarına geçin.

Yeni ayakkabı satın alırken, parmak kutusu içinde bolca yer olan, iyi bir ayak kavsi ve stabil bir topuk kemiği olan ayakkabıları tercih edin.

Ayrıca destek eklemek ve ayaklarınızı stabilize etmek için iç tabanlık kullanabilirsiniz. Ayak doktoruna danışarak özel olarak uyarlanmış ortez/iç tabanlık da reçete edebilir.

Yeterli su içmek sizi hidrate tutabilir ve parmak kramplarını önleyebilir. Spor salonunda egzersiz yapmadan önce bir bardak su için.

Hareket ederken hidrate olmak için tekrar doldurulabilir bir şişe yanınızda bulundurun.

Çok düşük veya tuzsuz bir diyet uyguluyorsanız, yeterli miktarda sodyumunuz olduğundan emin olmak için doktorunuza danışın.

Badem, avokado, muz ve hindistan cevizi suyu gibi daha fazla potasyum içeren yiyecekler ve içecekler tüketin. Suya elektrolit takviyesi eklemeyi deneyin.

Parmak kramplarına doğal çözümler Aşağıdaki ipuçlarını uygulayarak ağrılı bir parmak krampını hafifletebilirsiniz:

Eğer tenis topunuz veya plantar fasçit masaj topunuz varsa, onu ayak tabanınızın üzerinde yuvarlayın. Bu, kası serbest bırakacak ve spazmları ve krampı azaltacaktır.

Eğer bir tenis topunuz yoksa, kramp olan ayağınızla diğer ayağınızın üzerine geçin. Ayak tabanını dikkatlice geriye doğru bükün, sonra iki veya üç saniye boyunca tutun ve ardından bırakın.

Ayak ve parmağınız hala ağrıyorsa, sıcak bir suda bekleyin. Ağrıyı hafifletmek için bir ısıtma pedi de kullanabilirsiniz.

Ağrıyı hafifletmek için buz da kullanabilirsiniz. Soğuk bir paket veya havlu içine sarılmış buz parçacıklarını kullanarak kramplanan parmağınızı nazikçe masaj yapın. Buzu doğrudan cildinize koymayın.

Bir bardak su içerek hidrate olun. Susuz kalmışsanız, birkaç dakika sonra parmak kramplarınızın hafiflemesi gerekmelidir.

Parmak krampları yaygın ve endişe edilecek bir durum olmasa da, sık sık yaşarsanız neyin sebep olduğunu öğrenmek önemlidir.

Eğer parmak kramplarınızı sık sık yaşadığınızdan endişe ediyorsanız, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız tarafından kan testi yaptırmanız önemlidir. Bu, potasyum, kalsiyum ve magnezyum seviyelerinizi kontrol etmek ve iç organlarınızın normal olduğundan emin olmak için yardımcı olacaktır.

Tekrarlayan kramplar dolaşım sorunlarının bir işareti olabilir, ancak genellikle parmak kramplarıyla birlikte diğer belirtiler de yaşarsınız, örneğin baldır ve üst bacaklarınızdaki ağrı. Bu nedenle, eğer başka semptomlarınız varsa, doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Kaynak;
GoodHousekeeping.com
Healthline.com
Brighteon.com

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir