Dermatoloji – Cilt Hastalıkları

Akne Tedavisi

Akne tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Toplumun %80’ini hayatlarının bir döneminde etkileyen akne, sanılanın aksine ergenliğe özgü bir durum değildir. Ergenlik döneminden sonra kendiliğinden geçmez. Akne tedavi edilmesi gerekir. Çünkü;

* Sivilceli olmak kişinin dış görünümünü olumsuz yönde etkiler ve kişinin kendine güvenini azaltır. Yapılan araştırmalarda akne hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen hastalıklar arasında ilk sıralardadır.

* Sivilceler geçerken leke ve iz bırakır. Leke ve izleri tedavi etmek çoğu zaman daha zordur. Tamamen yok etmek bazen mümkün değildir.

* Sivilceler bazı hastalıklarla beraber görülebilir. Polikistik over sendromu, hidradenitis supurativa, pilonoidal sinüs ve sakroileit bunlardan bazılarıdır.

Akne en çok yüzde görülür. Ayrıca sırt, göğüs bölgesi, omuzlar, kolların üst bölgesi ve kalçalarda da görülebilir.

Prof. Dr. Emel Güngör

Ergenlik döneminin başlangıcında böbreküstü bezlerin çalışmaya başlamasıyla yüzün orta kısmında özellikle burun, alın ve çene bölgesinde siyah noktalar (açık komedonlar) görülmeye başlar. Bunlara bazen deri gerildiğinde daha iyi gözüken beyaz noktalar (kapalı komedonlar) eşlik eder. Daha sonra over ve testislerin çalışmasıyla aknenin diğer belirtileri görülmeye başlar. Aknenin şiddeti kişiler arası farklılıklar gösterebileceği gibi aynı kişide zaman içinde de farklılıklar olabilir.

Aknenin şiddeti ve nasıl bir süreç izleyeceği konusunda anne ve/veya babada sivilce hikayesi veya sivilce izleri olması önemli ipuçlarıdır.

Akne ergenlik dönemine özgü bir durum değildir. En çok genç erişkinlerde görülse de, 30’lu, 40’lı yaşlarda da görülebilir.

Akne tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Akne şiddeti dermatoloji hekiminizce derecelendirildikten sonra tedavi planlanır. Tedavinin seçiminde yaşınız, kaç senedir aknenizin olduğu, daha evvelden kullandığınız akne tedavileri, halen kullanmakta olduğunuz cilt bakım ürünleri, diğer tedavileriniz ve makyaj seçiminiz, adet düzeniniz, kıllanma, saç dökülmesi ve/veya kilo almaya meyilli olup olmadığınız, ilaç ve besin alışkanlıklarınız etkilidir.

Çoğu akne topikal dediğimiz cilde sürülen krem/jel/losyon gibi ilaçlarla tedavi edilir. Sivilcelerin azalıp yok olmaya başlaması için 4-8 hafta gerekir. Bu sebeple sabırlı olmak ve ilaçları düzenli kullanmak şarttır. Yüz bölgesinin günde iki kez nazikçe uygun temizleyicilerle yıkanması akneyi tedavi etmez ama ilaç tedavilerinin etkinliğini artırır. Bu nedenle ilk adımdır ve önemlidir. Şiddetli akne tedavisinde ağızdan kullanılan ilaçlar kullanmak gerekebilir. Dermatoloji doktorunuz akne tedavisi boyunca kullandığınız ilaçlara ek olarak kimyasal soyma, ışık ve lazer tedavileri, hafif koter gibi uygulamalar yapabilir.

Akneyle baş etmek için ipuçları;

1. Yüzünüzü günde 2 kez (sabah-akşam) ve terledikten hemen sonra uygun bir temizleyici ile cildinizi ovmadan, fırçalamadan parmak uçlarınızla nazikçe yıkayın.

2. Temizleyici seçiminde cildiniz tahriş etmeyen, alkol içermeyen deri pH’sına uygun temizleyiciler seçin. Astrinjen, tonik etkili ve eksfoliyatif (soyucu) etkisi olan temizleyicilerden kaçının.

3. Saçlarınızı düzenli olarak yıkayın, saçlarınız yağlıysa hergün yıkayabilirsiniz.

4. Ellerinizi yüzünüzden uzak tutun.

5. Güneşten ve solaryumdan uzak durun. Sanılanın aksine güneş ışınları ve solaryum sivilcelerinizi kurutmaz, sadece kamufle eder, 1-2 ay sonra sivilcelerde artma/alevlenme olur.

6. Dermatoloji doktorunuzun verdiği ilaçları önerdiği şekilde düzenli olarak kullanmanız çok önemlidir. Akne ilaçları deride kızarıklık, soyulma, tahriş yapabilir, bu durumda ilacı bırakmayın, bu olumsuz etkileri azaltmak için doktorunuzdan yardım isteyin.

7. Akne ilaçları sadece sivilce çıkınca veya sivilce üzerine kullanılmaz. Düzenli olarak kullanıldıklarında yeni çıkacak olan sivilceleri engeller. Bu yüzden tüm yüz bölgesine düzenli kullanmak ve sonuç için sabırlı olmak gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir