Alerji

Alerjiden korunmanın püf noktaları

Soğuk kış günlerinin ardından güneşin ilk ışıkları kendisini gösterirken bahar aylarının havada uçuşan polenleri alerjik hastalıkları olan kişilerin kabusu oluyor. Polenlerden korunmak, özellikle bahar mevsiminde çok kolay değil. Ancak alınabilecek küçük önlemlerle yaratacağı etkiyi azaltmak mümkün. Anadolu Sağlık Merkezi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab, özellikle bu aylarda alerjik rahatsızlıklardan korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.

Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab, Nisan ve Mayıs aylarında ortaya çıkan çiçek tozlarının astım, bronşit, alerjik nezle, göz nezlesi, kaşıntı gibi rahatsızlıkların tekrarlamasına ve artmasına sebep olduğunu vurgulayarak alerjik rahatsızlıkları olan kişilerin alabilecekleri basit önlemlerle bu dönemi kolayca atlatabileceklerini söyledi. 

Dr. Hişam Alahdab,  “İlkbaharın gelmesiyle birlikte birçok çiçek bitki açar ve çiçek tozları atmosfere yayılmaya başlar. Bu durum da alerjik rahatsızlıkları ve özellikle bahar alerjisi olan kişilerin hastalığını tetikler” diyerek alerji tedavisi için temel kuralın alerji yaratan maddeden (allerjen) olabildiğince uzak durmak olduğunu dile getirdi. Polen alerjisi rahatsızlığı olanlar için alerji yaratan maddeden uzak durmanın kolay olmadığını ya da tam olarak gerçekleştirmenin zor oluğunu belirten Dr. Hişam Alahdab polenlerden korunmak için alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı: 

  • Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası zorunlu değilseniz açık havaya çıkmayın. 
  • Eğer çıkmanız gerekiyorsa ağzı ve burnu kapatan maskeler kullanın. Öğlen saatlerinde açık havada spor yapmayın. 
  • Saçlar tozu tutar, bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın. Böylece üzerinizdeki tozlardan arınabilirsiniz. 
  • Çocuklar sokaktan geldiği zaman üstlerini hemen değiştirmelerini sağlayın. 
  • Arabada giderken camları açmayın, hava değişimi için klimadan yararlanın. 
  • Tatil için deniz kenarını tercih edin. 
  • Dışarıda gözlük ve şapka kullanın. Gözlükleri her gün akar suyun altında yıkayın.
  • Çim biçmekten kaçının ya da maske takıp yapın.

Dr. Hişam Alahdab, Türkiye’de en önemli ve en çok görülen alerjik polenlerin çayır, çimen polenleri olduğunu dile getirerek, ”Alerjik rinit (saman nezlesi) hastalığının en yaygın polenlerini de bunlar oluşturur. Park ve bahçelerde, apartman bahçelerinde bulunan çimen polenlerine dikkat edilmesi gerekir. Diğer yandan baharda alerji yaratan sadece polenler de değildir. Bahar yağmurları ve ısınan havalar nedeniyle küf mantarları da yoğunlaşır. Küf de alerji nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır” dedi.

Dr. Hişam Alahdab, allerjenlerin belirlenemediği ya da belirlenen allerjenlerden uzak durmanın mümkün olmadığı hallerde ortaya çıkan tabloya uygun ilaçların kullanılması ile de hastanın belirtilerinin azaltılıp onu rahat ettirmenin mümkün olacağını da sözlerine ekledi.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir