Gebelik ( Hamilelik ) Tüp Bebek

Amniyosentez Nedir?

Amniyosentez, hamilelik süresinde bebeği çevreleyen ve koruyan amniyo adı verilen sıvının kontrol ve tedavi amacıyla rahimden alınma işlemine denilmektedir. Amniyosentez ile alınan sıvı bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Bebekte herhangi bir genetik, kromozomal ve enfeksiyon gibi hastalıkların teşhisinde bu işlem gereklidir.

Neden Yapılır?

Amniyosentez işlemi yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bebeğin kromozom yapısı hakkında bilgi sahibi olmak için 16-22 haftalar arasında yapılır. Bebeği takip ederken, bebekle ilgisi yapısal herhangi bir problem ile karşılaşılırsa, bebekte gelişim sorunu varsa, tanısı konulamayan hastalık durumu veya enfeksiyon var ise, anne adayının yaşı fazlaysa, anne ve babada genetik bir hastalık var ise amniyosentez işlemi uygulanır.

Diğer amniyosentez nedenleri;

  • Anne ve babanın akraba olması
  • Kan uyuşmazlığı
  • Anne adayının amniyo sıvısının fazla olması
  • Bebeğin akciğer gelişiminin saptanması gerekmesi gibi durumlarda da amniyosentez işlemi yapılmaktadır.

Amniyosentez Riskli Bir İşlem Midir?

Günümüzde kullanılan cihazlar ve doktorlarımızın artmış uzmanlığı sayesinde amniyosentez de riskler oldukça azalmıştır. Ehil ellerde yapıldığı takdirde düşük riski oldukça azdır. Anne ve bebek için riskli bir durum var ise mutlaka hiç düşünülmeden yaptırılmalıdır. İşlem sırasında sterilizasyon oldukça önemlidir. Steril bir şekilde yapılmadığı durumlarda düşük yapma ihtimali söz konusu olabilir. Amniyosentez işleminden sonra ağrı, akıntı, su gelmesi, enfeksiyon belirtisi gibi şikayetleriniz var ise vakit kaybetmeden doktorunuza gitmelisiniz

İşlemden Önce Nasıl Hazırlık Yapılmalı?

Amniyosentez işleminden önce özel bir hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Bu noktada doktorun verdiği bilgiler oldukça önemlidir.

Nasıl Yapılır?

İşlemden önce ultrasonografi yapılır. Bu sayede, amniyo sıvısının bol olduğu yer saptanır. Genellikle işlem oradan yapılır. İşlem sırasında bebeğe dokunulmaz. Anne adayının hareketsiz yatması gerekmektedir. İnce bir iğne ile cilt ve karın duvarı geçilerek rahime girilir. Çoğu zaman anestezi yapılmaz. İşlem sırası ve sonrasında kramplar görülmesi normal karşılanır. Birkaç saat sonra düzelir. İşlem birkaç dakika sürecektir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir